Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 7. 12:39

Az EMC diktál a tárolópiacon

Turbófokozatba kapcsolt a második negyedévben az EMC értékesítőcsapata, a vállalat messze a legnagyobb növekedést érte el a tárológyártók közül, derül ki az IDC által nyilvánosságra hozott számokból. Magyarországon meglepően erős volt a második negyedév.

A szerverpiacot visszafogta a gazdasági bizonytalanság, a tárolópiac azonban továbbra is egészségesen növekedett. A teljes diszkes tárolópiac 8 százalékkal 8,1 milliárd dollárra dagadt, a leszállított kapacitás pedig tavalyhoz képest 24,8 százalékkal 6667 petabájtra emelkedett. A külső diszkes tárolók forgalma 6,5 százalékkal 6 milliárd dollárra nőtt az IDC szerint, a rivális Gartner 6,7 százalékos bővülést és 5,46 milliárdos forgalmat mért - az eltérések a különböző metodikából adódhatnak leginkább, de a trendek megegyeznek mindkét elemzőcégnél.

A 2011 őszi thaiföldi áradások által okozott merevlemez-hiány mára nagyjából elmúlt, ez nem húzza vissza a tárolók eladásait. A Gartner elemzője, Roger Cox felhívta azonban figyelmet arra, hogy az EMEA régió gyenge gazdasági teljesítménye lehúzta a globális tárolópiaci növekedést, a térségben mindössze 2,6 százalékkal nőttek a storage-eladások a korábban várt 7,4 százalékhoz képest, de a Távol-Keleten is alacsonyabb volt a bővülés a várt 16 százaléknál - igaz, ott még így is 9 százalékkal emelkedett a tárolópiac.

Robog az EMC gőzhengere

A gyártók versenyében továbbra is toronymagasan vezet az EMC. Az IDC statisztikái szerint a massachusettsi vállalat több mit 1,8 milliárd dolláros bevételt realizált a piacon három hónap alatt, ezzel a részesedése 30,4 százalékra emelkedett. A vezető gyártók közül nem csak a legnagyobb bevételt, hanem a legnagyobb növekedést is az EMC érte el, eladásai éves szinten 13 százalékkal nőttek. A vállalat erőteljes akvizíciós tevékenységgel hizlalta fel portfólióját, mára lényegében minden területre van specializált megoldása. Sokat segít az EMC statisztikáin a deduplikációval foglalkozó Data Domain 2009-es megvásárlására, amely időközben az egyik legnépszerűbb termékcsaláddá nőttek ki magát a kínálatban - ezek azonban nem tekinthetők klasszikus értelemben vett tárolónak.

A piaci versenyben az IBM és a NetApp már statisztikai döntetlenre áll az IDC szerint, előbbi 12,9 százalékos, utóbbi 12,1 százalékos részesedést szerzett a bevételekből. Az IBM éves szinten bemutatott 0,1 százalékos bevételcsökkenése nem olyan meglepő, az azonban már igen, hogy a korábban üstökösként emelkedő NetApp csupán 1 százalékkal tudta növelni forgalmát 2011 második negyedévéhez képest - a Gartner ugyanakkor 6,7 százalékos bevételcsökkenést regisztrált. A FAS családból egyedül a FAS2000 tudott növekedést bemutatni tavalyhoz képest, a FAS3000 és FAS6000 durva, 15 százalék körüli visszaesést könyvelt el, derül ki a Gartner számaiból. A HWSW spekulációi szerint tavaly néhány nagy ügylet átcsúszhatott a második negyedévre, idén viszont ezek elmaradtak, ez okozta a NetApp lendületének megtörését.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az útkeresésben levő, leginkább a felvásárolt 3PAR család révén sikereket arató HP tárolópiaci forgalma 4,5 százalékos bővülést mutatott, a cég részesedése azonban még így is csökkent, az IDC szerint 10,7 százalék volt. A negyedik helyet a nagyvállalati high-endben erős Hitachi, az ötödiket pedig a Dell szerezte meg - utóbbinál az akvizícióval megszerzett Compellent és EqualLogic termékek adják az értékesítések gerincét, miután a cég megszüntette az EMC-vel évekkel korábban kötött viszonteladói megállapodását.

Meglepetés Magyarországról

Magyarországon meglepően jó negyedévet tudhat maga mögött a tárolópiac, a forgalom a globális átlagot jóval felülmúlva, 37 százalékkal erősödött éves összehasonlításban - nem szabad azonban elfelejteni, hogy egy kis, negyedévente mindössze néhány millió dolláros piacról van szó, ahol már egy-két nagyobb értékű megrendelés is komolyan módosíthatja a trendeket. Így a negyedéves adatokból messzemenő következtetést levonni nehéz lenne.

A magyar piaci adatokat vizsgálva feltűnő az EMC bevételének duplázódása, amiben sokat segítettek a Data Domain eszközök. Az EMC-től jelentősen lemaradó IBM-nél az XIV már közel akkora forgalmat bonyolít mint a DS8000 család, de szép sikert aratnak itthon is a StorWize V7000 tárolók, amelyek korábbi cikkünk szerint "túlságosan jók", így a vállalat többi platformjának jövőjét fenyegetik. A harmadik legtöbb tárolót a HP adta el itthon, a nyáron vezetőt váltó cég storage-forgalma azonban jelentősen csökkent éves szinten. Az öt legnagyobb gyártó közé az Oracle és a NetApp tudta beverekedni magát, utóbbi már majdnem akkora forgalmat bonyolít mint az előbbi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról