Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 19. 15:02

Elkészült a SQL Server 2014

Ideális esetben akár harmicszoros gyorsulást is hozhat a SQL Server 2012 vadonatúj adatbázis-motorja, állítja a Microsoft. Sok funkció csak a csúcsverziónak jár.

Befejeződött a SQL Server 2014 fejlesztése - jelentette be a Microsoft, az adatbázis-kezelő elérte az RTM (release to manufacture) állapotot, vagyis a kódot befagyasztja és már csak hivatalos frissítéseken keresztül módosítja majd a vállalat. A szoftver kereskedelmi rajtja április elsején esedékes, ettől az időponttól lesz globálisan elérhető az új SQL Server 2014.

A termékfejlesztés alapját a SQL Server előző, 2012-es kiadása jelentette, ehhez kumulatívan adta a Microsoft az in-memory, skálázódási, biztonsági, felhős és egyéb új képességeket. Ennek eredménye egyrészt a teljes visszafelé kompatibilitás, az előző SQL Serverekről könnyű a migráció, az új megoldások használatához pedig nem kell egy vadonatúj rendszert megtanulni, ez továbbra is SQL Server.

A nagy dobás: in-memory adatbázis

A SQL Server 2014 kiemelkedő újdonsága a Hekaton kódnéven fejlesztett új in-memory adatbázis-technológia, amelyről korábban itt írtunk részletesen. A Hekaton egyrészt az adatbázis fő tárolójaként a rendszermemóriát használja, ezt azonban kombinálja egy vadonatúj motorral is, amely szakít a page-alapú tárolással. Szintén a skálázódást javítja az új latch-free/lock-free működés, amelyben egy bizonyos adat egyszerre több verzióban is létezhet (azonban csak egy lehet a legutolsó). Ennek köszönhetően az új motor a többmagos processzorokat már nem tekinti elosztott rendszernek, a különböző programszálak sokkal gyorsabban tudnak együtt dolgozni az adatokon (további izgalmas részletekért a Microsoft Research Hekaton-leírását érdemes fellapozni.

Szintén a Microsoft Research laboratóriumában készült az új, Bw-tree atomizált rekordtároló (atomic record store, ARS), amely a hagyományos B+-tree helyére lép. A kutatók azt találták, hogy a többmagos processzorok és a mellettük található nagyméretű gyorsítótárak teljesítményét a SQL Server korábbi kiadásai nem használják ki elég hatékonyan. Ezt nem csak a kutatók, hanem a fejlesztők is így látták, így az új megközelítés helyett kapott a friss szoftverben. Részletekért megint csak az MSR-t érdemes felkeresni.

Kumulatív fejlődés, SQL Server módra.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az adatvesztés elkerülése érdekében az új tárolóstruktúra hibrid felépítésű, a tárolt táblák egy új formátumban (memory optimized table filegroup) a hagyományos meghajtókon is megtalálhatóak. Ebben a formátumban a rendszer szekvenciálisan írja ki az adatmódosításokat, vagyis egy jól megépített gép esetében ez alig lassítja a feldolgozást. Ha mégis inkább teljesítményre optimalizálnánk és az adatvesztés nem kockázat, akkor ez a funkció ki is kapcsolható.

Az in-memory adatbázisok az adattárház-jellegű feladatoknál kaptak először helyet, a SQL Serverben azonban online tranzakciókezelésre is ugyanúgy használhatók. A Microsoft beépített még egy technológiát, amely kifejezetten utólagos adatfeldolgozásra használható, az xVelocity ColumnStore nagy sebességnövekedést hoz az elemző lekérdezéseknél. Ez egyébként (nevének megfelelően) egy oszlopalapú tárolómotor, amely az Excel PowerPivot és a SQL Server Analysis Services esetében VertiPaq néven már elérhető volt.

Kevesebb hírverést kapott, de az SQL Server 2014 CTP2 óta megkapta az úgynevezett delayed durability (talán késleltetett tartósságként fordítható) funkciót is, amellyel az I/O-korlátos műveletek alatt gyorsítható fel az adatbázis teljesítménye. Bekapcsolt késleltetett tartósság mellett az ACID utolsó betűjét jelentő D (durability) szenved némi csúszást, a tranzakciós logot ugyanis az adatbázis-kezelő nem írja ki azonnal lemezre, hanem csak bizonyos események bekövetkeztekor. Ez különösen szerencsétlen körülmények között vezethet adatvesztéshez is, így igen szigorú esetben ezt ki lehet kapcsolni. A képesség egyébként az Oracle 10g R2-ben jelent meg először 2006-ban, asynchronous commit néven, a technológia több évtizedes történetéről itt lehet többet olvasni.

Érdemes megjegyezni, hogy a Hekaton és egyéb technológiák kihasználásához nincs szükség egyedi, célgépként megépített hardverek vásárlására, a SQL Server 2014 ugyanúgy működik általános szervereken mint eddig, a teljesítmény pedig a kiválasztott konfigurációtól függően változik.

Hibrid felhőhöz ideális

A Microsoft nagy hangsúlyt fektetett az Azure és a helyi adatközpontok közötti együttműködés erősítésére is, az SQL Serverben több olyan funkció is megjelent, amellyel a Microsoft infrastruktúra-szolgáltatását jobban ki lehet használni. Az egyik a kibővített AlwaysOn, amellyel egy csoportban immár egy adatbázisból nyolc példány is létezhet (az SQL Server 2012-ben a limit 4 volt), és az Azure-ön futó virtuális gépek is részévé tehetőek katasztrófa-elhárítási forgatókönyvnek. A Microsoft ígérete szerint ha beüt a baj, akkor néhány percen belül fel tud állni a felhős infrastruktúrán futó adatbázis, az összes szükséges képességgel együtt. Az ehhez szükséges lemezképek az Azure-ön szintén április elsejétől érhetőek el.

A fenti funkciók sajnos nem minden SQL Server 2014 kiadásban érhetőek el. A Microsoft által közzétett táblázatok szerint a Hekaton használatához kizárólag az Enterprise kiadás vásárlói férnek hozzá, a Standard és az Express verziókban a legtöbb új skálázódási funkció nem működik majd. Ez persze érthető, a komoly méretű adatbázisok teljesítményorientált használatához a drágább, Enterprise kiadás az alapértelmezett. Jó hír ugyanakkor, hogy a "delayed durability" az összes kiadásban benne van, ártól függetlenül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról