Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 30. 11:55

Megérkezett az otthoni Office-előfizetés

Megérkeztek az otthoni felhasználóknak szánt új Office-kiadások, velük az előfizetéses Office 365 szolgáltatások is. A vállalati felhasználóknak február végéig várniuk kell.

Tegnaptól világszerte, így Magyarországon is elérhető a Microsoft szolgáltatásként megvásárolható új Office irodai programcsomagja - jelentette be a szoftverház. Az Office 365 Otthoni prémium verzió tartalmazza a Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher és Access teljes (2013-as) kiadását (az OS X-felhasználók számára az Office 2011 megfelelő alkalmazásai érhetőek el). Az előfizetés tartalmaz az ingyenes tárhelyen felül további 20 gigabájt SkyDrive tárhelyet illetve havi 60 perc Skype-hívást a világ bármely vezetékes telefonjára.

Az előfizetés azoknak különösen kifizetődő, akik rendszeresen frissítenek az Office legfrissebb verziójára. Az Office 365 ugyanis verziófüggetlen, mindig a legfrissebb alkalmazásokat tartalmazza, azokat nem kell 3-4 éves periódusonként újra megvenni. A felhasználó tehát választhat, hogy az Office 365 Otthoni prémium kiadására fizet elő évi 30 ezer forintért (vagy havi 3000-ért) vagy megvásárolja az azonos funkcionalitást kínáló Office Professional 2013 csomagot 160 ezer forintért. Ez utóbbinak is van értelme, amennyiben évekig nem tervezünk frissebb verzióra váltani ez a konstrukció hosszú távon olcsóbb lehet.

Egy képen az ajánlat.

Az Office 365 tartalmazza az Office on Demand szolgáltatást is, amellyel ideiglenesen bármely számítógépre telepíthetjük a szükséges alkalmazásokat, ehhez csupán internetkapcsolatra van szükség. Kilépés után a letöltött alkalmazás automatikusan törlődik. Érdemes megjegyezni, hogy ugyan az Otthoni prémium előfizetés tartalmazza a lehetőséget, hogy például céges levelezésre használjuk az Outlookot vagy a vállalati adatbázist érjük ez az Access-szel, a szolgáltatás licencfeltételei ezt expliciten megtiltják, az Otthoni prémium kiadás csak és kizárólag magáncélra használható, sem kereskedelmi, sem non-profit szervezeti használat nem megengedett.

Mi lesz, ha nem fizetsz?

Az előfizetéses konstrukció nagy kérdése mindig, hogy mi történik a szolgáltatás funkcionalitásával, ha nem újítjuk meg a szolgáltatást. A Microsoft próbálta elegánsan megoldani a kérdést, az Office 365 előfizetés lejárta után a telepített programcsomag fenn marad a gépen, azonban funkcionalitása csak a meglévő dokumentumok megnyitására és kinyomtatására korlátozódik, szerkeszteni vagy új dokumentumot létrehozni már nem enged. A dokumentumok sem a gépen, sem a felhős tárhelyen nem vesznek el és az előfizetés lejárta után is elérhetőek (megnyithatóak, letölthetőek, nyomtathatóak) maradnak.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Office 365 Otthoni prémium előfizetés mellett tegnaptól elérhető nem előfizetéses rendszerben az előfizetéses Egyetemista verzió is, ez 24 ezer forintért négy éves hozzáférést kínál, azonban csak két gépre telepíthető egyszerre, vásárlásához pedig értelemszerűen igazolni kell a hallgatói vagy oktatói jogviszonyt. Ehhez nemzetközi diákigazolvány vagy a Microsoft által elismert magyar egyetemi email-cím szükséges. A hagyományos "dobozos" termékek közt megjelent az Office 2013 Otthoni és diákverzió (42 ezer forint), az Office 2013 Otthoni és kisvállalati verzió (81 ezer forint) illetve az Office Professional 2013 (160 ezer forint) is. Ezek a viszonteladóknál illetve a Microsofttól közvetlenül, letöltés formájában is megvásárolhatóak. Az Office 365 vállalati kiadásaira még néhány hetet várni kell, az előzetesen bejelentett megjelenési dátum február 27 lesz.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról