:

Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 7. 14:31

Megpróbálkozik a lehetetlennel a Telekom az 5G kapcsán

Nincs könnyű helyzetben a Telekom, hiszen a június 1-től augusztus végéig élő teljes 5G-amensztia annyi visszajelzést szült mindenféle internetes fórumon, melynek pusztán a feldolgozása is embert próbáló feladat.

Meglehetősen nehéz nem belebotlani manapság a közösségi médiában olyan posztokba vagy kommentekbe, melyben az előfizetők a Telekom 5G szolgáltatása kapcsán fejtik ki cseppet sem kendőzetlenül a kritikájukat. A szokatlanul heves és markáns felhasználói véleménycunami a Telekom májusban bejelentett promóciójával hozható összefüggésbe, amiben a cég a hálózati lefedettség bővítésével egy füst alatt mindenkit felengedett az újgenerációs hálózatra, akinek a készüléke képes azt kezelni.

A promóciós időszakból már csak alig egy hónap maradt, a szolgáltató mindenesetre most elérkezettnek láthatta az időt, hogy elmagyarázza a facebookozó közönségnek, hogy az 5G miért is jó, milyen frekvenciasávokon működik és mégis mitől is függ, hogy mennyire gyors vagy éppen nem annyira gyors, mint azt várják.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Bár az edukációs kampány még csak most kezdődött, tűkön ülve várjuk, amikor a dimamikus spektrummegosztás (DSS vagyis a Telekom beszállítójánál ESS), ad abszurdum a vivőaggregáció működéséről fogja ugyanezeket az embereket tájékoztatni a szolgáltató, máskülönben nehéz lesz elmagyarázni, hogy mégis hogyan fordulhat elő az, hogy ugyanazzal a telefonnal ugyanott 4G-n ugyanolyan, de esetenként akár jobb hálózati paramétereket lehet mérni, mint 5G-n - tökéletes rádiós vétel mellett. 

Az eddig érkezett visszajelzések alapján nem különösebben lenne meglepő, ha a Telekom a hagyományosan ősszel érkező új tarifaportfóliójában az eddigiektől eltérő szerepet szánna az 5G-nek, és azt a továbbiakban nem egyfajta prémium szolgáltatásként definiálná, de legalábbis soha nem állna vissza az eredeti, június előtti állapot, amikor csak a korlátlan mobilnetet tartalmazó díjcsomagokra előfizetők, illetve az opciós felárat fizető ügyfelek privilégiuma volt az 5G.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 12:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.