Szerző: Koi Tamás

2021. március 5. 13:42

Újabb, 2,5 GbE-t és WiFi6-ot tudó digitális elosztót vezet be a Telekom

Immár a második olyan, optikai hálózatokhoz fejlesztett digitális elosztót vezeti be kínálatába a Magyar Telekom, mely vezetékes kapcsolaton is képes a sztenderd GbE-hez képest gyorsabb kapcsolatot létrehozni, emellett támogatja a WiFi6 technológiát is.

Márciustól újabb, előfizetői végpontokon használt optikai terminált ad egyes ügyfeleinek az FTTH-alapú vezetékes szolgáltatások igénybe vételéhez a Magyar Telekom. A Technicolor FAG2233 MAG típusú ONT-eszköz immár a második olyan, előfizetői végberendezéseket kiszolgáló digitális elosztó a szolgáltató kínálatában, mely képes a 2,5 GbE vezetékes és a WiFi6 - alapú Wi-Fi kapcsolatra.

technicolor_ont

Az első ilyen eszköz a szolgáltatónál a Sagemcom nevéhez fűződő, tavaly október végén bevezetett F@st 5670 típusú ONT volt, melyet a Technicolor megoldásához hasonlóan azon előfizetők rendelkezésére bocsát a Telekom, akik a leggyorsabb, letöltési irányban 2 Gbps sávszélességű kapcsolatot kínáló FTTH-eléréssel rendelkeznek. A két eszköz működésében jelentős, lényegi különbség az elérhető műszaki adatok alapján nincs.

A Telekom 2017-ben vezette be a 2 Gbps letöltési sávszélességet kínáló vezetékesinternet-csomagját, melynek megjelenésekor többekben felmerült kérdésként, hogy az FTTH területen elérhető csúcssebességet hogyan lehet kihasználni az akkori technológiával. A szolgáltató akkor 2 db GbE port párhuzamosított használatát javasolta ott, ahol lehetséges - az azóta eltelt időben azonban terjedni kezdtek a 2,5 GbE csatlakozóval rendelkező eszközök (notebookok, routerek), nem utolsósorban az újabb digitális elosztók adatfeldolgozási teljesítménye is javult, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy az újabb típusok egyidejűleg több végberendezést tudnak kiszolgálni megfelelő minőségben.

a címlapról

nagy kék

2

Újra tudott nőni az IBM

2021. április 20. 10:56

A cég négy nagy üzletágából három tudott nőni az első negyedévben.