Szerző: Koi Tamás

2024. június 10. 11:15

Megvétózhatja az EU a PPF többmilliárd eurós üzletét

Kiderült, miért nem zárulhatott le eddig a PPF és az arab Emirates Telecommunication Group közt tavaly augusztusban létrejött, tulajdonszerzéssel is járó stratégiai megállapodás.

Homokszem került a gépezetbe az Emirates Telecommunication Group és a cseh PPF Csoport között tavaly augusztusban kötött stratégiai együttműködés végrehajtását illetően, mely akár meg is hiúsíthatja a folyamat lezárását.

A Financial Times hétvégi tudósítása szerint az Európai Bizottság arra készül, hogy átfogó vizsgálatot indítson annak kiderítésére, hogy az abu-dzabi székhelyű, szolgáltatásait a régióban Etisalat (e&) márkanéven értékesítő távközlési multi részesült-e bármilyen állami támogatásban azért, hogy megszerezhesse a PPF Csoporthoz tartozó távközlési érdekeltségek irányítását a bolgár, a szerb, a szlovák és a magyar piacokon.

Mint arról korábban beszámoltunk, a felek közt kötött megállapodás részeként az e& összesen 2,15 milliárd eurót fizet a PPF Telecom Group érintett bolgár, szerb és magyar piacon működő érdekeltségeiben képviselt 50%-os tulajdonrészéért plusz 1 db részvényért, ezen felül az ügylet lezárását követő három évben összesen legfeljebb 350 millió eurós bónusz kifizetése lehet esedékes, ha bizonyos üzleti célkitűzések teljesülnek.

ppfgate

A felek eredetileg a helyi hatóságok jóváhagyását követően a 2024-es év első negyedévének vége előtt zárták volna a vegyesvállalat létrehozását eredményező tranzakciót, és bár a nemzeti versenyhatóságok részéről minden érintett piacon megszületett a hozzájárulás, az Európai Bizottság vizsgálata most mégis megállíthatja a folyamatot.

Hogy csak ideiglenesen vagy véglegesen az alapvetően a vizsgálat eredményétől függ. A Financial Times forrásai szerint az egyik legfőbb kérdés, hogy egy potenciális állami támogatás hozzásegítheti-e az arab multit ahhoz, hogy a régióban működő versenytársakat komolyabban megszorongassa.

Az Etisalat szempontjából a PPF-fel kötött üzlet nyélbe ütése a vállalatcsoport európai jelenlétének egyik fontos mérföldköve lehet azután, hogy a vállalat jelentős tulajdonrészt szerzett már magának a brit Vodafone Csoportban. Egyelőre azonban nem egyértelmű, hogy az európai távközlési szektor számára milyen kihívásokkal járhat az arab tőke megjelenése, mely szakértők szerint a lakossági szegmens helyett legfőképpen az üzleti szektor számára kínált új, értéknövelt szolgáltatások fejlesztésébe invesztálódhatna.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról