Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 7. 12:00

AMD Radeon GPU-val szerelt Intel processzorok jöhetnek?

Egy pletyka szerint AMD technológia kerülhet az Intel egyes jövőben érkező, integrált GPU-val szerelt processzoraiba. Az információ több módon is értelmezhető.

Licenceli az AMD GPU-technológiáját az Intel - állítja Kyle Bennett, a HardOCP tulajdonosa és főszerkesztője. Az információba sok mindent bele lehet látni, egyesek már komplett Radeon GPU-kkal szerelt Intel processzorokat vizionálnak, míg mások csupán egy újabb szabadalmi megállapodásról beszélnek, mellyel az Intel hozzájuthatna az AMD releváns szellemi tulajdonához.

A helyzetet némileg bonyolítja, hogy a két vállalat jelenleg is rendelkezik keresztlicenc-megállapodással, melyről legutóbb tavaly májusban beszélt a sajtó. Ennek értelmében mindkét fél felhasználhatja a másik szabadalmait, amire triviális példa az x86-os utasításarchitektúra, mely nélkül az AMD nem kínálhatná jelenlegi processzorpalettáját. Természetesen nem véletlen, hogy az Intel időről-időre hajlandó megújítani a megállapodást, hisz egyes termékeiben AMD szabadalmakra épülő technológiák vannak, amelyek közül egy alapvető az egységes 64 bites utasításarchitektúrát jelentő x86-64 (Intel terminológiában EM64T illetve Intel 64), mely ma már jóformán minden x86-os processzorban megtalálható.

Az aktuális megállapodás alapját még 2009-ben fektette le a két vállalat, az akkor 5 évre aláírt szerződést pedig tavaly újították meg, néhány kiegészítéssel. Ennek értelmében felvásárlás vagy csőd esetén az érintett fél automatikusan elesik a szabadalmak felhasználási jogától. Részben ez lehet az oka, hogy az AMD-t mindmáig nem vásárolta fel egyetlen vállalat sem.

Az Intel tehát jelenleg is hozzáfér az AMD GPU-s szabadalmaihoz, ugyanakkor ez csak a grafikus "szósz" alapanyagait jelenti, a receptet, tehát a szabadalmakból összeállított komplett, működőképes processzor tervét nem kapja meg a vállalat, mint ahogy az AMD sem férhet hozzá a Skylake processzormag apró, de fontos részleteihez.

Egy esetleges második megállapodás valószínűleg mélyebb lenne, az AMD GPU-s részegységeket, legvégső esetben pedig akár komplett fizikai IP-ket (szilíciumon implementált áramköri egységeket) is adhatna az Intelnek, amiért természetesen már fizetnie kellene a legnagyobb processzorgyártónak. Az Intel ezen lépése meglehetősen szokatlan lenne, hisz a vállalat jellemzően házon belül próbálja megoldani a fejlesztéseket, amennyiben pedig ez bármilyen okból nem kivitelezhet, úgy a szükséges technológiát egyszerűen megveszi, amire jó példa az FPGA-kat tervező Altera tavalyi felvásárlása. Ezidáig az egyetlen kivételt épp a GPU-k jelentették, a cég hosszú ideig az Imagination Technologies-től licencelt grafikus egységeket különböző alacsony fogyasztású lapkáihoz, például egyes Atomokhoz.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A vállalat esetleges rendhagyó lépése mögött több dolog húzódhat. Az Intel jó ideje nem tudott áttörést elérni grafikus architektúrájával, még az újabb fejlesztések terület/teljesítmény aránya is rossz, a gigantikus szilíciumbüdzsé ellenére ezek teljesítménye nem éri el az elvárható minimumot, a lapkák modern játékok futtatására csak nagyon erős megkötésekkel vethetőek be. Mindeközben fejlesztéseit mára jóformán csak a konzumer szegmensben tudja kamatoztatni a cég, tehát az asztali és notebook processzorokban, melyek fejlesztése jelenleg nincs fókuszban. A nagyobb haszonkulccsal kecsegtető szerveres processzorok nem tartalmaznak integrált GPU-t, a Xeon Phi pedig egy teljesen más architektúrára épül, átjárás itt sincs. A mobilos piac ugyancsak nem játszik már, a vállalat még tavasszal jelentette be, hogy teljesen kihátrál az okostelefonok és tabletek mögül.

Az Intel tehát dönthet úgy, hogy egy nulláról felépített, vadiúj grafikus architektúra helyett inkább licenceli az AMD versenyképes megoldását, amivel részben a terméktámogatás, azaz a meghajtóprogram problémáját is megoldhatná, mellyel az elmúlt években a vállalat és a felhasználók baja egyaránt meggyűlt. Az AMD számára ez plusz bevételt jelentene, ami nagyon ráférne az anyagi problémákkal küszködő cég kasszájára. További pozitívum lenne, hogy a lépéssel az AMD (integrált) GPU-s piaci részesedése óriásit nőhetne, mindezért cserébe viszont a cég elvesztené legnagyobb előnyét az Intellel szemben, amit a Zen CPU magokkal párosítva az eddigieknél lényegesen jobban aknázhat majd ki a jövőben.

A lehetőségek tárháza tehát meglehetősen széles, a kérdőjelek sora pedig igen hosszú. A képletben még az AMD másik konkurense is ott van, és talán nem véletlen, hogy most reppentek fel a pletykák, ugyanis az Intel-Nvidia páros is rendelkezik keresztszabadalmi megállapodással, mely épp jövőre jár le. Arról egyelőre semmiféle hír nincs, hogy lesz-e hosszabbítás, de ha az Intel licencelt GPU-ban gondolkozik, akkor lehetőségként az Nvidiát is számításba vette, mely céggel jelenleg a vállalati szegmensben, a gyorsítók piacán zajlik konkurenciaharc, a Xeon Phi és Tesla termékek személyében.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.