Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 6. 10:01

Tovább csökkent a Novell bevétele

Nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit a felvásárlás alatt álló a Novell. A vállalatnak valószínűleg ez volt az utolsó negyedéve, hogy jelenlegi formájában, tőzsdei cégként gyorsjelentést tett közzé.

A Novell felvásárlását még tavasszal jelentette be az Elliott Associates, azonban az az ügylet végül nem született meg, mivel a cég vezetése túl alacsonynak találta a vételárat. A Novell azonban közölte, megvizsgálja a stratégiai lehetőségeit, beleértve az eladást is. Ezzel kezdetét vette egy hónapokig tartó bizonytalan időszak, ami a vállalat eredményein a mai napig látszik.

A novemberben véget ért negyedik negyedévben a Novell 207 millió dolláros bevételt ért el, ami enyhe csökkenést jelent a tavalyi 216 millió dollárhoz képest. Az új szoftverlicencek értékesítéséből származó bevétel változatlan maradt, a támogatásokból és szolgáltatásokból befolyó forgalom azonban csökkent. Egy évvel ezelőtt a nettó eredményt egy 279 millió dolláros értékcsökkenési leírás 259 milliós mínuszba húzta, most egy adójóváírás miatt 322 milliós pozitívumot mutatott a mérleg. A Novell teljesítményének változását jobban érzékelteti a non-GAAP nettó proft, ami egy éve 38 millió dollár, idén 25 millió dollár volt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Linux-értékesítésből származó bevétel 8 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, mivel véget ért a Microsofttal kötött disztribúciós megállapodás, amelynek értelmében a redmondi vállalat hatalmas mennyiségű SUSE Linux előfizetést vásárolt és az ügyfeleinek a Novell Linuxát ajánlotta vegyes környezetek építéséhez. Ezt a hatást figyelmen kívül hagyva ugyanakkor a Linux-bevételek 40 százalékkal erősödtek, mondta el Ron Hovsepian, a Novell elnök-vezérigazgatója.

Enyhén, 3 százalékkal csökkent a rendszerfelügyeleti megoldások (ZENworks, PlateSpin, BSM) értékesítéséből befolyó bevétel is, a munkacsoport-termékek (NetWare, GroupWise, Teaming + Conferencing) pedig 7 százalékkal kevesebb forgalmat hoztak mint tavaly - érdekesség, hogy a NetWare még mindig a Novell forgalmának ötödét hozza. Nőni tudott ugyanakkor az azonosságkezelési- és biztonsági portfólió forgalma, amely az Identity Manager, Access Manager, SecureLogin és Sentinel termékeket takarja.

Amint arról a HWSW is beszámolt, a Novellt az Attachmate vásárolja meg 2,2 milliárd dollárért, de a vállalat bizonyos szellemi tulajdonai egy Microsoft-vezette konzorcium kezébe kerülnek. Az Attachmate két önálló részlegként kívánja a Novellt működtetni, az egyik a SUSE Linuxszal foglalkozik, a másik pedig a Novell többi termékével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról