Szerző: Hlács Ferenc

2016. szeptember 2. 11:37

Ég veled Project Ara!

Végleg búcsút int moduláris okostelefon létrehozását célzó projektjének a Google, az Ara néven ismert készülék a cég korábbi ígéreteivel ellentétben már sosem lát napvilágot.

Túl szép volt, hogy igaz legyen: a Google felfüggesztette sokak által (általunk is) izgatottan várt, moduláris okostelefonja, a Project Ara fejlesztését. A Reuters két, a keresőóriáshoz közel álló forrásra hivatkozva számolt be az Ara haláláról, a lap információi szerint a projekt a hardveres fejlesztésekkel foglalkozó divíziók átszervezése alkalmából kapott kaszát.

A cég magyarán túl nagy fába vágta a fejszéjét, még a megjelenés beígért időpontjának sorozatos eltolásával sem tudta megvalósítani a koncepciót, mára pedig elfogyott a vezetés türelme és végleg leintette a kezdeményezést. A Google egyelőre nem kommentálta hivatalosan az értesüléseket - az ugyanakkor tudható, hogy  a hardveres rendrakásra a cég az utóbbi időben egészen komoly erőforrásokat fordít, a törekvéseket pedig a céghez nemrég visszatért, hajdani Motorola-vezér, Rick Osterloh felügyeli.

Noha kifejezetten szomorú hírről van szó, az ambiciózus kezdeményezés potenciális kudarcával már a kezdetektől számolni lehetett. A Google által eredetileg elképzelt moduláris okostelefonban lényegében minden komponens szabadon cserélhető lett volna, a kijelzőnek, kamerának, akkunak, hangszóróknak, illetve különféle szenzoroknak is saját, cserélhető modulokat szántak a vállalat fejlesztői, illetve a processzor-RAM-belső tárhely kombó is egy saját blokkot kapott volna. A blokkokat szabványos adatátviteli csatornák kötötték volna össze, erre pedig tetszés szerinti perifériákat akaszthatott volna a vásárló.

Az elképzelésről először 2013-ban hallhattunk, a projektet az akkor még a Google szárnyai alatt működő Motorola jelentette be. A moduláris telefonon a keresőóriás ATAP (Advanced Technologies and Products) divíziója kezdett dolgozni, és ahogy annak több más kezdeményezésénél, a Google itt is kifejezetten szűk határidőt, két évet adott a csapatnak egy piacképes termék létrehozására. A fejlesztők több, ígéretesnek tűnő prototípussal is előálltak, a határidőt a vállalat pedig többször is meghosszabbította, úgy látszik azonban az idő, illetve az Arához allokált erőforrások azonban így sem bizonyultak elegendőnek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Végső kétségbeesésében a Google idén májusban bejelentette, újragondolt, végletesen butított formában még az év vége előtt piacra dobja a telefont - az újrarajzolt koncepció azonban épp a lényeget vette ki az eszközből, abban a processzor, a memória, a kijelző és az akku is egyetlen panelre került, az egyetlen számottevő cserélhető elem a kamera maradt. Ennek fényében akár úgy is vehetjük, a projekt már májusban elvérzett, a mostani értesülések alapján ugyanakkor már a kiherélt verzió sem lesz kapható.

Egy egész vékony esély azért maradt, hogy a Google moduláris telefonkoncepciója, vagy legalábbis valami hasonló napvilágot lát, a Reuters forrásai szerint ugyanis lehetséges, hogy a cég gyártópartnereivel kötött licencmegállapodásokon keresztül, valamilyen más vállalat színeiben a jövőben még megjelenhet valamilyen Ara-variáns. A cég ugyanis licencelhetővé teszi a fejlesztés során összegyűjtött szellemi tulajdont, amit szívesen gyártópartnerek rendelkezésére bocsát.

Az eszközök használható élettartamát nagyban meghosszabbító, illetve az e-hulladék mennyiségét is jelentősen csökkentő moduláris okostelefon koncepciója tehát továbbra is ábránd marad. Bár a piacon jelenleg is vannak különböző, félig meddig moduláris, cserélhető komponensekkel és kiegészítőkkel operáló készülékek, mint a Moto Z vagy az LG G5, a telefonok hosszútávú használhatóságáért felelős főbb komponensek, mint a processzor vagy a kijelző, ezekben sem cserélhetők idővel újabb modellre. Azzal, hogy a Google licencelhető formában elérhetővé teszi a koncepciót, halvány reménysugár még marad egy ténylegesen moduláris eszköz megjelenésére - ebbe azonban csak a legelszántabbak kapaszkodjanak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról