:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 22. 12:14

Nyert a brazil férfi, aki a töltő hiánya miatt perelte az Apple-t

Egyre nagyobb a cupertinói vállalatra gyakorolt nyomás Brazíliában a kispórolt adapterek miatt.

Az Apple-nek kompenzálnia kell egy brazil vásárlóját, aki azt nehezményezte, hogy a frissen vásárolt iPhone-ja mellé nem kapott töltőadaptert a dobozban, a cupertinóiak ezzel pedig megsértették a helyi fogyasztói törvényeket az ügy felett döntő bíró szerint.

A cégnek 1075 dollárt kell kifizetnie, mivel Brazíliában tiltottnak számít a kapcsolt értékesítés - azaz nem lehet arra kötelezni egy fogyasztót, hogy egy megvásárolt termékhez még egy másikat kelljen megvennie annak használatához, ami így az okostelefonokra és a hozzá használható töltőadapterekre is érvényes. Goiania város bíróságának nem volt elég nyomós az Apple indoka, miszerint szinte már mindenkinek van otthon a háztartásában egy adapter.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nagy felháborodást keltett a felhasználók körében, amikor az Apple 2020-ban bejelentette, hogy az iPhone SE mellé nem jár majd se töltőadapter, se fülhallgató, később pedig már az összes forgalomba kerülő almás mobil mellől kivették a kiegészítőket. A környezetvédelmi okokkal indokolt intézkedést a hatóságok nem nézik mindenhol jó szemmel, Franciaországban a helyi törvények miatt nem is lehet kivitelezni, Brazília pedig szintén próbál nyomást gyakorolni az amerikai techcégre. Tavaly az országban kétmillió dolláros bírságot szabtak ki a vállalatra, most pedig elképzelhető, hogy a brazil vásárló javára eldőlt per precedenst is teremthet, tehát a későbbiekben bárki indít hasonló pert, jó eséllyel nyerni fog. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.