Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 19. 10:16

Gyorsan megy össze az AMD

A piac meredek csökkenése sokkal jobban érintette az Intelnél a nagyon erős PC-piaci kitettséggel rendelkező AMD-t. A vállalat árbevétele harmadával esett vissza az első negyedévben, de a költségek szigorú lefaragásának köszönhetően a veszteség is kevesebb mint egy évvel ezelőtt - igaz, még így is nagy.

Csökkenő bevétel, csökkenő költségek, csökkenő veszteség

2013 első negyedében 1,09 milliárd dolláros árbevételt tudott elérni az AMD, ez éves szinten 31 százalékos visszaesést jelent. A PC-eladások az IDC és a Gartner szerint mintegy 14 százalékkal csökkentek éves viszonylatban, az AMD ennél jóval nagyobb zuhanásának oka az lehet, hogy a PC-forgalomba beleharapó tabletek pont az alsó árkategóriás gépektől vesznek el vevőket, ahol az AMD a legnagyobb részesedéssel rendelkezik. A processzorgyártó részleg forgalma 38 százalékkal 751 millió dollárra csökkent, a 124 millió dolláros üzemi nyereséget pedig 39 milliós üzemi veszteség váltotta, derül ki a csütörtök éjjel nyilvánosságra hozott gyorsjelentésből.

A grafikus részleg sem brillírozott, annak ellenére, hogy egy korábbi megállapodás részeként a Nintendótól befolyt egy nagyobb összeg. A GPU-üzletág forgalma 337 millió dollárt tett ki, ami 12 százalékkal alacsonyabb mint egy évvel korábban, azonban a divízió üzemi nyeresége eközben megfeleződött, mindössze 16 millió dollárra. Az AMD tájékoztatása szerint a GPU-k átlagos eladási ára növekedett tavalyhoz képest, ami az új termékmegjelenések sikerének tudható be. A cég emellett konkrét számok említése nélkül azt is közölte, a professzionális grafikus megoldásai rekordbevételt hoztak a konyhára.

Az AMD tavaly nagyszabású átalakulásba kezdett és igyekszik eltávolodni a PC-piactól - a  stratégiai cél, hogy a vállalat pár éven belül afféle "butikgyártóvá" alakuljon, amely a tömegigények helyett az egyedi megrendelések kielégtésére koncentrál, felhasználva processzorok és GPU-k tervezése és integrációja terén szerzett tapasztalatait. Az egyik megcélzott piacot a játékkonzolok jelentik, a Nintendo új gépe, a Wii U mellett a Sony PlayStation 4 is AMD lapkára épül és a következő generációs Xboxba is ilyen kerül majd valószínűleg. Az AMD számításai szerint az asztali konzolok éves szinten 40 millió darabos piacot jelentenek.

A vállalat emellett az ultrasűrű szerverek piacát célozta meg, ahol a Seamicro felvásárlásával saját egyedi "fabric interconnect" birtokába is jutott. A harmadik stratégiai területet az ultramobil eszközök jelentik - ebbe a szegmensbe két új lapkát dob piacra idén a cég, amelyet Kabini és a Temash kódnéven ismerünk. A Brazost leváltó Kabini szállítása már megkezdődött a partnerek felé, a tableteket és tabletté alakítható notebookokat célzó Temash pedig a második negyedévben érkezik, hangzott el a tegnapi elemzői konferenciahívás során. A vállalat arra számít, az új lapkáira alacsony fogyasztású és megfizethető árú notebookok és tabletek épülhetnek, amelyek hozzásegíthetik a PC-piacot a növekedéshez az év második felében.

Jól halad az átalakulás

"A PC-piac a következő években fontos marad az AMD számára és az évi 300 milliós várható forgalom miatt a PC távolról sem halott" - mondta Rory Read elnök-vezérigazgató. A terület volatilitása, az Intel és az NVIDIA (illetve az ARM-os gyártók) felől érkező erős verseny, valamint a cég számára elérhető kis nyereség miatt azonban az AMD igyekszik csökkenteni PC-függőségét és az év végére már bevételének 20 százalékát várja egyedi fejlesztésű chipektől, két-három éven belül pedig forgalmának felét adhatja ez a terület.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új üzleti modellhez igazodás persze áldozatokat is követel. A nagyszabású átalakulásnak lassan vége, mondta el Devinder Kumar pénzügyi vezető, az AMD a negyedévet 9844 dolgozóval zárta, ami 13 százalékos létszámcsökkenést jelent éves szinten. A vállalat folyamatosan csökkenti költségeit, ennek jegyében például az év elején eladta és visszabérelte texasi főhadiszállását. 2013 harmadik negyedévére 25 százalékos költségmegtakarítás a cél 2012 első negyedéhez képest.

A kiadások lefaragásának eredményei már jól látszanak, az AMD a most lezárt negyedévben 479 millió dollárt költött működésre (kutatás-fejlesztés, értékesítés, marketing és adminisztráció), ami 18 százalékkal alacsonyabb mint egy éve. A cég bruttó eredményhányada 41 százalék volt, ez azonban egy egyszer üzletnek köszönhető - az AMD egy korábban már leírt raktárkészletet mégis értékesíteni tudott, ami 20 milliós egyszeri profitot hozott. Ezt figyelmen kívül hagyva 39 százalék volt a bruttó nyereséghányad. Az üzemi veszteség a tavalyi 580 millió dollárról 98 millióra csökkent, a nettó veszteség 590 millióról 146 millióra apadt.

Devinder Kumar hangsúlyozta, az AMD célja továbbra is az, hogy az év harmadik negyedére ismét nyereségesen működjön. A most következő második negyedévben a bevétel 1,08-1,15 milliárd dollár közé várható, ami éves szinten 18-23 százalékos csökkenést jelent. A bruttó eredményhányadot ismét 39 százalékra várja a cég, az üzemi kiadások pedig 480 millió dollár körül alakulnak majd, mondta Kumar.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról