Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 11. 11:31

Elásta a csatabárdot az Intel és az NVIDIA

Hat évre szóló nagyszabású keresztszabadalmi megállapodást kötött az Intel és az NVIDIA, amelynek értelmében az Intel 1,5 milliárd dollárért jogot szerez az NVIDIA összes szabadalmára. A cégek emellett minden peres ügyüket ejtik egymás ellen.

Nagyszabású megállapodást írt alá az Intel és az NVIDIA, amely alapján jogosultak egymás szabadalmainak használatára. A szerződés értelmében az Intel hozzáfér az NVIDIA összes szabadalmához, az NVIDIA pedig továbbra is használhatja azokat az Intel-szabadalmakat, amelyekre a 2004-ben kötött, 2011. március 31-én lejáró megállapodásban jogot szerzett. A vállalat ugyanakkor továbbra sem jogosult az x86 utasításkészlet-architektúrára, valamint nem gyárthat chipkészletet az Intel Core 2 generációs és újabb processzoraihoz.

Amint az ismert, az Intel és az NVIDIA között széles frontvonalon zajlik egy jogi háború az Intel processzorokat és a chipkészleteket összekapcsoló Direct Media Interface (DMI) licence körül, amelyet a világ legnagyobb félvezetőgyártója nem oszt meg riválisával. Az NVIDIA ezért 2009-ben felfüggesztette az Intel processzorokhoz szánt chipsetek fejlesztését és a bíróságtól várta igazát - hasztalanul. Az Intel válaszul viszontperelte az NVIDIA-t, ezekre az ügyekre azonban pontot tesz a mostani megállapodás.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Korábban úgy tűnt, az NVIDIA saját x86-os chipen dolgozik, azonban ezek a hírek alaptalannak bizonyultak, Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató szerint nincs ilyen terv és a mostani bejelentés a jövőben feleslegessé teszi ennek a felvetését is. A vállalatot az Intel kezében összpontosuló x86-piac helyett inkább az ARM-világ érdekli, mivel ebben lát nagyobb növekedési potenciált - az NVIDIA terve, hogy saját processzorokat fejlesszen ARM utasításkészlet-architektúrára épülő magokkal, Project Denver kódnéven.

A CES-en az NVIDIA azt is bejelentette, hogy jogot szerzett az ARM-tól a Cortex A15 architektúra használatára is, amelyek elég erőteljesnek tűnnek ahhoz, hogy akár asztali gépekbe vagy szerverekbe is bekerülhessenek. A Cortex-A15 akár 4 megabájt L2 cache-t kezel, 1 terabájt memóriás is képes megcímezni és hardveres támogatást biztosít a virtualizációhoz. A Cortex-A15 magok órajele elérheti a 2,5 GHz-et is akár, egyetlen chipre akár 4 mag is kerülhet.

Az egyezség keretében az Intel 1,5 milliárd dollár licencdíjat fizet az NVIDIA-nak, amely évente 233 millió dollár bevételhez jut 6 éven át, ez részvényenként 29 centes profitnövekedést jelent. A bejelentés nyomán az NVIDIA-részvények közel 4 százalékkal drágultak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról