Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 26. 10:36

Kipróbálható a Microsoft in-memory adatbázisa

A héten Madridban zajló TechEd Europe 2013 konferenciát válaszotta a Microsoft, hogy bejelentse: elérhető a SQL Server 2014 első előzetese. Az adatbázis legnagyobb újdonsága a Hekaton kódnéven fejlesztett in-memory tranzakciókezelés.

Letölthető a SQL Server 2014 első nyilvános előzetese, a Community Technology Preview 1. Az adatbázis legfontosabb újdonsága a korábban Hekaton néven fejlesztett in-memory tranzakciófeldolgozási technológia. Sokan gondolják úgy, hogy a Hekaton az iparág többi szereplőjének in-memory megoldására adott gyors válasz, azonban a technológia alapjainak lefektetése még 2009-ben kezdődött, mondta el Jos de Bruijn, a Microsoft SQL Server programmenedzsere.

Bemutatkozik a Hekaton

A tisztán memóriában működő adatbázisokat több független tényező együttállása hívta életre. A memória egyre olcsóbb, ráadásul jóval gyorsabb a háttértáraknál, adja magát az adatbázisok memóriába költöztetése. A jelenlegi adatbázisok pusztán a memóriába másolásával azonban nem aknázható ki teljesen a lehetséges teljesítménytöbblet. A processzormagok teljesítménye nem növekedik olyan mértékben mint a számuk a szerverekben, a lemezes tárolókon vagy akár SSD-ken tárolt adatbázisok azonban nem tudnak eléggé profitálni a párhuzamosság növekedéséből, mivel a mai adatbázisok állományai page-alapúak, és ezek módosításkor zárolás alatt vannak.

Gyakran előfordul, hogy a processzormagok által futtatott programszálak ugyanazon a page-en szeretnének adatokat módosítani, de egymásra kell várniuk, aminek teljesítményveszteség az eredménye. Ráadásul a zárolás is idő-, valamint erőforrásigényes is. A SQL Server 2014 esetében teljesen új a memóriába dolgozó tárolómotor, mondta el de Bruijn, amely nem alkalmaz page-eket, így magasabb lehet a párhuzamos műveletvégző képessége, ami a memória sebességével és alacsony késleltetésével kombinálva több tízszeres teljesítménynövekedést eredményez a korábbi SQL Server változatokhoz képest. Nincsenek ugyanazért a page-ért sorban álló, egymásra váró szálak és megszűnik a zárolás által jelentett teljesítményveszteség is.

A SQL Server 2014 hibrid felépítésű: a memóriában tárolt táblák esetében teljesen új struktúrát alkalmaz és ezeknek az adatoknak a tárolón levő másolata (Memory optimized table filegroup), amely az áramszünet vagy hardverhiba esetén fellépő adatvesztés elkerülése érdekében készül, szekvenciálisan kerül a tárolóra, amivel magasabb sebesség érhető el. Szélsőséges teljesítmény érdekében lehetőség van nem perzisztens, csak a memóriában létező tábla létrehozására is. Annak érdekében, hogy tovább növelje a feldolgozási teljesítményt, még egy trükköt bevetett a Microsoft:  optimalizálás és gépi kódra fordítás után a T-SQL kód is natív sebességgel fut le, így a tárolt eljárások végrehajtása sokat gyorsul.

Nyugalom, ez ugyanaz a SQL Server!

A piacon elérhető megoldások zömével ellentétben a SQL Server 2014 esetében az in-memory képesség nem egy új termékben ölt testet, hanem a jól ismert, széles körben elterjedt adatbázisa integrálta a Microsoft. Ennek a megközelítésnek az előnye, hogy a telepítése, üzemeltetése nem kíván új szakembereket, az adatbázis menedzselésére használt eszközök is ugyanazok mint régen. Az új adatbázis nem igényel speciális butikhardvert sem, ugyanazokon a vasakon fut mint a korábbi verziók, persze az in-memory feldolgozás kihasználásához érdemes a legnagyobb memóriával és legtöbb processzorral rendelkező konfigurációt választani - mivel a memóriában tárolt tábláknál nincs page lock és latch lock, a skálázódás is jobb mint korábban, mondta el de Brujin.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Hekaton kimondottan az online tranzakciókezelési feladatokat hivatott gyorsítani, emellett egy másik in-memory technológiát is kapott a SQL Server 2014, ez pedig az xVelocity ColumnStore névre hallgat, és adattárház-jellegű felhasználás alatt ad nagy teljesítménytöbbletet a lekérdezéseknek. Az xVelocity a korábbi VertiPaq átnevezése, ez az oszlopalapú tárolómotort takarja, amelyre az Excel PowerPivot is épült, illetve korábban a SQL Server Analysis Servicesben találkozhattunk vele.

Az új adatbázis előzetese természetesen támogatja a Windows Server 2012 R2 újdonságait is, ki tudja használni az akár 640 logikai processzorig és 4 terabájt memóriáig nyújtózó VM-eket, profitál a storage-virtualizációból és automatikus tárolórétegezésből, illetve a fürtözési képességekből. A SQL Server 2012-ben bemutatkozott AlwayOn technológiát is továbbfejlesztette a Microsoft, egy adatbázisból összesen 8 példány létezhet egy csoportban, nem pedig 4. A "cloudosítás" jegyében pedig egy adatbázisból szinte egy kattintással lehet létrehozni az Azure-ben futó másolatot, vész esetére.

A SQL Server 2014 Community Preview 1 letölthető a Microsoft weboldaláról, ahol további dokumentumok is elérhetők, amelyek az újdonságokat részletezik (1, 2, 3).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról