:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 31. 09:21

Ügyfelek tesztelhetik a SPARC T4 szervereket

Az Oracle már Magyarországon is keresi azokat az ügyfeleket, amelyek megjelenése előtt tesztelnék a SPARC T4 processzorra épülő szervereket és a tapasztalataikat megosztanák a fejlesztőkkel, hangzott el a Hungarian Oracle Users Group konferenciáján.

A T-sorozat a SPARC processzorcsalád masszívan párhuzamos végrehajtásra tervezett változata, a jelenlegi T3 generáció 16 maggal rendelkezik és magonként 8 utasításszálat futtat. A T4-be már "csak" 8 mag kerül, ezeket azonban jelentősen áttervezték annak érdekében, hogy növekedjen a szálszintű teljesítmény, mivel a tapasztalatok azt mutatják, a szoftverek nem mindig tudják kiaknázni a párhuzamosságban rejlő lehetőségeket.

A SPARC T4 lesz a Sun (Oracle) első out of order magokat tartalmazó chipje, amely piacra is kerül - a vállalat korábban három ilyen processzor (Millennium, Gemini, Rock) fejlesztését törölte. A bonyolult ütemező nagy szilíciumterületet foglal el, a magok jócskán meghízhattak, ez lehet a magyarázata annak, miért csökkenti a számukat 16-ról 8-ra a vállalat. Az Oracle azt ígéri, a T4 szálszintű teljesítménye háromszorosára növekedik a T3-hoz képest, így összességében a chip még kevesebb maggal is jóval gyorsabb lesz elődjénél.

Várhatóan ezeken a magokon alapulnak majd az Oracle skálázódó szerverekbe szánt nagy teljesítményű chipjei is. A Rock becsődölése után kialakított technológiai termékterv szerint egy közös processzortechnológiai fejlesztési mederből több derivatív termékvonal ágazik le, a célpiacon futtatott kódok igényeit szem előtt tartva. A 8-64 foglalatos szerverekbe szánt SPARC M processzorsorozat következő példányát 2012-re ígéri a publikus roadmap, amely azt is állítja, hogy a chip a SPARC64 VII-hez képest másfélszeres szálszintű, összességében pedig hatszoros teljesítményt ér el.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Tavaly decemberben az Oracle chipfejlesztési erőfeszítéseit irányító Rick Hetherington egy interjúban elmondta, a SPARC T4 lapkák már működtek a laborokban. Úgy tűnik, a mintapéldányokkal nem volt különösebb probléma, vagy ha volt is, azokat sikerült rövid időn belül javítani, így az első gépek az ügyfelekhez kerülhetnek. Az Oracle olyan felhasználókat keres, amelyek az év végére ígért publikus rajt előtt hajlandóak tesztelni ezeket a rendszereket és vállalják, hogy legalább egy munkatársuk idejének a felét erre áldozza, a tapasztalatokat pedig meg kell osztani a fejlesztőmérnökökkel. Az érdeklődők legkorábban egy hónap múlva kaphatják meg a tesztpéldányokat.

A SPARC T4-et követő chipgeneráció, a T5 már 16 maggal rendelkezik. A magok számának duplázását a félvezetőtechnológia fejlődése teszi lehetővé, ez a lapka már a TSMC 28 nanométeres csíkszélességű eljárásán készül és várhatóan a T4 után egy-másfél évvel, vagyis valamikor 2013 első felében kerülhet piacra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.