:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. június 18. 11:14

Felvásárolta a Psiont a Motorola

Feladta függetlenségét a Psion, a jövőben a Motorola Solutions részeként gyártja ipari PDA-it. A legendás gyártóért 200 millió dollárt adtak az amerikaiak, a felvásárlás nyomán megerősödik a Motorola a szegmensben.

Megvásárolta egyik legnagyobb konkurensét az ipari PDA-k piacán a Motorola Solutions, amely a Google által felvásárolt Motorola Mobility mellett az amerikai gyártó önálló szervezeti egysége maradt. A tranzakció értéke 200 millió dollár, a felvásárlást várhatóan 2012 végéig tudja lezárni a két vállalat. A Motorola Solutions a Psion tulajdonosait részvényenként 1,36 dollárnyi készpénzzel fizeti ki, ami mintegy 45 százalékos felár az előző napi záróárhoz viszonyítva és 66 százalékos felár az elmúlt félév átlagához képest.

"A Psion egy kiváló lehetőség arra, hogy megerősítsük iparági vezető mobil számítástechnikai portfóliónkat az ipari kézi számítógépekkel és járműterminálokkal. A felvásárlástól azt várjuk, hogy elmélyül a Motorola Solutions jelenléte a globális piacon" - nyilatkozta Greg Brown, a Motorola Solutions elnök-vezérigazgatója. A Psion képviselői elsősorban a kialkudott magas árnak örvendenek, "az ajánlat jelentős prémiumot hordoz mind a közelmúlt, mint a történelmi részvényárfolyam fölött" - mondta John Hawkins, a Psion elnöke. A felvásárlás lezárását követően a Psiont a Motorola Enterprise Mobile Computing üzletága olvasztja be, ahol Girish Rishi, a divízió jelenlegi vezetője alá fog majd tartozni.

Legendás gyártó

A Psion a mobil számítástechnika területén úttörőnek számít. Az 1980-ban alapított cég a Sinclair számítógépeire írt programokkal kezdte, kezdetben játékokat és irodai alkalmazásokat fejlesztett hozzájuk. Az első hardvert 1984-ben készült el a Psion Organizer formájában, amely a világ első kézi számítógépének számít. Az áttörést azonban a saját fejlesztésű operációs rendszerek, a 16 bites és 32 bites EPOC hozta meg, amelyek PDA-k generációit hajtották 1993-tól fogva.

Psion Series 5 mx PRO - az utolsó modell

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az EPOC kifejezetten előremutatónak számított a maga idejében, nem csoda, hogy a telefonos piac nagymenői, az Ericsson, Motorola  és a Nokia is komoly érdeklődést mutatott a rendszer használata iránt. A telefongyártókkal kötött együttműködés nyomán 1998-ban jött létre a Symbian cég, amely megkapta a Psion fejlesztőmérnökeit, cserébe a vállalat 31 százalékos tulajdonrészt szerzett az új cégben, ezt 2004-ben 250 millió dollárért vette át a Nokia. Az operációs rendszer neve hamarosan EPOC-ról Symbianra változott, és beindította az okostelefonok világhódító útjának első hullámát.

A Psion az EPOC leválasztása után hardvergyártó üzemétől is megvált 1999-ben, 2001-re pedig teljesen leállította a konzumer PDA-k gyártását. Az új irányt a Teklogix 2000-es felvásárlása jelölte ki: az üzleti felhasználású számítási eszközök, amelyek ma is a gyártó stratégiájának központi elemét jelentik. A Psion kifejezetten sikeresnek számít ezen a területen, a logisztikában (raktározás, futárszolgálatok, fuvarozás) a cég termékei nagy megbecsülésnek örvendenek. A termékporfólióban Windows Mobile 6.5 és Windows XP Embedded alapú termékek szerepelnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.