Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 24. 13:38

A teljesítmény oltárán áldoz a HiSilicon Kirin 960

Bemutatta legújabb csúcsprocesszorát a Huawei-almárka HiSilicon. A Kirin 960 nem hozott forradalmi újításokat, a tervezők gyakorlatilag a legújabb ARM IP-ket illesztették egymás mellé, az előzetes eredmények alapján sikerrel.

Leleplezte legújabb csúcs alkalmazásprocesszorát a Huawei szárnyai alá tartozó chiptervezőcég, a HiSilicon. A Kirin 960 névre keresztel modell a CPU mellett a GPU-ra fókuszál, míg előbbiben kisebb, addig utóbbiban hatalmas ugrást hoz az előd Kirin 950-hez képest, mindez persze kompromisszumok árán. A gyártástechnológia nem változott, ezért a nagyobb GPU miatt nőtt a processzor fogyasztása. A pontos érték (egyelőre) nem publikus, arra azonban jó esély van, hogy az új modellre épülő készülékek üzemideje elmarad a közvetlen elődökétől.

Az újdonság a Kirin 950 nyomdokain halad tovább, az alapokhoz nem nyúlt a HiSilicon, "csak" a fontosabb építőelemeket cserélte le a tervezőcég. CPU fronton maradt a kétklaszteres big.LITTLE elrendezés, az egyik csoport gyakorlatilag teljesen érintetlen maradt, így a kisebb klaszterből négy darab veterán 1,8 GHz-es Cortex-A53 mag köszön vissza, akárcsak a 950 esetében. Ezzel szemben változott az erősebb csoport, amibe már az ARM májusban bejelentett vadonatúj, Cortex-A73-as magjai kerültek, 2,4 GHz-es maximális órajel mellett.

forrás: AnandTech

Bár az elnevezés erre utal, az A73 nem az A72 közvetlen utódja, az a már-már elfeledett A12-A17 sorozat folytatása. Ennek tudható be, hogy a mikroarchitektúrát és filozófiáját tekintve az A73 sokkal távolabb áll az eddig ismert magoktól, mint azt pusztán a neve alapján sejteni lehet. Az A72 széles, 3 utasítást egyszerre feldolgozni (dekódolni) képes architektúrája helyett az A73 csak két utasítás széles, ennek ellenére az ARM szerint magasabb teljesítmény elérésére képes, mint a közvetlen előd - viszont ahhoz képest sokkal-sokkal hatékonyabb.

Az ARM szerint a Cortex-A73 hasonló gyártástechnológián megvalósítva és azonos órajel mellett mintegy 10 százalékkal gyorsabb az előd A72-höz viszonyítva, úgy, hogy a fő cél nem is e mutató javítása volt. A legfontosabb a fogyasztás visszaszorítása, ebben pedig nagyot lépett az A73 - egész számos műveleteknél 25, lebegőpontos műveleteknél 30 százalékkal alacsonyabb az energiahasználat. A tervezőcég szerint aggregáltan, valós környezetben 20 százalékos fogyasztáscsökkenéssel lehet számolni, azonos gyártástechnológia mellett.

Utóbbit a nagyobb GPU-ból fakadó fogyasztási többlet kompenzálására használta fel a HiSilicon. Az irány érthető, hisz grafikában a Kirin 950 már jelentősen elmarad a konkurensek aktuális csúcsmodelljeitől, az abban található négymagos Mali-T880MP4 nehezen tudta felvenni a versenyt például az Exynos 8890-ben helyet kapott Mali-T880MP12-vel, vagy a Snapdragon 820/821-ben található Adreno 530-cal.

A fejlesztés végül az ARM legújabb GPU sorozatának egyik tagját, a nyolcmagos Mali-G71MP8-at hozta el. A májusban bemutatott Bifrost kódnevű architektúra több ponton is megújult, mely változtatásoknak, illetve a Kirin 950-nél tapasztalt relatíve magas, 900 MHz-es órajelnek hála már GPU teljesítményben is felveheti a verseny a közvetlen konkurensekkel, azaz a már említett Samsung és Qualcomm modellekkel. Nem elhanyagolható, hogy a Kirin 950 teljes körű Vulkan támogatást kínál, a HiSilicon erre mostantól első számú grafikus API-ként tekint.

Szintén friss a részegységek (CPU, GPU, memóriavezérlő, stb.) kapcsolatáért felelős interkonnekt, melynek szerepét a nagyjából egy éve bemutatott, ugyancsak ARM fejlesztésű CCI-550 (Cache Coherent Interconnect) kapta. Ezt teljesítményben és funkcióban is továbbfejlesztette a tervezőcég, így közvetlen elődjéhez képest sebességben és képességekben előrelépett. A memória-sávszélesség maximálisan elérhető csúcsértéke 60 százalékkal magasabb lett, a CPU-memória késleltetése pedig 20 százalékkal csökkent. Ehhez hozzájön, hogy a Kirin 960 memóriavezérlője is fejlődött, az már LPDDR4-1800 szabványú chipeket támogat, ami papíron 35 százalékos sávszélesség többletet hozhat, amiből elsősorban a GPU profitálhat.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Végül, de nem utolsó sorban a fixfunkciós dekódoló és kódoló egységek, illetve az integrált modem is megújult. Előbbi HEVC/H.265 formátum mellett már teljesen 4K30p képes, míg utóbbi már Cat. 12 LTE kompatibilis. Ez a 4x4 MIMO támogatással legfeljebb 600 Mbps-os letöltési sebességre lehet képes.

Mit tudhat a gyakorlatban?

A bemutató során konkrét mérési eredményeket is előhúzott a HiSilicon. Ezek alapján egyszálas teljesítményben nagyjából 10, többszálas végrehajtásnál pedig 18 százalékos a gyorsulás az elődhöz viszonyítva, utóbbi a cég szerint a jelenlegi legjobb eredmény jelenti. GPU-ban csak az Apple A10 van a Kirin 960 fölött, az androidos konkurenseket nagyjából 10-20 százalékkal veri az új processzor, elődjénél pedig bizonyos esetekben akár 180 százalékkal is gyorsabb a 960.

forrás: AnandTech

Ezért cserébe ugyanakkor várhatóan oda az előd kedvező fogyasztása, illetve az ennek köszönhető jó üzemidő. A hatékonyabb A73-as magokkal megspórolt csekély energia nem elég a kétszer nagyobb GPU étvágyának kompenzálására, hisz a lapka az elődhöz hasonló, 16 nanométeres (16 FFC, azaz FinFet Compact) gyártástechnológián készül, így hasonló órajel és tranzisztormennyiség mellett lényegében nem lett kisebb a fogyasztás. Hogy mindez a gyakorlatban pontosan mit jelent, arra a jövőben érkező, Kirin 960-nal szerelt Huawei okostelefonok adhatják meg a választ.

A kínai vállalat legfeljebb néhány hónapig lehet előnyben az androidos riválisokkal szemben. Az időszak várhatóan nem lesz hosszú, hisz a MediaTek mellett már Samsung és a Qualcomm is javában dolgozik a jövőre debütáló új csúcsprocesszoruk utolsó simításain. Ezek már kivétel nélkül 10 nanométeres technológiával készülnek, ami már önmagában elég lehet a Kirin 960 most látott előnyének könnyed ledolgozásához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról