Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 28. 11:16

Frissültek a céges Office 365 csomagok

A januárban bejelentett, otthoni felhasználóknak szánt Office 365 Home Premium után tegnap bemutatkoztak a vállalati csomagok is. Három új előfizetési konstrukció is van.

2011 nyarán indul el a Business Productivity Online Suite utódaként a Microsoft Office 365, amely egy előfizetéses konstrukcióban igénybe vehető, felhőalapú szolgáltatás üzleti felhasználók számára. Azóta ebbe a modellbe betagozódott az otthoni Office is a január végén elrajtolt 365 Home Premium révén, tegnap pedig frissültek az üzleti ajánlatok, amelyek immár az Office 2013 klienseit és szervertechnológiáit is tartalmazzák.

Az Office 365 létrejötte azon a felismerésen alapul, hogy sok cég nem akar vagy nem tud helyben Office szervereket (Exchange, Lync, SharePoint) üzemeltetni, ugyanakkor profitálhat a csoportmunkát támogató megoldásokból. A Microsoft várakozásai szerint a költségekre kimondottan figyelő kis- és középvállalatok a felhőbő nyújtott előfizetéses szolgáltatás keretében ki tudják használni az Office szerverek nyújtotta képességeket, amelyeket eddig a kapcsolódó költségek és az üzemeltetéshez szükséges szakértelem hiánya miatt hanyagoltak. Nagyvállalatoknál az Office 365 révén pedig olcsón lehet mindenkit bekapcsolni a cég "digitális vérkeringésébe", nem szükséges mindenkinek egy teljes Office-t telepítenie ahhoz, hogy elérje a vállalati levelezést, megosztott dokumentumokat.

Új csomagok

A vállalati Office 365 előfizetést többféle csomagban meg lehet vásárolni, ezek a jogosult felhasználók számában, a bennük foglalt termékekben, valamint természetesen árban különböznek. A korábbiak (Small Business, Enterprise) mellé három új előfizetési csomagot is bemutatott a Microsoft, ezek a Professional Plus, a Midsize, illetve a Small Business Premium. A három új ajánlat közül a legolcsóbb a ProPlus - ez gyakorlatilag nem más, mint a teljes Office 2013 Professional Plus csomag előfizetéses rendszerben értékesítve, felhasználónként havi 12 dollárért, mennyiségi licencvásárló ügyfeleknek. Egy felhasználó összesen 5 eszközre telepítheti fel a programokat és futtathatja őket akár a korábbi Office-verziókkal párhuzamosan is, mivel a terjesztés streaming-alapú.

A legkisebb cégeknek az Office 365 Small Business Premiumot ajánlja a Microsoft. Ezt legfeljebb 25 fős cégek vehetik igénybe, de a minimális felhasználószám nincs kikötve, azaz már akár egy ember is megveheti és használhatja (saját domainen is). A Small Business Premium ára felhasználónként 15 dollár egy hónapra (vagy 150 dollár egy évre), ebben benne vannak a hosztolt szerverek, a telepíthető Office 2013 alkalmazások PC-re (egy felhasználóhoz öt gép tartozhat) és mobil eszközökre, 25 gigabájtos postafiók, 7 gigabájtos SkyDrive Pro online tárhely, 24/7 órás telefonos támogatás és 99,9 százalékos vállalt rendelkezésre állás, pénzügyi garanciával.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Ugyanennyibe, felhasználónként havi 15 dollárba kerül a Midsize csomag, amelyet legfeljebb 300 felhasználóra lehet megvásárolni, ennél nagyobb cégeknek már az Enterprise csomagok közül kell választania. A Midsize ugyanazokat a komponenseket tartalmazza mint a Small Business Premium, azonban támogat olyan képességeket mint az Active Directory integráció, az intranet-oldalak, valamint a projektalapú postafiókok. A különféle Office 365 csomagok árát és tartalmát itt lehet megtekinteni és a 30 napos tesztre is lehet regisztrálni.

Android, iOS: egyre valószínűbb

A bejelentés nem tárgyalta, mik a Microsoft konkrét tervei a mobil eszközökkel. A Windows Phone és a Windows RT integrálva tartalmazza az Office-klienseket, ezek hamarosan frissülni fognak 2013-as verziókra, más eszközökről pedig egyelőre az Office webes verzióját lehet használni, amelyet szintén frissített a Microsoft és felkészítette érintéses vezérlésre. A OneNote-ból és a Lyncből van kliens Androidra és iOS-re is, ezeket is rövid időn belül leváltják a 2013-as verziók. Tartják magukat a pletykák, hogy rövidesen a többi Office-kliens (Word, Excel, stb) megérkezik Windows mellett más mobil platformokra is, erről azonban egyelőre semmilyen hivatalos információ nem érkezett.

Miután a weben úgyis elérhetők az Office kliensek (Word, Excel, PowerPoint, OneNote), semmi sem indokolja, hogy a Microsoft ezeket ne adja ki a Windowszal versengő mobil platformokra is - a kliensek szélesebb körű elterjedtsége keresletet generálhat az előfizetéses szolgáltatásokért és szervertermékekért, amelyek a szabad és ingyenes vagy olcsóbb alternatívákkal szemben ma az Office versenyelőnyét biztosítják. Az Office legfontosabb ügyfélkörét jelentő nagyvállalatoknál a Microsoft valószínűleg nem akar azért hátrányba kerülni például a Google Appsszel szemben, mert nincs Androidon vagy iOS-en futó kliense.

Magyarországon csak később frissül

Az Office 365 meglevő előfizetői a bejelentéssel jogosulttá váltak az Office 2013 kliensek használatára (amennyiben persze ez benne van a megvásárolt csomagjukban), a szerveroldali komponenseket pedig folyamatosan frissíti a Microsoft, azok hamarosan minden felhasználónál 2013-as verzióra változnak (Exchange, SharePoint, Lync) és ezzel használhatóvá válnak bennük az új funkciók. Nagy Levente, a MIcrosoft Office-üzletágának vezetője a HWSW kérdésére telefonon elmondta, Magyarország a bevezetés szempontjából a második hullámban van, vagyis a hazai ügyfelek a második naptári negyedévben kapják meg majd a frissítést.

a címlapról