Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 25. 14:58

Mit tehetünk, ha elveszett az okostelefon?

Sokan saját testi épségüknél is jobban vigyáznak okostelefonjaikra, ami nem véletlen: a készülékek amellett, hogy sokszor maguk sem olcsók rengeteg fontos információt raktároznak. Sajnos így is sokszor előfordul, hogy a készülékeknek lába kél, ezért azok gyártói - és szoftverboltjaik - számos megoldást kínálnak a kellemetlen helyzetek megelőzésére és megoldására.

Manapság nemcsak az ember okostelefonja, de a rajta tárolt adatok is komoly értéket képviselhetnek, így a készülékek biztonsága kritikusan fontossá vált. Mind a gyártók, mind az alkalmazásfejlesztők számos megoldást kínálnak az esetleges kockázatok csökkentésére, tökéletes módszert ugyanakkor még nem láttunk - hacsak a fokozott elővigyázatosságot nem nevezzük annak.

A HWSW megvizsgálta és egy csokorba gyűjtötte, hogy milyen lehetősége van az okostelefon-tulajdonosoknak platformonként arra, hogy elveszett készülékük helyzetét távolról bemérjék, az eszközhöz való hozzáférést zárolják vagy esetleg mindent adatot letöröljenek. Tökéletes vagy ahhoz egyáltalán csak közelítő megoldás nincs, hiszen a mobilnet kikapcsolásával a kommunikáció megszűnik, de jobb tisztába lenni azzal, hogy mivel lehet próbálkozni.

Find My iPhone, az Apple telefonőre

Noha az utóbbi napokban megkérdőjeleződött az ujjlenyomat-olvasóval is felszerelt iPhone 5S biztonságossága, az Apple Find My iPhone szolgáltatása kétségtelenül odafigyel az elkóborolt készülékekre, legyen szó iPhone-okról, iPadekról vagy akár Macekről. A keresés az iCloud.com-on bejelentkezve, vagy a Find My iPhone funkción keresztül is végezhető el. A már alapvetőnek számító térképes pozicionálás innen sem hiányozhat, amelyen ráadásul visszakövethető merre járt a készülék az elmúlt 24 órában. Továbbá csörgéssel is jelezni tudja pozícióját, ha esetleg lakáson belül veszítette volna el valaki a lenémított mobilt. Az Apple eszközei Lost Mode-ba téve távolról zárolhatók, így csak egy négyjegyű kód megadásával lehet hozzájuk férni. A szolgáltatás segítségével emellett üzenetet is küldhetünk a telefon, tablet vagy számítógép zárképernyőjére, felszólítva a megtalálóját, hogy lépjen velünk kapcsolatba a megadott telefonszámon, vagy egyéb elérhetőségen. A Lost Mode aktiválásáról, és a készülék további állapotáról felhasználók e-mailben értesülnek.

A Find My iPhone szolgáltatást bekapcsolva az iOS 7-et futtató eszközökön az Activation Lock funkció is működésbe lép, ami az illetéktelen kezekbe került telefonok használatát, illetve eladását hivatott ellehetetleníteni, vagy legalábbis megnehezíteni. A Find My iPhone kikapcsolásához, vagy az adatok törléséhez ugyanis szükség lesz Apple ID-ra és jelszavunkra is, akárcsak az azt követő aktiválás előtt. Utolsó megoldásként távolról törölhető a készüléken található összes adat, és az visszaállítható a gyári állapotba. Ezután sem kell azonban minden reményt feladni, az iOS 7-tel ugyanis már a gyári alapértelmezések visszaállítását követően is megjeleníthetünk üzenetet, illetve elérhetőséget a telefon zárképernyőjén, és ha az megkerülne, a törölt adatok az iCloudban tárolt biztonsági mentésből visszaállíthatók.

Android Device Manager

A Google telefonőr-szolgáltatása viszonylag új versenyzőnek számít, hiszen azt a vállalat csak idén augusztusban indította el. Esetében teljes körű védelemről ugyan nem beszélhetünk, az alapfunkciókat azonban itt is megtalálhatjuk, amelyek ráadásul épp most egészültek ki a készülék zárolásának lehetőségével. A Device Managerhez Google fiókunkba bejelentkezve férhetünk hozzá, bármilyen böngészőből. Itt a készülékeink legördülő listájából kiválasztható az elveszettnek vélt eszköz, amelynek pozícióját térképen követhetjük, vagy meg is csörgethetjük ha az hallótávolságon belül veszett el. Az újonnan érkezett zárolás funkcióval pedig a korábbi feloldási mintát vagy számsort felülírva új kódot állíthatunk be a készüléknek, vagy jobb híján törölhetjük is annak tartalmát. Amennyiben a telefon nem kapcsolódik az internetre, a változtatásokat a legközelebbi csatlakozáskor hajtja végre.

