Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 23. 11:25

Csalódás az újragondolt Project Ara

Moduláris jellegének lényegét veszti el a Google telefonja: az újrarajzolt Ara készülékekben a processzor, a memória, az akku és a kijelző is fixen beépítve kap helyet. Bár a hátoldali foglalatokba jut még néhány érdekes modul, a fejlesztőkhöz ősszel érkező telefon csak árnyéka az eredeti Ara koncepciónak.

Noha az eredeti terv szerint már jó ideje piacon kellene legyen, a Google ígéretes Project Ara kezdeményezése közel egy éve nem hallatott magáról. A moduláris telefon létrehozását célzó projekt körüli csendet a vállalat idei fejlesztői konferenciáján törte meg - sajnos nem túl jó hírekkel.

A legrosszabbon essünk túl az elején: a telefon tetszés szerinti alakíthatóságából a keresőóriás jócskán visszavett, amivel a moduláris konstrukció épp a lényegét vesztette el. Bár több komponens továbbra is cserélhető maradt, a kijelzőt, RAM-ot, tárhelyet, processzort, GPU-t, akkumulátort és a különböző szenzorok egyetlen megbonthatatlan blokkot alkotnak, vagyis pont ezek a gyorsan avuló egységek nem lesznek cserélhetőek, csak egyben.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Így nem sok elem marad amelyeket a korábbi koncepciókból megismert, az eszköz hátoldalán kialakított foglalatokba helyezhetünk. A Google cserélhető kamerával, ujjlenyomat-olvasóval, apró e-ink kijelzővel, mikrofon-hangszóró kombókkal próbál vigasztalni, illetve olyan, az eredeti elképzelés után fájdalmasan erőltetett kiegészítőkkel, mint a semmilyen funkcióval nem bíró "style" blokkok vagy a kihajtható támasszal rendelkező modul. Az összesen hat darab, foglalatban elhelyezhető modul listája a későbbiekben persze bővülhet, a Google ugyanis továbbra is lehetőséget ad gyártópartnereinek, hogy saját blokkokat fejlesszenek immár erősen lebutított Ara készülékéhez.

Az már a projekt kezdetétől fogva nyilvánvaló volt, hogy a koncepció megvalósítása nem lesz egyszerű feladat, az Android rendszertől ugyanis messze van a PC-kből megismert rugalmasság a hardverkomponensek kapcsán. A vállalat ugyanakkor tavaly, a sorozatos halasztások dacára több, ígéretes demót is mutatott, amelyekben már bebootoló, ténylegesen moduláris Ara modelleket is láthattunk. Sajnos azonban úgy tűnik a projekt végül túl nagy kihívásnak bizonyult, a lényegi hardverelemeket a vállalat, vélhetően a további sok hónapos-éves csúszások elkerülése érdekében végül a fő keretbe ("Ara body") építette.

01:07
 

Ara: What’s next

Még több videó

Pedig lényegében elég lett volna, ha a fentiek mellett a processzor-RAM-tárhely kombót sikerül a kijelzőtől elválasztani. Így ha csak "gyorsabb" telefonra van szükség nem kell ahhoz teljesen feleslegesen új panelt venni, ha pedig nagyobb kijelzőre költöznénk, nem kell a korábbi, akár még több évre elég erős hardvert is eldobni. Mindez azonban úgy tűnik továbbra is csak álom marad: ha egy nap arra ébrednénk, hogy a telefon túl kicsi, túl nagy, netán lassú, továbbra is egy teljesen új modellt kell venni, legfeljebb a kamera vagy az ujjlenyomat-olvasó árán spórolhatunk valamicskét - az Ara ezzel nem kínál sokkal többet, mint az LG ugyancsak modulárisnak kikiáltott G5 csúcsmodellje.

A készülék ráadásul, jelenlegi állás szerint legalábbis, csak egyetlen méretben, 5,3 hüvelykes kijelzővel lesz kapható, ellentétben a korábbi tervekkel, melyek szerint az eszköz többféle méretű vázzal is megvásárolható lenne. Halvány öröm az ürömben, hogy azok a fejlesztők, akik továbbra is érdeklődnek az eszköz iránt, már idén ősszel megszerezhetik azt, a végfelhasználókhoz pedig jövőre jut majd el a telefon - a leegyszerűsített koncepció miatt pedig vélhetően a további halasztások kockázata is csökkent.

a címlapról