:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 28. 10:57

Teljesen áttervezett magokkal jön a SPARC T4

Az Oracle weboldalán rövid interjú olvasható Rick Hetheringtonnal, aki a vállalat chipfejlesztési tevékenységét irányítja. A beszélgetésből kiderül, hogy egy éven belül jön a SPARC T4 processzor 8 teljesen áttervezett maggal, majd érkezik a T5, amelybe 16 mag kerül.

Az Oracle meglehetősen szűkszavúan csepegteti az információkat a SPARC T-sorozatú processzorok jövőjéről, mióta a cég lenyelte a Sunt, még vállalaton belül is csak a kivételezettek juthatnak hozzá részletesebb adatokhoz.

Teljesen áttervezett out-of-order magokkal jön a SPARC T4

A nemrég bemutatott SPARC T3-at kevesebb mint egy éven belül követi a SPARC T4, mondta el az interjúban Hetherington. Ahogy arról korábban a HWSW is beszámolt, a T4 chipek már a laborban működnek, ha a validálásba nem csúszik hiba és minden a tervek szerint alakul, akkor 2011 végén üdvözölhetjük az új lapkát. A SPARC T3 nem kevesebb mint 16 magot tartalmaz, amelyek 8 szálat futtatnak párhuzamosan, a T4 ezzel szemben 8 magot tartalmaz, amelyek egyenként 8 párhuzamos programszálat futtatnak. Hetherington elmondása szerint a fejlesztés fő iránya az egyszálú teljesítmény növelése volt, ennek érdekében a T4 magjait teljesen áttervezték - a munka 2006-2007 körül kezdődött.

Rick Hetherington

Rick Hetherington 1996-ban került a Sunhoz, ahol első feladata a Millennium kódnevű processzor cache-rendszerének megtervezése  volt - a chip végül sose került piacra. Ezt követően az Afara Websystems megvásárlásával megszerzett UltraSPARC T1 továbbfejlesztésében vett részt, majd a chipfejlesztések irányítását 2007-ben vette át a Sunnál. Mielőtt a Sunhoz került volna, Hetherington a Digital Equipment Corporationnél töltött tizenhat évet, ahol szintén processzor- és rendszerfejlesztéssel foglalkozott.

Az UltraSPARC T-sorozatú processzorok magjai generációról generációra folyamatosan fejlődtek, de még a pár hónappal ezelőtt bemutatkozott SPARC T3 is a 2005-ben útjára indított T1 egyenes ági leszármazottjának tekinthető. A masszívan párhuzamos végrehajtásra tervezett T-chipek esetében a Sun (Oracle) kis méretű, viszonylag egyszerű, in-order magokat alkalmazott, a T1 esetében helyhiány miatt még lebegőpontos egység nélkül (a 8 magra jutott egy FPU) és a tervekhez képest erőteljesen megkurtított crypto-motorral.

A T2-ben minden mag kapott saját lebegőpontos egységet és megduplázták a végrehajtható szálak számát, illetve a titkosítási algoritmusok hardveres gyorsítására szolgáló crípto-motor is okosodott. A T3-ban a Sun megduplázta a magok számát és teljesen áttervezték a crypto motort, amely már az SHA-2 és a mobiltelefóniában használt KASUMI algoritmust is képes hardveresen gyorsítani. A chip minden magja tartalmaz egy ilyen kriptográfiai gyorsító koprocesszort.

A Hetherington által elmondottak és a neten fellelhető pletykák alapján úgy tűnik, a SPARC T4-ben bemutatkozó vadonatúj magok már out-of-order felépítésűek, azaz képesek az utasítások futásidejű átrendezésére. A T4 lesz az első olyan out-of-order processzor a Suntól (Oracle-től), amely piacra is kerül (a vállalat korábbi chipjei mind in-order felépítésűek voltak, az out-of-order processzorok, a Millennium, a Gemini és a Rock végül nem jelentek meg). A bonyolult ütemező azonban nagy szilíciumterületet foglal el, ezért a magok jócskán meghízhattak, ez lehet a magyarázata annak, miért csökkenti a számukat 16-ról 8-ra a vállalat. Az Oracle azt ígéri, a T4 összességében kétszeres teljesítményt nyújt a T3-hoz képest.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A magok teljes áttervezése és az egyszálú teljesítmény növelése azért is szükséges, mert várhatóan ezeken a magokon alapulnak majd az Oracle nagy teljesítményű chipjei is, amelyeket legnagyobb skálázódó szervereibe épít majd a vállalat. Az elképzelések szerint egy közös processzortechnológiai fejlesztési mederből több derivatív termékvonal ágazik majd le, a célpiacon futtatott kódok igényeit szem előtt tartva. A skálázódó vállalati szerverek szegmensébe a Fujitsu SPARC64 processzoros rendszereit kínálja jelenleg az Oracle (M-sorozat), azonban a japán vállalattal kötött együttműködés további sorsa egyelőre bizonytalan - a december elején bemutatott SPARC64 VII+ (SPARC M3) utáni termékterv a nyilvánosság számára ismeretlen.

2013 körül jön a SPARC T5

A Rick Hetheringtonnal készült interjúból kiderül az is, hogy a SPARC T4-et követő chipgeneráció, a T5 már 16 maggal rendelkezik. A magok számának duplázását a félvezetőtechnológia fejlődése teszi lehetővé, ez a lapka a TSMC 28 nanométeres csíkszélességű eljárásán készül és várhatóan a T4 után egy-másfél évvel, vagyis valamikor 2013 elején kerülhet piacra. "Ahogy haladunk előre az új megjelenésekkel, azt is biztosítanunk kell hogy a memóriainterfészek lépést tartanak a memóriatechnológia fejlődésével" - teszi hozzá Hetherington. A SPARC T5 megjelenésekor még valószínűleg DDR3 memóriák lesznek az elterjedtek, az iparág 2012-re várja a DDR4 specifikációinak véglegesítését.

A beszélgetés során szó esik egy "critial thread API" nevű technológiáról, amely a kritikus feladatok priorizálását célozza. Az operációs rendszer képes lesz felismerni az Oracle-alkalmazások számára kritikus programszálakat és azokat automatikusan hozzárendelni egy-egy processzormaghoz, hogy a végrehajtásukat ne lassítsák a kevésbé fontos folyamatok. De hogy a "critial thread API" melyik processzorban vagy mikor jelenik meg, az a beszélgetésből egyáltalán nem derül ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.