A BlackBerry és a Windows Phone sem bízta a véletlenre

A BlackBerry saját megoldása, a BlackBerry Protect a régebbi készülékekre alkalmazásként letölthető, BB10 esetében pedig gyárilag, az operációs rendszerbe integrált szolgáltatás. Segítségével a blackberry.com/protect oldalról, térképen követhetjük nyomon, zárolhatjuk távolról, csörgethetjük meg, vagy törölhetünk róla minden adatot. A BlackBerry Protect ezen felül megadott időközönként képes automatikusan biztonsági mentést készíteni a telefon tartalmáról. A Windows Phone operációs rendszerrel felszerelt telefonok elvesztését követően is van még remény, hogy előkerülnek, ha felkeressük a windowsphone.com "Saját telefon" aloldalát. A Microsoft szolgáltatásával a fentiekhez hasonló módon térképen találhatjuk meg, csörgethetjük, zárolhatjuk, vagy törölhetjük annak adatait. A rendszer nagy előnye, hogy a Microsoft operációs rendszerét futtató készülékeket internetkapcsolat híján a vállalat szerverei SMS-ben is képesek utasítani a zárolásra, törlésre.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A telefongyártók is igyekeznek vigyázni készülékeikre, ezért a legtöbbjük maga is kínál a telefon előkerítését célzó szolgáltatást. Ilyen a Samsung Find My Mobile oldala, a Motorola Device Managere, vagy a Sony My Xperia szolgáltatása, amelyek mind nagyjából a Google-éval megegyező védelmet biztosítanak. Mindegyikben megtalálhatjuk a térképes lokációt, a Samsung esetében a telefon pozíciója ráadásul 12 órára visszamenőleg megtekinthető. A készülékek távoli zárolása sem hiányzik a gyártók palettáiról, a Samsung és a Sony szolgáltatásával pedig meg is csörgethetjük azt. A Motorola és a Sony telefonőre ezen felül gombnyomásra minden adatot töröl a készülékekről. A HTC is rendelkezett hasonló megoldással, a htcsense.com szolgáltatásainak megszűnésével azonban ennek a képességnek is búcsút intett, akkor még megígérve egy újabb és jobb verziót, ami azonban soha sem kelt életre.

A gyártói appok látható, hogy közel hasonló funkcionalitást ígérnek, azonban az Android platform sajátosságai miatt egy komoly probléma jellemzi mindegyiket: a mobilról a követés vagy a távoli vezérlés lehetősége egy gyári visszaállítást követően eltűnik. Az Apple-lel ellentétben az Androidos eszközöknek nincs egy központi adatbázisban tárolt megváltoztathatatlan azonosítója, így bármit ígérjenek is a gyártók ezek a programok csupán csak játékszerek. Szervezett lopás ellen egyáltalán nem védenek, hiszen a tolvaj egyszerűen átugorhatja az akadályt, leginkább akkor jöhetnek jól ezek az appok, ha saját területen, lakáson belül szem elől veszítettük, vagy egy nagyobb kiránduláskor nem forgalmas helyen elveszítettük. Szomorú, de a gyártói alkalmazások semmivel sem kínálnak többet, mint a külön telepíthető appok.

Biztonsági appokból sincs hiány

Számos harmadik féltől származó alkalmazás is van az alkalmazás piactereken, amelyek közül némelyik figyelemre méltó biztonsági repertoárt vonultat fel. A fentebb látott gyári funkciók mindegyikben megtalálhatók, az androidos Wheres My Droidhoz és az iOS-es GadgetTrakhoz hasonló appok pedig az eltűnést, vagy rossz esetben lopást követően akár potenciálisan bizonyítékként használható fényképeket is készítenek és továbbítják azt a telefon gazdájának. Az ilyen alkalmazások bár sok esetben fizetősek, egyik nagy előnyük, hogy internetkapcsolat hiányában SMS-ben is vezérelhetők. A Windows Phone alkalmazásboltja viszont nem bővelkedik biztonsági alkalmazásokban, felhasználói kénytelenek a Microsoft saját szolgáltatására hagyatkozni ilyen téren.

Az okostelefonok védelmére tehát számos gyári és letölthető megoldás is létezik. Beépített védelem terén az Apple készülékeinek óriási előnye, hogy ha illetéktelenek valamilyen módon a feloldják a készülék zárolását, annak gyári visszaállításához, és új profil létrehozásához is szükségük van az eszköz gazdájának Apple ID-jére. A Google Device Managernél egyelőre alapvető funkciókat láthatunk, a szolgáltatás ugyanakkor még gyerekcipőben jár. Könnyen lehet, hogy ahogy az iOS 7 esetében a 4.4-es Androidnál is látunk majd biztonsági újításokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról