Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 10. 11:27

Bemutatkoztak az alacsony fogyasztású új AMD chipek

A CES-en az Intel mellett a második számú x86-os processzorgyártó is bemutatta újdonságait. Előkerült a Brazost leváltó Kabini, valamint a tabletekbe szánt Temash rendszerchip, és elrajtolt a Radon HD 8000M sorozat is.

Az AMD két éve dobta piacra Brazos kódnevű chipjeit, amelyeket a legkisebb és legkönnyebb notebookokba és netbookokba szánt, amolyan Atom-ellenfélnek. A Brazos küldetése csak részben sikerült, az Atomot ugyan teljesítményben könnyen sikerült felülmúlni és a Brazos az AMD legkeresettebb termékévé vált, azonban ez legalább annyira köszönhető a többi termékvonal gyengélkedésének.

Erős és takarékos utódot kapott a Brazos

A CES-en befutott a Brazos utóda, a Kabini, amely az alapoktól áttervezett mikroarchitektúrát használ. A rendszerchipbe kettő vagy négy Jaguar processzormag kerül, amelyeket a tavaly őszi Hot Chips konferencián már részletesen ismertetett az AMD. A Jaguar minden tekintetben nagy előrelépés a Bobcathez képest, az AMD az architektúra finomhangolásával órajelenként mintegy 4 százalékos teljesítménynövekedést vár a Bobcathez viszonyítva, a magon kívüli egységek fejlesztésével pedig ez az előny 15 százalékra hízik. Az AMD várakozásai szerint a Jaguar mintegy 10 százalékkal magasabb órajelen működik majd mint a Bobcat, így számítási feladattól függően mintegy 25 százalékkal nyújt jobb teljesítményt a processzor.

Alaposan átalakult a Jaguar lebegőpontos műveletekért felelős része, amely immár 128 bites utasításokat is képes fogadni, így az ilyen utasítások elméleti sebessége megduplázódik. A Jaguar újdonságként támogatja az SSE4.1 és SSE4.2 utasításkészletet és meglepetésként fogadja az AVX utasításokat is, így a Bulldozer után az AMD másik processzorcsaládja is támogatja az Intel Sandy Bridge-ben bevezetett kiterjesztést. A vállalat szerint a Jaguar nem csak gyorsabb a Bobcatnél, hanem energiatakarékosabb is annál, az új C6 energiaállapot támogatásának köszönhetően. Ez teljesen lekapcsolt magot jelent, sem órajelet, sem feszültséget nem kap, az első és másodszintű gyorsítótár pedig szintén áramtalanítva van.

A Kabiniben a processzormagok összesen 2 megabájt L2 cache-en osztoznak, így a kevésbé párhuzamosított alkalmazások még nagyobb teljesítményre lehetnek képesek, mivel nagyobb gyorsítótárat használhatnak - a Brazos magjai dedikált 512 kilobájtos L2-vel rendelkeznek. A  CPU-khoz egy GCN architektúrára épülő, DirectX 11.1-es grafikus vezérlő társul a Kabiniben, amely elboldogul az OpenCL 1.2 és DirectCompute 5.0 szabványokkal is. Az erősebb magoknak és erősebb GPU-nak köszönhetően az AMD összességében 50 százalékos teljesítményjavulást vár a Brazoshoz képest. A rendszerchip fogyasztása kiviteltől függően 9-15 watt körül alakul, ehhez már elkél az aktív hűtés, de a vállalat által megcélzott szegmensben, a kis méretű, vékony és könnyű notebookok esetében ezt nem lehet probléma beépíteni.

Tabletekbe érkezik a Temash

A Kabinihez hasonlóan 28 nanométeres technológiára épül a Temash, amellyel a tabletpiacot célozza a cég. A Temash lényegében nem más mint egy alacsony fogyasztású Kabini, amely szintén 2-4 Jaguar maggal és GCN-alapú grafikus vezérlővel rendelkezik. A CES-en mutatott demó alapján a Temash is elég erős ahhoz, hogy a DiRT: Showdown is működjön rajta: ez egy 10" tableten futott full HD felbontásban, közepes grafikai részletesség mellett. A Temash 5 watt körüli fogyasztással rendelkezik, azaz már passzív hűtés is elegendő neki. A PC- és tabletpiac jelenlegi tendenciáit elnézve egyébként lehet, hogy a Temash lesz a nagyobb siker, a fontosabb termék 2013-ban a cég számára.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A CES-en szóba került még a Richland kódnevű, következő generációs APU, amely az asztali gépekbe és mainstream notebookokba szánt Trinity utóda lesz. Erről egyelőre kevés információ látott napvilágot, az AMD mindössze annyit árult el, hogy 2-4 Piledriver magot és második generációs DX11 grafikus vezérlőt tartalmaz és 20-40 százalékos teljesítménynövekedést hoz az elődhöz képest. A Richland megjelenési idejét a cég nem hozta nyilvánosságra, de a 2013-as roadmapen szerepel. ez alapján tavaszi megjelenésre lehet számítani, az év végén már a Kaverivel szeretne durrantani a cég. Ez már támogatja Heterogeneous System Architecture (HSA) szoftverréteget, amely elfedi az alkalmazások elől a GPU és CPU közötti különbségeket.

Piacon a Radeon HD 8000

A vállalat azt is bejelentette, megkezdte Radeon HD 8000 szériás grafikus vezérlőinek szállítását. Ezeket a chipeket az AMD még decemberben bejelentette, a hír most a piaci bemutatkozás, a GPU-k elkezdtek feltűnni a notebookokban. A piaci igényeknek megfelelően a HD 8000 esetében a mobil verziók élveznek elsőbbséget, az asztali verziók csak később jelennek meg. A 8000M sorozat jelenleg négy taggal rendelkezik, a Radeon HD 8800M áll a csúcson, ez alá tagozódik be a 8700M, 8600M és 8500M változat. Az AMD a 7800-es és a 8800-es sorozat közötti alapvető különbségeket kérdésre sem hajlandó listázni, módosítások a teljesítmény helyett inkább a gyártási hatékonyságot illetve a fogyasztást érinthetik, a gyártástechnológia optimalizálásával mind a kihozatali arány, mind a fogyasztási karakterisztikák javulhatnak

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról