Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

ARM-alapú Opteronok gyártásába kezd az AMD

Bodnár Ádám, 2012. október 30. 09:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az AMD egy tegnap esti sajtótájékoztatón bejelentette, belép az ARM-alapú szerverchipek piacára és 2014-ben piacra dobja első Opteronjait, amelyek 64 bites ARM magokat tartalmaznak. A vállalat az ultrasűrű szerverek szegmensét célozza, amely várhatóan a teljes szerverpiac mintegy 10 százalékát fogja kitenni néhány éven belül.

Nem sok konkrétummal szolgált az AMD a tegnapi tájékoztatón, amikor bejelentette 64 bites ARM szerverprocesszorainak érkezését. A vállalat 2014-re ígéri az első ilyen chipeket, az addig hátralevő idő szűkössége miatt ezek szinte biztosan az ARM-tól licencelt magokra fognak épülni, ennyi idő alatt egy saját processzormag kifejlesztése még akkor sem tűnik kivitelezhetőnek, ha tudjuk, hogy a vállalat még tavaly kötötte meg az ARM-mal a licencmegállapodást.

A három közül az egyik stratégiai irány

A bejelentés távolról sem váratlan vagy meglepő: a vállalat vezetője, Rory Read a múlt héten, gyászos harmadik negyedéves eredményeinek közzétételekor már elmondta, az AMD számára a növekedési lehetőséget az ultramobil eszközök és a beágyazott rendszerek mellett az ultrasűrű szerverek jelentik. Ezek a kiszolgálók olyan, jól párhuzamosítható, de alacsony szálszintű teljesítményt igénylő "scale out" feladatokat futtatnak mint például a web- vagy emailkiszolgálás, a közösségi szolgáltatások, vagy a "big data" feldolgozás.

Az ARM-alapú szerverek ötlete nem új, több startup is foglalkozik ilyen chipek fejlesztésével, például a Calxeda. Az AMD azonban már komoly tapasztalattal rendelkezik a szerverchipek tervezése és fejlesztése terén, ráadásul a SeaMicro tavaszi felvásárlásával egy fejlett "interconnect fabric" birtokába is került. "A fabric technológia a titkos összetevőnk" - mondta az eseményen Lisa Su, a cég alelnöke. "Ez különbözteti meg az AMD megoldását a többi gyártótól, amelyek szintén kínálnak AMD-alapú rendszereket az adatközpontokba." Az AMD vezetői mindenki számára világossá tették, az ARM-mal kötött megállapodás nem jelenti az x86-os fejlesztések végét, továbbra is készülnek x86-os Opteronok is.

Az irányt tehát kijelölte a vállalat, a nagy kérdés az, vajon sikerrel végre tudja-e hajtani a terveit - az AMD története sajnos ambiciózus, ám rosszul kivitelezett, ígéretes koncepcióból eladhatatlan termékké silányuló tervekkel van kikövezve, amelyek a vállalat bizonytalan helyzetét is okozták. A végrehajtás kritikusan fontos, az ultrasűrű szerverek piacáért az olyan innovatív startupok mellett, mint a Calxeda, már bejelentkezett az Intel is, amely egy Atom-leszármazott processzorral próbál meg vevőket szerezni. A Centerton kódnevű szerveres Atomra a HP már épít kereskedelmi forgalomba kerülő gépet is.

Az x86 mellett egy másik utasításkészlet-architektúra támogatása komoly szoftveres kihívást is jelent az AMD számára, amit kezelnie kell. Igaz, a vállalatnak vannak szövetségesei ezen a területen, a nagy vállalati Linux-disztribúciók fejlesztői például már dolgoznak az ARM-optimalizáción, az AMD megjelenése a szegmensben pedig további hitelt ad az erőfeszítéseiknek. Nem véletlen, hogy a bejelentés két évvel megelőzi az első termék piacra dobását, az ARM-alapú szervereknek és az AMD-nek szüksége van a szoftveres infrastruktúra fejlődésére, hogy annak kiforratlansága ne gátolja az ilyen rendszerek elterjedését. Ugyan az operációs rendszerek vagy éppen a fordítóprogramok fejlesztése nem az AMD feladata, de a platformközeli szoftvereket, drivereket el kell készítenie, mégpedig olyan minőségben, amilyet a szerverpiac elvár.

Miért nem a Jaguar?

A vállalat az augusztus végén tartott Hot Chips félvezetőipari konferencián mutatta be vadonatúj architektúráját, a kimondottan alacsony fogyasztásra optimalizált Jaguart. A vállalat a tegnapi eseményen azonban nem beszélt arról, miért nem az elődjéhez képest jelentős teljesítménynövekedést ígérő, szerverfeladatokra is felkészített, x86-os felépítéséből adódóan hatalmas szoftveres infrastruktúrával bíró, 2013-ban piacra érkező Jaguarra építi alacsony fogyasztású szerverchipjeit.

Lehet hogy az AMD már tudja, a Jaguar nem lesz igazán alkalmas szerverfeladatok futtatására, túl alacsony teljesítményt nyújt vagy túl sokat fogyaszt? Ennél a banális válasznál sokkal valószínűbb, hogy az ARM-ot találták olyan hívószónak, amely a cégre tudja irányítani a média és a befektetők figyelmét. A vállalat egyébként az elejtett megjegyzések szerint nem csak a szerverpiacra tekint az ARM licenc birtokában, a vezetők nem zárták ki, hogy akár saját grafikus maggal megtámogatva kliensekbe szánt processzorok is érkezzenek idővel.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.