Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 15. 13:28

Tuvalu szeretne lenni a metaverzum első digitalizált nemzete

Virtuálisan tervez fennmaradni a szigetország, miután a víz alá kerül.

A Csendes-óceánban fekvő Tuvalu óceáni állam bejelentette, hogy a felhőbe menekülve megépítené saját digitális replikáját, mivel a klímaváltozás eredményeként egyre fenyegetőbb a tengerszint emelkedése, ez pedig akár az aprócska szigetország elmerüléséhez is vezethet a jövőben, becslések szerint úgy az évszázad végén.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Simon Kofe külügyminiszter a COP27 klímacsúcson beszélt arról, hogy a virtuális és kiterjesztett valóságban szeretnék lemásolni és megörökíteni Tuvalu legismertebb tereptárgyait, megőrizve annak történelmét és kultúráját. Így lényegében az első digitalizált nemzet lehet a jövő metaverzumában, ami ugyan fizikailag már víz alatt lenne, de továbbra is elismert állam maradna. Kofe a tavalyi klímacsúcson egy emlékezetes videóban térdig vízben állva hívta fel az ENSZ-klímacsúcs résztvevőinek figyelmét arra, hogy a szigetek eltűnnek, Tuvalu pedig gyakorlatilag lassan elsüllyed.

Ugyan eddig csak Tuvalu jelentett be ennyire grandiózus tervet, máshol is kacérkodnak a metaverzum lehetőségeivel, persze egyelőre elméleti szinten: Szöul városa és a Barbados szigetországa is tervezi a digitális világ felé való nyújtózkodást, közigazgatási és konzuli szolgáltatásokat nyújtanának a virtuális világban.

01:28
 

'We are sinking': Tuvalu minister gives Cop26 speech standing in water to highlight sea level rise

Még több videó
a címlapról