Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 5. 10:46

Megkeresi elveszett okostelefonjait a Sony

My Xperia nevű, az elvesztett vagy ellopott telefon megkeresését segítő szolgáltatással állt elő az Xperia okostelefonok japán gyártója. Ennek segítségével a telefon távolról lezárható, törölhetők a rajta tárolt adatok, hangjelzést ad és térképen is bemérhető.

Saját fejlesztésű, okostelefonokra készült biztonsági szolgáltatást mutatott be a Sony. A My Xperia névre keresztelt megoldást tesztüzeme év eleje óta zajlott az északi országokban, most pedig világszerte elérhetővé válik a gyártó Xperia okostelefonjait használók számára. A kérdés az, hogy a My Xperia - ami a következő hetekben lesz elérhető a Sony készülékeire  - fel tudja, illetve fel akarja-e venni a versenyt a hasonló androidos alkalmazások seregével.

“A My Xperia lehetővé teszi, hogy hangjelzés segítségével megtaláld készüléked és térképen is lásd annak pozícióját. Amennyiben elveszíted, törölheted a telefon adatait és/vagy le is zárhatod azt” -  írja a Sony a szolgáltatás weboldalán, ahol az elkóborolt okostelefonokat nyomon követhetjük. A hangjelzéses megoldás persze inkább akkor jön jól, ha a szeretett Xperia készülék nem szökött messzebb a kanapé párnái között lévő résnél, szerencsétlenebb esetben ugyanis nem biztos, hogy jó ötlet felhívni a tolvaj figyelmét rá, hogy valami nincs rendben.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az adatok törlése, a térképes keresés és a lezárás viszont tényleg hasznos, a kérdés csak az, milyen pontossággal képes bemérni a szolgáltatás elhagyott az készüléket, valamint hogy ér-e valamit abban az esetben, ha annak offline üzemmódban, netán kikapcsolva kél lába. Nagy előnye viszont, hogy beállítása rendkívül egyszerű: csupán Google fiók és internetkapcsolat kell hozzá. A következő néhány hét során minden (2012-ben és 2013-ban megjelent) Xperia modellre elérhető lesz, a megjelenés pontos időpontja típustól és szolgáltatótól függően változik.

Természetesen a Google Playen is számtalan lopásgátló alkalmazást találunk, a legtöbb ráadásul a My Xperia funkcióinak többszörösét tudja. Ilyen például a Cerberus Anti Theft, a Lookout Security & Antivirus vagy a magyar fejlesztésű Webkey, ami noha csak rootolt készülékre érhető el, azok minden létező funkcióját elérhetővé teszi a böngészőből. Persze nem elvetélt ötlet a Sony kezdeményezése sem, elérhetővé teszi az alapvető biztonsági megoldásokat, ráadásul sokan jobban megbíznak a gyártóban, mint a harmadik féltől kapott alkalmazásokban.

a címlapról