Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 22. 15:44

Kettéválasztja a Novellt az új tulajdonos

Az Attachmate Corporation 2,2 milliárd dollárért megvásárolja a Novellt, amelyet két különálló divízióként működtet tovább. A Novell egyes szellemi tulajdonai egy Microsoft-vezette konzorcium kezébe kerülnek.

A Golden Gate Capital és Francisco Partners magántőkés társaságok kezében levő Attachmate Corporation vásárolja meg a Novellt - jelentették be a felek. A vállalathoz tartozó, a közlemény által nem részletezett szellemi jogok egy, a Microsoft-vezette, technológiai cégekből álló konzorciumhoz kerülnek 450 millió dollárért. Az ügyletet a hatóságoknak és a Novell részvényeseinek még jóvá kell hagynia, a feltételek teljesülése esetén 2011 első negyedévében zárul le.

Külön a Novell és a SUSE

Az Attachmate Corporation két fő érdekeltsége az Attachmate, amely kimondottan régi szoftverek támogatására szakosodott, és valószínűleg leginkább a NetWare, illetve a NetWare-felhasználók érdeklik. Emellett az Attachmate Corporation a tulajdonosa a felügyeleti megoldásokat fejlesztő NetIQ-nak is. Az Attachmate két önálló részlegként kívánja a Novellt működtetni, az egyik a SUSE Linuxszal foglalkozik, a másik pedig a Novell többi termékével - ez a felosztás annak a jele is lehet, hogy az Attachmate a SUSE-divíziót később továbbértékesíti. A Wall Street Journal által korábban megszólaltatott belsős források szerint a SUSE divízióért a VMware is érdeklődött.

A cég részvényenként 6,10 dollárt, összesen 2,2 milliárd dollárt fizet a Novellért, miközben a szoftvercég egyes (alighanem a UNIX-szal összefüggő) szellemi tulajdonai a Microsoft érdekeltségébe tartozó CPTN Holdings LLC birtokába kerülnek 450 millió dollárért. "Számos alternatíva alapos megvizsgálása után az igazgatótanács úgy határozott, a legjobb lehetőség az Attachmate Corporationbe olvadás és egyes szellemi tulajdonaink eladása a konzorciumnak" - kommentálta a bejelentést Ron Hovsepian, a Novell elnök-vezérigazgatója.

"Nagyon tiszteljük a Novellt, alkalmazottait és az ügyfelek iránti elkötelezettségét. Alig várjuk, hogy a Novell és SUSE megoldások erősítésével versenyezzünk a piacon" - mondta Jeff Hawn, az Attachmate elnök-vezérigazgatója. "A Novell, SUSE, Attachmate és NetIQ termékportfólió kiegészíti egymást és számos közös ügyféllel rendelkezik. Örömünkre szolgál, hogy az Attachmate elkötelezetten épít a Novell és SUSE brandek erősségeire" - tette hozzá Hovsepian.

Jó áron vették

Az Attachmate váratlanul jó áron jutott a Novellhez. A 2,2 milliárd dolláros tranzakcióba 450 millió dollárral beszállt a Microsoft-vezette CPTN Holdings, a vételár így már csak 1,75 milliárd dollár, ha ebből levonjuk a Novell majdnem 1 milliárd dolláros készpénzállományát, akkor derül ki, mennyit fizetett valójában az Attachmate. A vállalat 750 millióért hozzájutott a piac második legnagyobb kereskedelmi Linux-disztribúciójához, illetve a Novell azonosságkezelési, biztonsági és rendszerfelügyeleti portfóliójához. Ezt az összeget a Novell átszervezésével, működésének racionalizálásával és a ballaszttól történő megszabadulással néhány év alatt kitermelheti az Attachmate, és jelentős haszonnal adhat túl akár a Novellen, akár annak részein - a SUSE pedig önmagában is megér néhány százmillió dollárt a piacon.

A Novell pénzügyi teljesítménye (millió USD)

A NetWare után sosem talált magára a cég

Az 1983-ban alapított és a NetWare hálózati operációs rendszerrel ismertté vált vállalat sikerei a '90-es évekkel együtt a múlté lettek. A cég a 2000-es évek eleje óta dolgozik azon, hogy diverzifikálni tudjon, így többek közt felvásárolta a SUSE-t, majd számos biztonsági és rendszerfelügyeleti terméket, mindezzel azonban nem tudta ellensúlyozni korábbi magpiacának zsugorodását, ahogy a NetWare végleg elvesztette jelentőségét. A Novellt híressé tevő hálózati operációs rendszert idén vonták ki végleg a forgalomból.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Novell a legutóbbi pénzügyi évében 862 millió dolláros bevétel mellett 212 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, a számos felvásárlás ellenére forgalma évek óta olvad, az elmúlt 10 év során pedig érdemleges nyereséget mindössze 2005-ben tudott kimutatni, mikor a Microsoft közel félmilliárd dolláros jogi kártérítése húzta fel a mutatókat. Elemzők szerint a Novell továbbra is lejtmenetben marad. A vállalat december 2-án teszi közzé a most lezárt pénzügyi évének adatait, a Yahoo Finance által megkérdezett szakértők átlagosan 811 millió dolláros bevételt várnak, ami 6 százalékos éves visszaesést jelentene.

A Novell jövője március óta áll ingatag lábakon, amikor az amerikai Elliott Associates váratlanul egy 2 milliárd dolláros készpénzes felvásárlási ajánlattal állt elő. A szoftvercég vezetése elutasította a szerinte túl alacsony árat, ugyanakkor jelezte, hogy az igazgatótanács felhatalmazást adott más stratégiai alternatívák kidolgozására, amelyek között megtalálható a cég eladása is. A mostani ügylettel a Novell egyik legnagyobb részvényeseként az Elliott Associates az Attachmate résztulajdonosává is válik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról