Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2013. november 25. 08:22

Szabad szoftveres kézikönyvek rendszergazdáknak

Kezdő és haladó rendszergazdák számára kíván praktikus, a hétköznapi üzemeltetési kihívásokban hasznos segítséget nyújtani az E-Közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ. A készítő szervezet neve azonban ne tévesszen meg senkit, a publikált anyagokat egy kis- és középvállalati rendszerüzemeltető is haszonnal forgathatja.

Afféle karácsonyi ajándékként is tekinthetünk az E-Közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ által publikált dokumentumok sorozatára, amelyek a kis- és közepes vállalatoknál és állami szerveknél leggyakrabban előforduló informatikai problémák szabad szoftveres megoldását hivatottak bemutatni gyakorlatias oldalról.

A tavaly ősszel alakult kompetenciaközpont egyik vállalása, hogy összegyűjtse azokat a szabad szoftvereket, amelyeket az egyes területeken, például levelezésnél, webkiszolgálásnál, mentésnél, naplózásnál, távmenedzsmentnél, virtualizációnál vagy éppen a kommunikáció biztosításánál használni a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb. A szabad szoftveres világból jól ismert és elismert munkatársak pedig nem csak összeszedték ezeknek a szoftvereknek a listáját, hanem gyakorlatorientált leírást is készítettek a telepítésükről, használatukról, üzemeltetésükről.

Praktikus útmutató kezdőknek, haladóknak

A szoftverek listájának kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy azok jól integrálódjanak meglévő rendszerekkel, telepítésük, üzemeltetésük legyen viszonylag egyszerű, a kód legyen minőségi, a dokumentáció profi, a fejlesztők mögött álló közösségi támogatás pedig kifogástalan. Sok területen (például levelezőszerver) a dokumentum több népszerű szabad szoftvert is tartalmaz, de igyekszik segíteni az ezek közötti választásban is.

"A szabad szoftveres világba csöppenő rendszergazda számára zavarba ejtő lehet a lehetőségek roppant széles tárháza, a különböző szoftverek közötti eligazodás, azok gyengéinek és erősségeinek kiismerése, a projektek számon tartása még a több évtizedes tapasztalattal rendelkezők számára is kihívást jelent. A könyvekkel szeretnénk megteremteni egy alap kompetenciaszintet, amelynek teljesítése immár minden rendszergazdától elvárható - ez pedig reményeink szerint segít majd a szabad szoftverek terjedésében mind a kormányzati és önkormányzati intézményeknél, mind a versenyszférában" - mondta a HWSW-nek egy beszélgetésen Mátó Péter, a kompetenciaközpont szakmai vezetője.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A kézikönyvek nem váltják ki az egyes szoftverek mélyreható dokumentációit, a man oldalakat és a több száz oldalas szakkönyveket, ezeknek a témakörönként 20-30 oldalas anyagoknak az elolvasása után senki nem lesz a terület "guruja", arra viszont képes lesz, hogy szabad szoftveres előképzettség nélkül is összeállítson egy működő rendszert, amelyet egy néhány száz főt foglalkoztató állami intézmény vagy egy kis- vagy középvállalat igényeit kiszolgálja. Az e-közigazgatási projekt tevékenységéből így a versenyszféra is bőven profitálhat.

Az írások elsősorban nem olyan rendszerüzemeltető szakemberek számára készülnek, akik 10-15 éve foglalkoznak szabad szoftveres környezettel, de ők is hasznosnak találhatják őket. A készítők saját bevallásuk szerint sokat tanultak a kézikönyvekben szereplő szoftverekről, írás közben találtak a népszerű szabad segédeszközökben (pl. ssh) olyan hasznos újdonságokat, amelyek felbukkanására a régi beidegződések alapján nem számítottak. "Egy gyakorló rendszerüzemeltetőnek ritkán adódik lehetősége arra, hogy egy-egy program dokumentációját rendszeresen áttanulmányozza" - mondta Varga Csaba "Guska". "Az összeállítás ezt ugyan nem pótolja, de ötleteket adhat a már bevált eszközök újszerű használatához is."

Világszinten is unikum

A készítők szerint ilyen vagy ehhez hasonló irodalom nem csak magyarul, hanem világszinten is unikum. Az egyes területek szabad szoftveres szakértői ugyanis nem engedhetik meg maguknak, hogy hónapokat töltsenek egy-egy szoftver tanulmányozásával, a dokumentáció böngészésével és a hétköznapi helyzetekből vett problémák legfrappánsabb megoldásainak bemutatásával. A kompetenciaközpont munkatársainak munkája ebben az esetben az volt, hogy a saját rendszerépítési és üzemeltetési tapasztalataik birtokában hónapokig csiszolják ezeket az anyagokat hogy alaposak, de mégis tömörek és érthetőek, a gyakorlatban használhatók legyenek. Alapelv azonban mindegyiknél, hogy amennyiben valaki nem a példákat mechanikusan lemásolva akarja a rendszerét építeni és kezelni, hanem szeretné mélyebben is megismerni, akkor azt megtehesse, ezért a dokumentumok linkekkel bőven ellátottak.

Az egyes témakörökhöz kapcsolódó leírások folyamatosan kerülnek fel az E-Közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ weboldalára, az ígéret szerint az év végére a felsorolt 16 témakör mindegyikét lefedve. A publikált anyagok több kézikönyvvé állnak össze, amelyek elolvasásával egy kezdő vagy haladó rendszergazda képes lesz egy komplett vállalati informatikai infrastruktúra felépítésére és üzemeltetésére, kizárólag szabad szoftvereket használva. Az ígéret szerint a dokumentációt a következő évek során folyamatosan frissítik a szerzők.

Az elvégett munkáról és a tapasztalatokról, élőben

A kompetenciaközpont egy workshop-sorozat mellett egy budapesti konferenciát szervez, ahol beszámol munkájáról, az eddig elért eredményeiről, illetve arra buzdítja a látogatókat, hogy adjanak további ötleteket a szabad szoftverek elterjesztésével kapcsolatban. Emellett a kompetenciaközpont munkatársai visszajelzéseket is várnak az eddigi eredményekről, például a fenti kézikönyvekről. A vidéki workshopokon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni itt lehet.

A budapesti konferencia kiemelt témái között lesz a fentieken kívül a szabad szoftveres kézikönyv-sorozat, illetve ennek a kidolgozása, módszertana is. Mátó Péter bemutat egy, a kompetenciaközpont által életre hívott szabad szoftveres projektet, a Remote Rootot, amely Linux és BSD szerverek üzemeltetésében kíván segítséget adni, Németh László pedig a LibreOffice intézményi bevezetését támogató szoftveres fejlesztésekről, köztük egy központi, csoportszintű konfigurációt lehetővé tevő eszközről beszél majd. Torma Hajnalka beszámol a Központ megbízásából készített oktatási anyagokról és könyvekről, melyek témái a LibreLogo, a WordPress, programozás Qt Creatorrel C++ nyelven, valamint a LibreOffice Writer használata.

Kelemen Gábor több szabad szoftver honosításának, fordításának tapasztaltait osztja meg a közönséggel, a nap végén pedig a XVIII. kerületi önkormányzat képviselője mutatja be az intézménynél bevezetett szabad szoftverekkel szerzett élményeit. A konferencián bárki részt vehet, a november 27-i eseményre regisztrálni itt lehet.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.