Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kéreti magát a Novell

Bizó Dániel, 2010. március 22. 12:25
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Elutasítja a kéretlen felvásárlási ajánlatot a Novell, jelentette be szombaton a cég, mivel nem találta az árat megfelelően magasnak. Az igazgatótanács egyúttal úgy határozott, alternatív lehetőségeket térképez fel a részvényesi érték maximalizálása érdekében.

hirdetés

A Novell igazgatótanácsa szerint az Elliot Associates befektetési alap által tett részvényenkénti 5,75 dolláros ajánlat, amely 2 milliárd dollárra taksálja a céget, nem megfelelő és alulértékeli a vállalatban rejlő növekedési lehetőségeket. A cég egyúttal közölte, hogy az igazgatótanács felhatalmazást adott más stratégiai alternatívák kidolgozására, aminek célja, hogy megtalálják a részvényesek számára legnagyobb hasznot hozó lehetőséget.

A lehetséges eszközök közt található többek közt a részvényvisszavásárlás, osztalékfizetés, szövetségek vagy vegyesvállalatok alakítása, vagy akár a cég eladása. A Novell ugyanakkor nem garantálja, hogy a stratégiai kiértékelést követően, amelyben a J.P. Morgan is részt vesz független tanácsadóként,  bármilyen lépést is tenni fog, és nem áll szándékában az sem, hogy nyilvánossá tegye, milyen következtetésekre jutott az elemzéseket követően.

A New York-i székhelyű Elliott Associates tőkebefektetési alap március elején tett kéretlen felvásárlási ajánlatot a Novellre, mint a cég legnagyobb részvényese. Az ár 21 százalékos prémiumot jelentett a megelőző napi záróárfolyamnál, a papírok ráadásul még magasabbra ugrottak, ami azt jelzi, hogy a befektetők jelentős része még magasabb ajánlattal kalkulál. Az árfolyam azóta kitartóan olvad, ahogyan valószínűleg sokan realizálják nyereségüket, és már most kiszállnak a vonatból.

Hahó, SAP?!

Piaci elemzők szerint a Novell jól döntött, ugyanis a felvásárlási ajánlat láttán több IT-óriás is ringbe szállhat. Egy szakmai vevő számára a piaci szinergiák miatt jóval többet is megérhet a Novell, mint 2 milliárd dollár, mivel azzal egy sokkal nagyobb saját üzletet támogatna meg vagy védene a riválisokkal szemben. A Novell portfóliója szerteágazó, ami szélessé teszi a lehetséges kérők körét. A vállalat likvid pénzállománya 1 milliárd dollárt tesz ki, miközben adósságai nincsenek, valamint egy szakmai vevő is feldarabolhatja és eladhatja a nem kívánatos részeket, ha úgy tetszik neki.

Többen egyetértenek abban, hogy a cég leginkább az SAP portfóliójába illeszkedik, mivel a német szoftveróriás számára a Novell több terméke is vonzó lehet, így a SLES, az azonosságkezelési megoldások, az üzleti szolgáltatási szintek és folytonosság garantálását támogató eszközök. Az SAP és a Novell közti megállapodás értelmében az SAP már jelenleg is kínál egy testreszabott SLES disztribúciót saját ügyfelei körében, vagyis az SAP számára a SLES a javasolt platform, ha az ügyfél ajánlatot kér rá.

A lehetséges vevők közt van még a HP, amelyet elsősorban a szoftveres infrastruktúra menedzselését támogató Platespin és ZENWorks családok, valamint az azonosságkezelés érdekelhetnek. Felmerült az IBM neve is, amelynek szoftveres divíziója a cég pénzgyárává vált az elmúlt évek során.

Az Elliott valószínűleg hagyott magának némi teret az alkudozáshoz, vagyis ha valóban annyira eltökélt a Novell megvásárlása mellett mint azt állítja, várhatóan megemeli ajánlatát, ezt a várakozást tükrözte a papírok kezdeti 6 dollár fölé történő erősödése is. A rivális licitálók megelőzése érdekében, lépéselőnyét kihasználva elképzelhető, hogy ellenséges felvásárlási manőverbe is belekezd, és megpróbál közvetlenül a részvényesekkel megegyezni, a Novell igazgatótanácsának beleegyezése nélkül. Így akkor is profitálhat, ha esetleg túllicitálnák. A befektetési alap egyelőre nem reagált a Novell elutasítására.

A gyengék elhullanak

Az Elliott azért szemelte ki magának a Novellt, mivel úgy találta, hogy annak részvényei alulteljesítenek a cégben rejlő pénzügyi potenciálhoz képest. Egy sikeres felvásárlást követően az Elliott minden bizonnyal keménykezű racionalizálást hajtana végre, majd feldarabolja és részenként eladja a vállalatot - összességében magasabb áron, mint ahogyan az egészet vásárolta. A HWSW értesülései szerint a Novell valójában már jó ideje azon dolgozik specialistákkal, hogy az egyes üzleti egységek elhatárolásával alkalmassá tegye a szervezetet egy ilyen tranzakcióra, így valószínűleg az Elliott megjelenésének időzítése sem  teljesen független a Novellen belül zajló folyamatoktól.

A Novell a legutóbbi pénzügyi évében 862 millió dolláros bevétel mellett 212 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, a számos felvásárlás ellenére forgalma évek óta olvad, az elmúlt 10 év során pedig érdemleges nyereséget mindössze 2005-ben tudott kimutatni, mikor a Microsoft közel félmilliárd dolláros jogi kártérítése húzta fel a mutatókat. Az 1983-ban alapított és a NetWare hálózati operációs rendszerrel ismertté vált vállalat sikerei a '90-es évekkel együtt a múlté lettek. Az új évezredben a cég piaci értékének 80 százaléka elolvadt.

A cég lényegében a 2000-es évek eleje óta dolgozott azon, hogy diverzifikálni tudjon, így többek közt felvásárolta a SUSE-t, majd számos biztonsági és rendszerfelügyeleti terméket, mindezzel azonban nem tudta ellensúlyozni korábbi magpiacának zsugorodását, mivel a cég fókusza is felhígult, és egyik felvásárlása sem aratott igazi kasszasikert. A SLES például bár a második legnagyobb kereskedelmi Linux-disztribúció, a vezető Red Hat valójában sokkal látványosabb piaci és pénzügyi sikert arat, miután koherens szoftverportfóliót tudott felépíteni működő üzleti modellel, tisztán nyílt forráskódra alapozva.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.