Szerző: Ady Krisztián

2007. október 1. 09:56

Kipróbáltuk: Dynaudio MC 15 -- hang kompromisszumok nélkül

Sokan valószínűleg furcsán néztek az amerikai Klipschre, amikor az új évezred beköszönte környékén belépett a számítógépek mellé készített hangszórók piacára multimédiás termékeivel, a ProMedia sorozattal. Valószínűleg még többen voltak azok, akik kifejezetten örültek egy ilyen lépésnek, egy nagynevű gyártó belépőjének, hiszen ez más vállalatokat, például az Altec Lansinget, és a Logitechet is arra kényszerítette, hogy hasonlóan magas minőségű hangzást nyújtó termékeket piacra dobva keljen versenyre.

Sokan valószínűleg furcsán néztek az amerikai Klipschre, amikor az új évezred beköszönte környékén belépett a számítógépek mellé készített hangszórók piacára "multimédiás" termékeivel, a ProMedia sorozattal. Valószínűleg még többen voltak azok, akik kifejezetten örültek egy ilyen lépésnek, egy nagynevű gyártó belépőjének, hiszen ez más vállalatokat, például az Altec Lansinget, és a Logitechet is arra kényszerítette, hogy hasonlóan magas minőségű hangzást nyújtó termékeket piacra dobva keljen versenyre.

Az idei, januári Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n valószínűleg már kevesebben néztek sanda szemekkel, amikor a csúcskategóriás hangszóróiról ismert dán Dynaudio is bemutatta első multimédiás hangszórópárját, az MC 15-öt. A Klipsch-sel ellentétben a Dynaudio megőrizte nimbuszát, és kicsit sem kötött kompromisszumokat, annak ellenére sem, hogy a hangszórókat noteszgépek, MP3-lejátszók és konzolok mellé kínálja. Az árcímkére tekintve is láthatjuk, hogy nincs megalkuvás: a két hangdobozból álló készlete 1000 eurós áron kapható, és ha valaki különálló mélysugárzóval szeretné bővíteni a szettet, majdnem ugyanennyit kell még hozzátennie.

Nehézségek

Miután kihevertük az előző mondattal okozott sokkot, megtudhatjuk, hogy a súlyos hangzás szó szerint értendő: az MC 15 hangdobozok egyenként 7 kilót nyomnak a fém állványuk nélkül. Ez részben abból fakad, hogy mindkét doboz teljesen önállóan képes megszólaltatni a hangokat, nem csak saját, egyenként 50 W teljesítményű erősítőt, hanem saját tápegységet is kaptak. Igen, az MC 15-öt megvásárolva előfordulhat, hogy bővítenünk kell elosztókészletünket – ez vélhetően nem okoz majd anyagi gondot --, a csomagban két darab, a számítógépes tápegységekhez is használatos tápkábelt csomagolnak.

Dynaudio MC15

Előlapi kezelőszerveket, távirányítót ne keressünk, ez nem az a kategória. Inkább vigyázzunk, hogy az MP3-lejátszó, vagy a számítógép hangereje alacsony szintre legyen állítva, ugyanis a hangerőt a bemeneti jelszinttel állítjuk. A hangzás személyre szabhatóságáról azonban nem kell teljesen lemondanunk, háromsávos hangszínállításra is lehetőség van a hátoldalon, variálhatjuk a bemeneti jelszintet (ezzel csökkenthetjük a hangerőt is), illetve szűrő segítségével megszabadíthatjuk a felesleges mélyhangoktól a mélyközép sugárzót.

Az MC 15 kétutas, a különösen masszív kivitelű dobozaiban 1,1 hüvelykes (28 milliméteres) Esotec magassugárzókat és 5,9 hüvelykes (150 milliméteres) mélyközép hangszórókat hajt meg az erősítő. Az érzékenység alacsony, 85 dB/W/m, a megszólaltatott frekvenciatartomány pedig 55 Hz-től 21 kHz-ig tart (szokásos pluszmínusz 3 dB határ). A kétutas kivitelnek köszönhetően – vágás másfél kHz-nél -- a frekvenciagörbe is kellőképpen egyenes lehet.

De milyen a hangja?

A nehéz kérdés. Nem nevelkedtem lózungképzőben, így nem fogom leírni barokkos körmondatokban, hogy milyen széles a színpad, hol hallottam a jazzgitárost, illetve melyik felhang volt gyengébb a hegedűnél. Azt azonban bizton állíthatom egy Klipsch ProMedia volt tulajaként, hogy az MC 15 pontosan annyira van a kategóriatársaktól, mint amennyivel mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni érte. Miután állunkat felszedtük a földről, a mélyhangok vágásának lehetőségét köszönjük meg a Dynaudiónak: ez nem csak a külön megvásárolható Sub 250 MC subwoofernek szól, hanem azoknak is, akik szeretnék tehermentesíteni a mélyközép sugárzót azoktól a hangoktól, melyeket úgysem képes igazán kiadni magából. Igazán komoly mélyeket nem lehet várni ilyen méretektől.

MC 15 hátlap
Dynaudio MC15

Az MC 15 gyönyörűen, tisztán szól ott is, ahol mások elvéreznek, közepes és nagy hangerőn sem okozott csalódást. Kárt nem tehetünk benne, mivel a gyártó védelmekkel látta el a hangdobozok erősítőit, ezekről előlapi LED nyújt információt: itt sem jó, ha átmegyünk a piroson. A megszólaltatott hang minőségét garantáltan nem a hangdoboz korlátozza, inkább MP3-lejátszónk, noteszgépünk, számítógépünk alaplapi (jujj!), de lehetőleg inkább minőségi hangkártyánk képessége legyen, lesz a szűk keresztmetszet. A szerkesztőségi Lenovo IBM Thinkpad X60s noteszgéppel meghajtva meglepően jól szólt a készlet, mely nem is annyira a hangszórókat, hanem a noteszgép gyártóját dícséri.

Több stílusú zenével próbálkozva személy szerint el voltam ájulva a dobozok hangjától, szubjektív véleményem szerint – ezzel simán lehet vitatkozni fórumunkban -- az MC 15 nyugodtan használható komoly zenészeknek is otthoni monitorként, többekről tudok, akik már a Klipsch készleteit is felhasználták ilyen célra. Ha telik rá, ne sajnáljuk a subwooferre a pénzt, elkél a mélyeknél a segítség. Két dolgot viszont nem tudok megbocsátani a Dynaudiónak: az igénytelen, esetlen, filléres tucatárunak tűnő, asztalunkat is összekarcolni képes, a hangdobozokat sem stabilan tartó fém talpakat, illetve a hasonlóan filléres audiokábelt. Ezeket első dolgunk legyen lecserélni.

Dynaudio MC15

Többet is lehet

Az MC 15-ből függetlenségéből adódóan akár öt- és többhangszórós kiépítés is elképzelhető. Készíthetünk belőle igazán fantasztikus házimozirendszert is, csak egy jó sokcsatornás előerősítő, és a 200 W-os Sub 250 MC mélysugárzó kell hozzá, illetve mint már a második bekezdésből kiderült, egy megfelelően vastag pénztárca. Persze a többség ezt nem teheti meg, de aki nem elégszik meg a hétköznapi tucatáruval, Alienware számítógépet, 4,5 milliós Vertu telefont, bőrkötésű milliós noteszgépet, és 65 hüvelykes plazmát vesz, valószínűleg egy percig sem fog gondolkodni, hogy milyen hangszórót tegyen iPodja vagy PC-je mellé. Főleg, miután meghallgatta.

A Dynaudio MC 15 hangszórókészletet a Music Tools Kft.-től kaptunk kölcsön, köszönjük!

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról