Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 8. 12:33

Lesz mobilos kliens az Office-hoz

Nézni ingyen lehet, szerkeszteni csak előfizetéssel - ez lesz a kiszivárgó információk szerint a mobilos Office üzleti modellje. Az alkalmazások fejlesztése várhatóan idén már nem fejeződik be, így leghamarabb 2013 elején érkezhet az androidos és iPhone- illetve iPad-kompatibilis Office.

Ingyenesen hozzáférhetővé teszi a Microsoft a két versengő platform számára is az Office mobil kiadását - jelenti névtelen forrásokra hivatkozva a The Verge. Az amerikai oldal szerint az ingyenes verzió dokumentumok megnyitására és megjelenítésére lesz képes, az Office 365 előfizetéshez kapcsolt változatban azonban szerkeszteni is lehet majd az állományokat.

Metro helyett?

A Microsoft a Windows Phone 7 megjelenése nyomán konzisztensen Metro néven emlegette az új felületet és metrós alkalmazásokként az arra készült szoftvereket. A cég azonban jogi vitába bonyolódott a Metro márkanév használata miatt, így kommunikációjában már nem használja ezt a kifejezést. Azonban helyére nem született azonos értelmű más kifejezés, így egyelőre maradunk a "metrós" jelzőnél.

Az információk szerint az alkalmazáscsomag mind Androidra, mind iOS-re elkészül majd, az előzetes információk szerint 2013 elején kerülhet a mobil Office a megfelelő alkalmazásboltokba. Az app letöltése ingyenes lesz, használatához azonban Microsoft azonosítóra van szükség. Amennyiben a rendszer aktív Office 365 előfizetést észlel, megnyitja az alkalmazás teljes funkcionalitását, így lehetővé válik a dokumentumok szerkesztése, módosítása is.

A The Verge információi szerint az Office Mobile névre keresztelt csomagban a Word, az Excel és a PowerPoint tartozik majd, a OneNote már korábban megjelent a iPhone-ra, iPadre és Androidra is. Az alkalmazások a kiszivárgó képernyőképek szerint érintésre optimalizált felületet kapnak, tehát nem a Windows RT-ben is található asztal-paradigmát használó Office-t portolja a Microsoft. Feltevődik természetesen a kérdés, hogy ha iPadra elkészül az Office érintős kiadása, akkor ezzel egyidőben a Microsoft saját tabletplatformjára megjelenik-e majd az Office kifejezetten érintésre optimalizált kiadása. Erre utal egyébként, hogy az alkalmazáscsomag két tagja, az OneNote és a Lync már elérhető metrós kiadásban, nem zárható ki, hogy a többi Office-tag metrósítása is folyamatban van már.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Microsoft stratégiai szempontból kényes helyzetben van, a mobilos és tabletes Office-t ugyanis egészen eddig alárendelték a Windows Phone-nak, a népszerű irodai programcsomag kizárólag a Microsoft saját platformján volt elérhető hivatalos formában. A gyártó azonban valószínűleg úgy találta, hogy az Office nem biztosít fontos versenyelőnyt a Windows Phone számára, az exkluzivitással pedig csak a versengő irodai szoftverek előretörését segíti, miközben fontos monetizálható felhasználói csoportokról mond le.

Az eddigi, exkluzivitást hangsúlyozó stratégia helyébe így az Office-ernyő lépett, vagyis a programcsomagot minden fontosabb platformra elérhetővé tenni, a felhasználókat pedig fokozatosan az előfizetéses Office felé terelni. Ezzel persze elvész a Windows Phone egyik előnye, az Office ernyője alá bevonva az alternatív platformokat azonban hosszabb távon is megőrizheti domináns pozícióját az irodai szoftverek között.

a címlapról