Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 2. 11:37

A volt Motorola-vezér kezébe adja hardverprojektjeit a Google

Felrázza hardverfejlesztését a Google, a vállalat új, egyesített részleget hoz létre projektjei számára, amelyet a Motorolától néhány hete búcsúzott Rick Osterloh vezet majd.

Megvan a Motorola Mobility éléről nemrég távozott Rick Osterloh új pozíciója: a szakember ismét az anyacég Google kötelékében folytatja tovább munkáját, ahol több hardverprojektet is közelről felügyel majd. A Re/Code értesülései szerint az új vezetővel a keresőóriás az eddiginél jóval nagyobb hangsúlyt fektet majd a hardveres törekvésekre - olyannyira, hogy azokat egy új divízióban egyesíti, Osterloh irányítása alatt.

Az új részleg zászlaja alatt számos már létező projekt egyesül, ide tartozik majd többek között a Nexus eszközök fejlesztése, illetve azok kapcsán a gyártópartnerekkel való együttműködés, valamint a népszerű Chromecast HDMI-stickek is, amelyeket eddig a keresőóriás Android rendszerért felelős alelnöke, Hiroshi Lockheimer felügyelt. Lockheimer egyébként a Nexus készülékeket illetően továbbra is szorosan együtt dolgozik majd Osterloh csapatával. Az új ágazatba tartoznak majd az OnHub routerek is, amelyeket korábban az Alphabet cégbirodalom "Access" leánya alá sorolt.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Természetesen az olyan konzumer hardverek, mint a Chromebookok és az androidos Pixel C tablet is a frissen létrehozott hardverszekcióban kapnak helyet, sőt, a Google ATAP (Advanced Technology and Projects Group) is ide kerül. A kísérleti technológiákkal foglalkozó ATAP csoport felel többek között Project Ara moduláris okostelefonért is - a készülék rajtját a vállalat eredetileg tavalyra ígérte, ez azonban elmaradt, jó néhány hónapja nem hallani a koncepcióról.

Ha pedig már a potenciálisan kudarcot vallot eszközöknél tartunk, a cég Glass AR szemüvege is az Osterloh vezette új hardverrészlegben kap új otthont. A visszavont szemüveg új változatának fejlesztését eddig Tony Fadell vezette, a Nest-vezérnek ugyanakkor most saját termékének háza táján is van elég problémája, így a Glass csapatát a későbbiekben csak tanácsadóként segíti. Mindezek mellett a Google egy "nappali" termékkategóriát is létrehoz, szintén az új divízió részeként, az ide tartozó eszközökről azonban egyelőre nem sokat tudni, de valószínűleg az Android TV, a tévéokosítók és egyéb eszközök kerülnek ide.

Rick Osterloh egyébként régi Motorola-veterán, a cég vezetését 2014-ben vette át, miután a Lenovo a Google-től megvásárolta azt. Itt vezényelte le a Lenovo-Motorola átadást és kezdte meg a szervezeti integrációt, ennek lezárultával pedig néhány héttel ezelőtt jelentette be a távozását. Osterloh visszaszerzésével és az új részleg létrehozásával a Google egyértelműen jelzi, hogy jövőbeni szándékai az elmúlt évek kísérletezései után nagyon is komolyak a hardveres termékeket illetően, az egy kézben egyesített hardverdivízió továbbá gyártópartnerek számára is megkönnyítheti a Google-lel való együttműködést.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról