Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 2. 10:00

Kipróbáltuk: iPhone 7, a lakk fekete szappan

Harmadik, javított kiadás - kipróbáltuk a 7-es számmal jelzett, de inkább 6ss jellegű új iPhone-t. Figyelemre méltó változások vannak, az analóg hang hiánya viszont még sokáig fájni fog.

Sokan vártak többet a 7-es számozással bemutatott idei iPhone-tól - mi is. Az Apple szeptember elején bemutatott készülékei a tavalyi ráncfelvarrott generáció, tehát az iPhone 6s és 6s Plus helyére érkeztek. Ennek megfelelően akár komolyabb, szabad szemmel jól látható változásokra is számíthatott a vásárlóközönség, hisz az Apple 2010 óta két évente menetrendszerűen új formatervet mutatott be, illetve módosított a kijelző méretén. Ez idén végül elmaradt, így a készülék dizájnja szinte teljesen megegyezik az iPhone 6 és 6s-ével, az iPhone 7 egy két éves formatervet vitt tovább. Mindez egyben azt is jelenti, hogy továbbra sem sikerült leküzdeni a formatervből adódó problémákat, miközben más területeket - például a processzort - kvázi tökéletesre csiszolta új csúcstelefonjával az Apple.

7=s2

A legújabb iPhone épp az Apple történelmének egyik kevésbé jól sikerült, "szappan" formatervét süti el harmadjára. Bár az eszköz finom, lekerekített vonalaival, a kijelző ívelt szélű üvegével továbbra is elegánsnak tekinthető, az sokkal inkább feminin hatást kelt, mint az iPhone 4-től az 5s-ig tartó, markánsabb, szögletes szélű generációk. De tekintsünk most el az szubjektív esztétikai szempontoktól! A készülékek kialakítása, illetve azok fogása sokkal fontosabb kérdés, a forma ugyanis nem ergonomikus.

További kritika, hogy a dizájn jól láthatóan pazarló, az androidos gyártók hasonló méretű kijelzők köré lényegesen kisebb készülékeket tudtak építeni. Például míg a másfél éve megjelent LG G4 148,9 milliméter magas házba csomagolja az 5,5 hüvelykes kijelzőt, addig az iPhone 7 Plus-nak ehhez majdnem egy centivel több, 158,2 milliméter kell. A kompaktabb készülékháznak előnye, hogy az kényelmesebb, stabilabb fogást nyújt, kisebb kézbe is passzolhat.

Az alsó és felső túlnyúlást tehát idén sem kurtította meg az Apple, maradt az aránytalan készüléktest, az iPhone 6s-hez viszonyítva a készülékek méretei egy tized millimétert sem változtak. A tömeg viszont enyhén csökkent, ami a kisebb modellnél 5, a nagyobbnál pedig 4 gramm mínuszt jelent. Mindez annak a fényében üdvözlendő, hogy az akkumulátor mérete most épp pozitív irányba mozdul el, az iPhone 7-nél 14, a 7 Plus-nál pedig 5 százalékkal nőtt a kapacitás.

7 - 6s

A két új okostelefon közül mi a kisebbet, azaz az iPhone 7-et vettük górcső alá, amelyen bár kis mértékben, de akad külső eltérés a tavalyi modellhez képest: változott a rádiós jeleknek utat biztosító műanyag csíkok helyzete és kialakítása, azok vélhetően esztétikai okokból a készülék felső és alsó peremére kerültek át, így már jóval kevésbé szúrhatják a szemet, ráadásul az arany és pink modellt leszámítva a készülék színét követik.

A hátlapi kamera kialakítása is módosult, az optika házának kitüremkedő részét már a készülékházból faragta ki az Apple, ami az előző két generáció vitatott megoldásánál dekoratívabb hatást kelt. Változott, illetve bővült a színválaszték, a kissé jellegtelen asztroszürke (space gray) helyét kettő, egy világosabb matt, és egy sötét lakk fekete (jet black, vagy kozmoszfekete) vette át. Nálunk ez utóbbi járt, mely fényezés csak a két nagyobb, 128 és 256 gigabájtos háttértár mellett érhető el.

A telefon nem csak külsejét tekintve hasonlít szappanra, sok esetben viselkedése is azt idézi: a kerekded formák és az anodizált, lakk feketére festett alumínium borítás extrém csúszós kombinációt alkot, amely szinte lehetetlenné teszi a csupasz iPhone 7 egykezes használatát, például enyhén izzad tenyérben egy zötykölődő buszon kapaszkodva. Évente sok telefon megfordul nálunk, de az új, kozmoszfekete iPhone tapasztalataink szerint eddig messze a legcsúszósabb - annyira, hogy az már a mindennapi használatot is befolyásolhatja. Emellett a nagyon könnyen karcolódik is az angol nevén jet black modell, tehát aki védőtok nélkül próbálja meg használni, az pár hét után garantáltan számíthat kisebb sérülésekre, rosszabb esetben pedig nagyobbakra, ha épp kicsúszik a kezéből a lakk fekete "szappan". Ugyancsak a védőburok mellett szól, hogy a fényes felület igazi ujjlenyomat-mágnes, néhány perc fogdosás után nyoma sincs a szépen csillogó, tekintet vonzó festésnek.

Az új iPhone gombjainak elrendezése sem változott, a bekapcsológomb a jobb él felső szakaszán található, míg a hangerőgombok vele szemben a másik oldalon, fölöttük a csendes és normál üzemmód között váltó kétállású kapcsolóval. Utóbbi továbbra is praktikus, ugyanakkor egy óvatlan pillanatban könnyen átbillenthető, pláne ha a készüléket csupaszon használjuk. A kijelző alól középről most sem hiányzik a kerek home "gomb", a beépített ujjlenyomat-olvasóval, aminek előlap alatti része komoly változásokon ment keresztül. A mechanikus kapcsoló ugyanis 9 év után búcsúzott, helyét pedig egy érintésérzékeny, a 3D Touch-csal és a Taptic Engine (elektromágneses vibramotor) együttesével kiegészített megoldás vette át.

Az új gomb használata elsőre szokatlan, kissé természetellenes hatást kelt, a visszacsatolás felemás, melynek erejére három opciót kínál az iPhone 7. Kell néhány óra (vagy akár nap), hogy a korábbi mechanikus kapcsoló után hozzászokjunk az élményhez, ezt követően viszont már jól használható az áttervezett home gomb. Az érzés tehát változott, a használhatóság szerencsére nem csorbult.

A módosítás több előnnyel is kecsegtet, a készülékek ezen pontja ugyanis az Apple-nek és a felhasználóknak egyaránt okozott fejfájást az elmúlt évek során, az iPhone 4 (és 4S) esetében például egy típushiba miatt. A szinte készülékenként máshogy kattogó, más-más visszacsatolást nyújtó mechanikus megoldás felett tehát már régen eljárt az idő, és a pletykák szerint az sem kizárt, hogy az Apple a következő generációk valamelyikében újabb módosításokat hajt végre ezen a ponton.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A váltásban nagy szerepet játszhatott az új készülékek por- és vízállósága is, ami a korábbi gombbal valószínűleg nehezen, vagy legalábbis nehezebben lett volna kivitelezhető. Az iPhone 7 ugyanis már IP67-es besorolást kapott, a készülék így por ellen teljesen védett, víz alatt pedig korlátozott ideig működik, elvileg 1 méter mélységben fél órát bírhat ki, bár ezt az Apple így nem írja le. Medencébe, fürdőkádba, vagy éppen WC csészébe ejtésnél kapóra jöhet, jó esetben megvédheti a telefont, Hosszú Katinka babérjaira viszont inkább az új, vízálló Apple Watch-csot viselve törjünk.

Jack vagy Lightning?

A nagyobb akkumulátornak többek között a fülhallgató-jack csatlakozó száműzésével csinált több helyet az Apple, de a 3,5 milliméteres aljzat lehagyása segíthetett a jobb vízállóság elérésében is (bár nem egy olyan készülék van a piacon, amely a csatlakozót és a vízállóságot együtt kínálja). A jacket tehát a mechanikus home gombbal kézen fogva nyugdíjazta az Apple, a csatlakozó elhagyását pedig továbbra is sokan hibának tekintik, amiatt már-már méltatlanul nagy cirkusz kerekedett, amit a versenytársak nem is restek meglovagolni. A Google Pixel bemutató például elég egyértelműen hangsúlyozta, hogy az androidos csúcskészülék tetején megtalálható az aljzat, holott egyre inkább úgy fest, hogy idővel több más gyártó is elhagyja majd a 3,5 milliméteres csatlakozót.

Az Apple így az iPhone 7 dobozába már Lightning csatlakozós EarPods fülhallgatót, illetve egy egyszerű Lightning-jack adaptert mellékel. Előbbi megegyezik az iPhone 5-nél bemutatott kiegészítővel, a kábel másik végén található csatlakozót cserélték le az elsősorban a töltőkábelről ismert Apple fejlesztésű dugóra. De a mélyben ennél sokkal nagyobb a változás, a hangminőségért immár a fülhallgató felel, saját DAC (digitális-analóg konverter) és parányi erősítő kap helyet a csatlakozó házában.

A mellékelt adapterben a DAC chip közvetlenül a csatlakozóba került, melynek minőségéről idáig csak találgatni tudtunk. Végül egy vaktesztben szerkesztőségünk öt tagja négy különböző zeneszám meghallgatása után dönthette el, hogy melyik nyújt jobb hangzást. Két személynek egyértelműen az iPhone 6s natív (analóg) jack aljzata tetszett jobban, a másik három esetben viszont vegyes végeredmény született, egy tesztben pedig még két egymást követő analóg aljzatos mérés is eltérő eredményt hozott. Végül arra jutottunk, hogy bizonyos esetekben egyszerűen máshogy szól az analóg aljzat, és máshogy az adapter, nem egyértelműen jobb vagy rosszabb az egyik, ráadásul ezt is csak kifejezetten a zenére koncentrálva, zajmentes környezetben lehet hallani. A német Heise portál műszeres mérése szerint az adapter valamivel gyengébb eredményt nyújt az iPhone 6s analóg jackjénél, a különbség viszont nem számottevő.

A változás remélhetőleg lökést ad a jobb minőségű, Lightning csatlakozós fül- és fejhallgatók terjedésének, a komolyabb DAC-okkal ugyanis könnyen túl is lehet szárnyalni a korábbi iPhone-ok analóg jack aljzatának hangminőségét. Az analóg kimenet hiánya mesterségesen megteremti majd a keresletet az ilyen termékek iránt, ami remélhetőleg a kínálatot is meglódítja majd. Egy megoldatlan probléma viszont, hogy ezek a fülhallgatók kizárólag az iPhone-nal, az iPad-sorozattal és az iPod mini legutolsó kiadásával működnek majd - még a legújabb MacBookok sem kínálnak ilyen kimenetet.

A másik vitathatatlan hátrány a töltés, hisz mostantól megfelelő dokkoló vagy adapter nélkül nem lehet egy időben vezetékes fülhallgatót csatlakoztatni és tölteni a készülékeket. Bár lélekben készültünk erre, mégis kissé váratlanul szembesültünk éles körülmények között, kellemetlen érzés alacsony töltöttség miatt felfüggeszteni a zenehallgatást, miközben tőlünk karnyújtásnyira ott az áramforrás. Erre remélhetőleg valamilyen vezeték nélküli töltési megoldással reagál majd az Apple, valamikor. Addig is a közel 60 000 forintos AirPods fülhallgatóval próbálja betömni a lyukat a vállalat, illetve egyelőre csak próbálna, a kiegészítő ugyanis továbbra sincs piacon.

Az Apple egy másik ponton is hozzányúlt a hangzáshoz. A jack aljzat eltűnéséről szóló első hírekben sokan arra számítottak, hogy helyét egy második hangszóró veszi át, de ez végül nem így lett. Bár első ránézésre szimmetrikus a készülék alja, a bal oldali lyuksor mögött továbbra is csak a mikrofon található. Ezt támasztja alá a készülék belső felépítéséről fellebbentett egyik kép is, ahol jól látható a sok helyet felemésztő jobb oldali hangszóró, illetve mellette, a készülék aljában található Taptic Engine.

Az cég végül más megoldással hozta el a lassan 10 éve várt sztereó hangzást, mostantól ugyanis a készülék előlapjának tetején található, eddig leginkább telefonáláshoz használt hangszóró is képes kihangosított módban működni. A megoldás szakállas, hasonlót már a 15 évvel ezelőtt megjelent mobiltelefonok is tudtak, de ennél nagyobb probléma, hogy a két hangszóró hangereje és hangminősége hallhatóan eltér. Méretéből adódóan a kijelző feletti hangszóró a gyengébb, ráadásul működés közben alaposan berezonál tőle a teljes készülék. Ugyanakkor még így, a negatívumok ellenére is javult a kihangosított élmény, még ha az jelen állapotában távol is áll a tökéletestől.

Kontrasztosabb, részletgazdagabb, hűvösebb érzés

A kamerarendszer továbbfejlesztése most sem maradhat ki, erre szükség is volt, hisz az elmúlt bő egy év során számos csúcskészülék múlta felül az iPhone 6s ezen képességeit. A hátrány ledolgozásáért több módosítást eszközöl a cég, elsőként beépítette az előző két generációnál csak a Plus modellekben helyet kapott optikai képstabilizátort. Emellett f/2.2-ről f/1.8-ről csökkent a rekeszérték, azaz nőtt a hattagú optikai fényereje, ami a képstabilizátor együtt rövidebb záridőt, ezzel pedig kevesebb bemozdult, homályos képet eredményezhet. Az Apple a szenzorhoz is hozzányúlt, bár a felbontás 12 megapixel maradt, a lapka sebessége nőtt, fogyasztása pedig csökkent. A vakuként alkalmazott LED villanó is fejlődött, az immár négy elemből álló fényforrás papíron 50 százalékkal magasabb fényerőre képes.

A módosítások hatása szemmel látható. Néhány próbálkozásos tesztünk során az iPhone 7 részletgazdagabb, kontrasztosabb, egyúttal viszont hidegebb képeket készített. A közvetlen elődhöz képest a minőség egyértelműen jobb, a 6s-nél leginkább hasonló árnyalatok mellett jelentkező "olajfestmény"-hatás jelentősen csökkent, visszatértek a korábbi modelleknél látott finomabb rajzolatú részletek.

Felül a 6s, alul a 7

Az elkészült fotók megjelenítésére is szolgáló kijelzőhöz már alig nyúlt hozzá az Apple, maradt az IPS LCD panel, és iPhone 6-tal bevezetett felbontások. Ez az iPhone 7-nél számszerűen 1334×750 pixel jelent 326 PPI-s pixelsűrűség mellett, ami bár alapvetően nem zavaró, de bizonyos esetekben láthatóan elbírná a Full HD felbontást is a 4,7 hüvelykes képernyő. A pixelek száma helyett nőtt a fényerő, a cég hivatalos álláspontja szerint 25 százalékkal, 625 cd/m2-re. Az AnandTech részletes mérései szerint ez a gyakorlatban 603 cd/m2-t, ezzel együtt pedig körülbelül 6 százalékos előrelépést jelent az 6s-hez képest, tehát az ígért javulás erősen túlzó. Emellett a panel már képes a szélesebb színteret takaró P3 WCG (Wide Color Gamut) megjelenítésre, amit az imént említett eredmények alátámasztanak, ugyanis színhűség terén nagy, egészen a listák elejéig tartó lépést tett az iPhone 7. Ennek kihasználásához az alkalmazásokat is frissíteni kell, az Instagram például már bejelentette, hogy azt saját appjában implementálni fogja.

A10, az iPhone 7 ékköve

Az Apple láthatóan nem érte be az A9 kiemelkedő számítási teljesítményével, az A10-nél komoly átalakításokat eszközöltek a tervezők. A magok mikroarchitektúráig lemélyedő részletei egyelőre nem ismertek, így csak az itt-ott felbukkant morzsákból lehet következtetni. Az elődben bemutatott, igen jól sikerült Twister magokat elsöpörte a Hurricane, mely az Apple legújabb nagyteljesítményű magjának kódneve.

A gyártástechnológia azonos maradt, így az órajelhez nyúlt hozzá jobban az Apple, rendhagyó mértékben. Az A9 1850 MHz-es maximális órajelét ugyanis 2,34 GHz-re emelte, ami übereli az iPad Prónál látott A9X 2,26 GHz-ét. Ez már önmagában 25 százalékos gyorsulást eredményezhet, a maradék körülbelül 15 százalékról pedig mikroarchitektúrális módosítások gondoskodhatnak, az Apple ugyanis összesen 40 százalékkal nagyobb tempóról beszél. A kijelző fényerejére ígért javulással szemben most nincs szó túlzásról. Az Octane JavaScript benchmark alatt bő 47 százalékos javulást (17868->26407) mértünk az elődhöz képest (azonos szoftveres környezetben, iOS 10.1 és Safari), a hasonló felhasználást vizsgáló JetStream alatt pedig 33-at (124,34->165,29). A többféle számítási végző Geekbench egyszálas mérése közel 39 százalékos előrelépést (2520->3496) mutatott, ami többszálas mérésnél nagyjából 36 százalékra (4136->5617) mérséklődött.

forrás: iFixit

Ezzel a iPhone 7 még az igen meggyőző teljesítményre képes iPad Pro csúcstabletet is lepipálja, az ARM processzorok mezőnyében pedig még magasabbra emeli a lécet egy és kétszálas végrehajtást tekintve. A CPU teljesítményének még feljebb srófolásra mellett végre a hatékonyság sem maradt ki, az Apple gyakorlatilag a konkurensek által évek óta alkalmazott, ARM big.LITTLE koncepciót találta fel házon belül, Fusion név alatt. Ez azt jelzi, hogy a többi, processzorokat tervező céghez hasonlóan az Apple is belefutott a mikroarchitektúra-skálázás problémájába: a sebességre kihegyezett, erős magok sokat is fogyasztanak, ami lefelé csak korlátozottan skálázódik. Hiába húzza le ugyanis a rendszer a mag órajelét és feszültségét, a fogyasztás jelentős része megmarad, így részterheléshez jobb egyszerűbb, lassabb, alacsony fogyasztásra optimalizált magokat használni.

Ezért az Apple két kisebb, a vállalat szerint a teljesítményre kihegyezett Hurricane magok egy ötödét fogyasztó (és foglaló), valószínűleg saját tervezésű magot pakolt be a lapkába. A hatékonyságért felelős, Zephyr kódnevű egységek felépítéséről egyelőre nem sokat tudni, valószínűleg nagyjából a fogyasztással párhuzamosan csökkent a magok számítási teljesítménye is. A lényegen utóbbi nem változtat, az operációs rendszer a programokat a gyors vagy a takarékos klaszteren tudja futtatni, attól függően, hogy épp melyik jobb az adott körülmények között, így optimalizálva a fogyasztást, illetve növelni az akkuidőt. Utóbbit percre pontosan nem mértük ki, de az új iPhone érezhetően jobban bírta mint elődje, egyes tesztek szerint a különbség folyamatos használat (pl. böngészés) mellett bő 20 százalékos lehet.

A magok mellett az integrált grafikus processzor is gyorsult, az Apple szerint 50 százalékot. Ennek alapján egy az elődhöz hasonlóan egy hat klaszteres GPU, a PowerVR GT7600 Plus jelentette, amit az Apple testreszabott, nem utolsó sorban pedig a CPU magokhoz hasonlóan jelentősen feljebb srófolta a végrehajtók maximális órajelét. Az AnandTech mérései szerint ezeknek hála nem túlzó az Apple által ígért előrelépés, ergo az A10 grafikában is nagy ugrást jelent elődjéhez képest. Mindez a használat során érezhető is, semmiféle megtorpanást nem tapasztaltunk a teszt során, bár ilyen szempontból már az iPhone 6s-en is nehezen lehetett fogást találni.

Míg számítási teljesítményben nem érheti szó a ház elejét, addig a processzorhoz szorosan kapcsolódó rendszermemória terén egyértelműen kritikát érdemel az Apple. A cég ugyanis bár növelte a RAM kapacitását, de a 3 gigabájtos memóriával egybetokozott A10-es chipet csak a nagyobb, iPhone 7 Plus kapta meg, a kisebbik modellnek be kell érnie az elődnél bemutatott 2 gigabájttal. Mindez elsősorban azoknak lehet rossz hír, akik kifizetnék a felárat a hosszabb használható élettartamot ígérő több memóriáért, de az 5,5 hüvelykes verzió méretéből adódóan nem lehet opció számukra.

Most tényleg megérheti várni

Bár az előd 6s-hez képest kritikus pontokon is javult az új iPhone, mi ennek ellenére nem jöttünk izgalomba tőle, egy percig sem ragadott el az azonnali upgrade kényszeres érzése. Ezzel a szerzőnél marad a mechanikus home gomb, illetve a jack csatlakozó, na meg az egyidejű vezetékes zenehallgatás és töltés felemelő érzése.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a hivatalosan bruttó 256 000 forintról induló (a tesztelt 128 gigabájtos modell 295 000 forint) iPhone 7 rossz készülék lenne, csupán az előző egy-két generációhoz viszonyítva nem jelent egyértelmű, minden szinten határozott előrelépést - az iPhone 5 vagy 5s-hez képest viszont már akkora a különbség, hogy a váltás abszolút indokolt lehet. A processzor remekül sikerült, az üzemidő érezhetően javult, a kamera is fejlődött, és persze a vízállóság is hasznos lehet, de ennél többet kellett volna hoznia az legújabb főverziónak.

Ha valaki billeg a vásárlás gondolatán, akkor annak most tényleg megérheti kivárni, legkésőbb jövő szeptemberig. A múlt héten napvilágot látott pénzügyi jelentés alapján sokan lehetnek így, hisz az előző negyedévben kevesebb iPhone kelt el mint egy évvel korábban, a 6s bemutatásának idején. Tim Cook szerint ez gyártási problémák miatt van, a cég nem tudja kielégíteni az igényeket. Hogy ez valóban így van-e, az legkorábban jövő év elején, azaz a következő negyedév végén derülhet ki.

Addig is reménykedjünk, hogy a jövőre megjelenő, 10 éves jubileumi iPhone-ra majd egyértelműen rá tudjuk sütni az ajánlott minősítést. Amennyiben ez nem így lesz, akkor annak már valószínűleg nem csak az igazi újdonságra vágyó vásárlóközönség, de a részvényesek sem örülnének túlzottan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról