Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 10. 17:13

Vadiúj ARM magokat hoz a Helio X30 processzor

Jövőre érkező Helio X30-as rendszerchipjének részleteiről beszélt a MediaTek. A processzor nyers CPU erőben a csúcskategóriát is célba veheti, grafikus teljesítmény tekintetében viszont valószínűleg csak az erős középmezőnyben végezhet majd.

Bejelentette legújabb csúcs alkalmazásprocesszorát a MediaTek. A Helio X30 szinte minden téren megújul az előd X20-hoz (és X25-höz) képest, az ARM-tól licencelt új CPU-magok, és a PowerVR-től származó új GPU, illetve új gyártástechnológia jellemzi a tajvani tervezőcég rendszerchipjét, mely bizonyos területeken akár a csúcs Exynos és Snapdragon modellekkel is versenyre kelhet majd.

A magok száma nem változott, maradt az X20-ból megismert tízmagos, háromklaszteres big.LITTLE koncepció, módosult viszont a végrehajtók elosztása. Míg a közvetlen elődöknél a legerősebb, teljesítményre kihegyezett klaszter két magból állt, addig az X30 már négy maggal számol, ráadásul ezek az ARM vadiúj Cortex-A73-as fejlesztései, melyek viszonylag magas, 2,8 GHz-es órajelen működhetnek majd, ami igen jelentős CPU erőt sejtet.

A középső, kisebb teljesítményű fürt lényegében nem változott, maradt a négy darab Cortex-A53 mag, melyek üzemi frekvenciája 2,2 GHz-en tetőzhet. Az alacsony fogyasztásra, pontosabban az energiahetékonyságra optimalizált harmadik klaszterre két darab, ugyancsak A53-as mag maradt, 2 GHz-es maximális órajellel.

Ugyancsak komoly változás tapasztalható GPU fronton, a korábbi ARM Mali grafikus processzort PowerVR fejlesztésre cserélte a MediaTek. Ez pontosan a Series7XT család négy darab USC-t (Unified Shading Cluster) tartalmazó GT7400-as tagját jelenti. A GPU 50 százalékkal kevesebb végrehajtót tartalmaz mint az iPhone 6s-ben található GT7600-as modell, és bár a hátrány magasabb órajellel valamelyest csökkenthető, grafikában több mint valószínűleg nem eredhet majd a legjobbak nyomába az X30. A MediaTek döntése mindenesetre üdítő, a mezőnyben szinte minden szereplő ARM-os GPU-t illeszt az ugyancsak ARM-tól licencelt CPU-magok mellé az.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A memóriavezérlő részletei egyelőre nem ismertek, csak annyi bizonyos, hogy az DDR4 szabványú chipeket támogat, legfeljebb 8 gigabájt összkapacitásig. A kontroller a P20-hoz hasonlóan valószínűleg két 32 bites csatornát rejt, melyeket DDR4-3200-as memóriákkal társítva akár 25,6 GB/másodperces sávszélesség is elérhető lesz. E mellé sorakozik fel az UFS 2.1 szabványt támogató háttértár-vezérlő, amihez már akár 256 GB-os beágyazott tároló is társítható.

További újítást jelent a beépített Cat. 12-es LTE modem, mely vivő aggregációval (3CA) 600 megabites letöltésre, illetve 150 megabites feltöltésre lehet képes. A lapka emellett még képfeldolgozót (ISP) is tartalmaz, amelyhez egy legfeljebb 26, vagy két 13 megapixeles kamera köthető. A dedikált, fixfunkciós gyorsítókról egyelőre nem beszélt a tervezőcég, de a H.264 és HEVC (H.265) kódolás, illetve dekódolás borítékolható, hisz ezeket már a februárban bemutatott Helio P20 is megkapta.

Végül, de nem utolsó sorban ugyancsak számottevő változás, hogy a Helio X30 már a TSMC 10 nanométeres FinFET gyártástechnológiáján készül majd, ráadásul jelen állás szerint a MediaTek lehet az első, aki ezt tömeggyártásban alkalmazhatja, ami előnyhöz juttathatja a tajvani tervezőcég termékét. A termelés jövő év első felében indulhat be, az első, X30-ra épülő készülékek pedig legkorábban jövő nyár elején kerülhetnek piacra - várhatóan a barcelonai MWC után.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról