:

Szerző: Folyó Gergely

2013. április 9. 09:00

Állandó internetkapcsolat kellhet az új Xboxhoz

Még be sem mutatta a Microsoft a következő generációs Xboxot, máris magára haragította a játékosokat: úgy hírlik, az új konzol állandó internetkapcsolatot követel meg a felhasználóktól, máshogy nem is lehet játszani rajta.

Körülbelül egy éve pletykálnak róla, a napokban pedig a Kotaku is megerősítette a saját forrásaira hivatkozva, hogy az új Xboxon csak állandó internetkapcsolat mellet lehet játszani. A blog úgy tudja, hogy a Durango kódnéven emlegetett konzolon internet nélkül semmilyen játékot vagy alkalmazást nem lehet elindítani, játék közben pedig körülbelül három percnyi kimaradást tolerál a rendszer, utána automatikusan felfüggeszti a programot, és elindítja a hálózati hibakezelőt.

Kommunikációból elégtelen

A játékosok egy emberként hördültek fel a hírre, ami a korábbi tapasztalatok alapján nem meglepő, különösen annak fényében, hogy az állandó internetkapcsolatot megkövetelő játékok körüli botrányt több alkalommal a játékkiadók felkészületlensége váltotta ki. Emlékezetes a szerverek túlterheltsége miatt játszhatatlan Diablo III vagy éppen a SimCity fiaskója, de hasonló rendszer bevezetésével próbálkozott a Ubisoft is. A francia kiadó néhány játékát csak internet mellett lehetett játszani pusztán másolásvédelmi okokból, és míg a vállalat szerverei nem bírtak a játékosok tömegével, a kalózok pedig mégis meg tudták kerülni a védelmi rendszert, így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a letöltött változat problémamentesebb játékot ígért, mint a boltokban megvásárolt példány. A Ubisoft végül kihátrált az úgynevezett DRM mögül, és elismerte, hogy hibázott.


Adam Orth mémgyűjtemény: hamar célponttá vált

Nem így Adam Orth, a Microsoft kreatív igazgatója, aki olajat öntött a tűzre, mikor a Twitteren meggondolatlanul őszintén vette védelmébe a pletykált koncepciót. Orth azt írta, nem érti, hogy a felhasználók miért “drámáznak” ennyit ezen a kérdésen, szerinte ma már minden kütyü ilyen, “ilyen világban élünk”. Szarkasztikusan megjegyezte, hogy “porszívót sem fog venni, mert néha elmegy az áram”, és “mobiltelefont sem vásárol, mert ahol lakik, megbízhatatlan a jelerősség”. Mikor barátja, a BioWare-es Manveer Heir felhívta rá a figyelmét, hogy ha kisebb falvakban élne, nem látná ennyire rózsásan a helyzetet, csak annyit kérdezett, “miért akarna ott élni”, ráadásként miután azzal érveltek neki, hogy még most is vannak olyan Xbox-játékosok, akiknek nincs internetük, azt javasolta, hogy “ők haladjanak a korral”.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Microsoft szokásához híven nem kommentálta a pletykákat, és Orth tweetjei kapcsán is csak annyit közölt: ez a kreatív igazgató személyes véleménye, semmilyen körülmények között nem tükrözi a cég hivatalos álláspontját. Akárhogy is, a játékosokat vélhetően nem is maga az állandó internetkapcsolat szükségessége dühítette fel, hanem az, hogy a Microsoft csak és kizárólag ettől függően tenné lehetővé a játékot - ami egyébként túlzó korlátozásnak tűnik, és valószínűleg csak a kalózkodás visszaszorításának reményében vállalná be a cég.

Csak alszik

Persze hasznos hozadéka is lenne. Úgy hírlik, az új Xbox az úgynevezett “Always On, Always Connected” koncepció köré épülne, vagyis kikapcsolás után a konzol alvó állapotba kerülne, így a PlayStation 4-hez hasonlóan folyamatosan fogadhatná az operációs rendszerhez és a játékokhoz készült frissítéseket - a Sony már leszögezte, hogy az új PlayStationön ez opcionálisan bekapcsolható lehetőség lesz.

A következő generációs Xbox hardvere a várakozások szerint meglehetősen hasonlít majd a PS4 felépítésére, ez alapján 1,6 GHz-es, nyolcmagos processzorral, 8 GB DDR3-as RAM-mal, valamint DirectX 11.1-kompatibilis grafikus lapkával érkezik a rendszer. Az új konzol még használ lemezmeghajtót, Blu-ray olvasója mellé viszont egy nagyobb merevlemez is kerül, amire futtatás előtt kötelező lesz feltelepíteni a játékokat. A hír kapcsán azt is meg kell jegyezni: csakugyan óriási port kavarhat, ha a pletykáknak megfelelően az új Xbox nem engedné a használt játékok futtatását.

A kontroller nem változik sokat, minimális finomításokról pletykálnak csupán, viszont a Kinect gyorsabb, pontosabb és okosabb lesz, ráadásul minden korábbinál fontosabb szerepet tölthet be az Xbox életében - a Microsoft ezért is ad állítólag egyet minden konzol mellé. A Kinect 2.0 USB 3.0 interfészen csatlakozik majd a rendszerhez, a késleltetés így 60 ms lesz, miközben a kamera 30 fps mellett képes 1080p felbontású videót rögzíteni, és hat játékost tud felismerni.

Mikor?

A várakozások szerint idén ősszel, legkésőbb pedig 2014 elején kerülhet forgalomba az új Xbox. Paul Thurrott, a Microsoftot aktívan követő blogger nemrég úgy értesült, novemberben várható a premier, és a konzol 500 dollárba kerül majd, de meg lehet vásárolni “előfizetéses” modellben is, ilyenkor 300 dollárt kérnek érte - hogy ez utóbbi pontosan mit jelent, az nem derült ki. A korábban pletykált, lebutított, kifejezetten multimédiás tartalomfogyasztásra szánt Xboxot elmondása szerint mégsem dobja piacra a vállalat.

Thurrott szerint a kezdeti pletykákkal ellentétben nem április végén, hanem május 21-én fogja bemutatni a Microsoft az új Xboxot, a későbbiekben pedig a júniusi E3-on és a BUILD fejlesztői konferencián is nagy hangsúlyt fektet majd az ismertetésére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.