:

Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 13. 15:03

Nintendo Wii U: a legolcsóbból a legdrágább

A Nintendo hosszú hónapok találgatásokkal teli időszakának véget vetve a héten hivatalosan is bejelentette a következő generációs konzoljátékának, a Wii U-nak a premierjét. A játékgép az eredeti terveknek megfelelően még karácsony előtt a boltokban lesz, de eleinte közel sem lesz olyan olcsó, mint az óriási sikereket elért elődje.

Az eredeti terveknek megfelelően még idén karácsony előtt a boltok polcaira kerüla Nintendo következő generációs konzoljátéka, a Wii U. A játékgép megjelenésére először Európában, november 30-án, majd a gyártó anyaországában, Japánban lehet számítani, ahol a készülék december 8-án kerül forgalomba - jelentette be a vállalat. A két változatban is kapható gép az otthoni játékkonzolok új generációjának első fecskéje lehet, ehhez mérten meglehetősen drága is, mind az Xbox 360-nál, mind a PlayStaiton 3-nál többet kell érte fizetni.

A Wii U két változata közti gyakorlatilag egyetlen különbség a háttértár méretében rejlik: az alapváltozatnál 8 GB flashmemória kerül az egységbe, a prémium modellnél ennek a mennyiségnek a négyszerese, 32 GB kapacitás áll rendelkezésre. A gyártó az alapmodellt Amerikában 300 dolláros, Japánban pedig 26 250 japán jenes, a prémium kiadást pedig Amerikában 350 dolláros, Japánban pedig 31 500 japán jenes ajánlott fogyasztói áron kínálja majd - ez napi árfolyamon átszámítva körülbelül 66-75 és 77-89 ezer forintnak felel meg.

A leginkább egy hordozható játékkonzolra emlékeztető GamePad kontrollerrel ellátott játékgéphez további kontrollerek is vásárolhatók, 13 000 jenért, azaz nagyjából 37 ezer forintért cserébe - összehasonlítva ennyi pénzért több hazai konzolüzletben hozzá lehet jutni a Wii előző generációs változatához. Szakértők szerint a Wii U - és a Nintendo - jövőjét alapjaiban meghatározhatja ez az árazás, bár a következő generációs Sony és Microsoft konzolok, melyek megjelenése 2014-ben várható, ennél valószínűleg drágábbak lesznek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ettől függetlenül is kérdéses, hogy az alkalmi játékosoknak ilyen áron fog-e kelleni a Nintendo új kütyüje, hajlandóak lesznek-e tömegesen lecserélni a régi Wii-jüket az újra. A japán vállalat az árazás kapcsán egyszer már megégette magát nem is olyan régen, a szemüveg nélküli 3D-s kijelzővel ellátott Nintendo 3DS-nél. A Nintendo már tavaly nyáron kénytelen volt kvázi beismerni, hogy a 3DS nem az elvárások szerinti rajtot vett, a cég ekkor ugyanis teljesen szokatlan módon, az eddigi gyakorlatot fleborítva idő előtt harmadával csökkentette a gép árát.

A 2006-ban piacra dobott Wii lendülete eleinte elsöprőnek tűnt, ám tavaly végül jelentősen alábbhagyott, a maga idejében egyedinek tekintett mozgásérzékelős kontrollerrel sikert arató konzol utódját a tavalyi E3 Expón jelentette be a vállalat. Az új típusból azonban a GamePad kialakítása ellenére már hiányzik az az egyediség, ami az eredeti Wii-t valódi sikertermékké tette, hiszen időközben a Microsoft és a Sony is bemutatott olyan megoldásokat (második, kontrollerbe épített kijelző a konzol mellé), melyek félig-meddig ezt a koncepciót követik.

A versenytársak időközben a mozgásérzékelős játékvezérlés terén is beérték a Nintendo Wii-t, az Xbox 360 a Kinect kontrollerrel, a Sony pedig a Move-val újított, ezek ráadásul minden tekintetben fejlettebb megoldásnak számítanak annál, mint amit a Nintendo alkalmazott a Wii-ben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.