:

Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 1. 19:50

Új tulajdonos lép be a PPF és az állam mellé a Yettelbe

A korábban megerősített híreknek megfelelően partneri megállapodást kötött egymással a Yettel Magyarország tulajdonosa, a PPF Csoport és az Etisalat, vagy e&, az arab térség legnagyobb, legtőkeerősebb távközlési szolgáltatója. Az ügylet azonban nagyobb jelentőségű lett a vártnál.

Partneri megállapodást kötött egymással a cseh PPF Csoport és az arab térség legnagyobb távközlési szolgáltatója, az Etisalat, vagy e&, melynek részeként az abu-dzabi székhelyű multi irányítást szerezhet a PPF négy régiós távközlési érdekeltségében. Az ügylet így érinti a magyar piac egyik meghatározó szereplője, a Yettel Magyarország és az azt kiszolgáló infrastruktúra-cég, a CETIN Hungary tulajdoni viszonyait is.

A megállapodás részeként az e& összesen 2,15 milliárd eurót fizet a PPF Telecom Group érintett cégekben képviselt 50%-os tulajdonrészéért plusz 1 db részvényért, ezen felül az ügylet lezárását követő három évben összesen legfeljebb 350 millió eurós bónusz kifizetése lehet esedékes, ha bizonyos üzleti célkitűzések teljesülnek - áll a tranzakcióról kedd este kiadott sajtóközleményben.

Fontos momentum, hogy az üzletrész-szerzés csak a PPF magyar, bolgár, szlovák és szerb leányvállalatait érinti, vagyis elsősorban azokat a cégeket, melyek 2018-ban, szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt kerültek a csoport többségi tulajdonába.

etisalat_hatem_dowidar
hatem dowidar, az etisalat (e&) vezérigazgatója

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cseh piacon működő O2 Csehországot és a helyi CETIN-leányvállalatot kiszervezik a PPF Telecom Group-ból, felettük továbbra is teljes kontrollt gyakorol a befektetői csoport. Hazánkban a Yettel és a Cetin 25%-a eleve az államé, így itt a jövőbeni tulajdoni viszonyok máshogy alakulhatnak, mint a bolgár és a szerb piacon, ugyanakkor a kiadott a sajtóközlemény szövege szerint az arab multi hazánkban is irányítási szerephez juthat.

A három országban tavaly tavasszal márkaváltáson átesett szolgáltató egyike azon kis, lokális szereplőknek, melyek a nagy, nemzetközi multiktól eltérő stratégiával vannak jelen a piacon - ez hazánkban többnyire abban nyilvánul meg, hogy a mostanra erős koncentrációs folyamaton átment piacon a Yettel az egyetlen olyan, többmilliós ügyfélbázissal rendelkező szereplő, mely kizárólag mobilszolgáltatást nyújt ügyfelei számára.

A PPF és a Yettel lokális menedzsmentje a korábbi tulajdonosváltások kapcsán többször is leszögezte, hogy nincs hatással a vállalat stratégiájára a kisebbségi üzletrészek értékesítése, illetve nem kívánja a prágai befektetői csoport feladni irányító szerepét a helyi érdekeltségekben.

A másik fél, az Etisalat eközben az európai távközlési szektorban is egyre aktívabb szerepre tör, így ma a cég a brit Vodafone Csoport legnagyobb részvényese, a telkó papírjainak mostanra több mint 14%-át birtokolva. A mostani tulajdonszerzés az Etisalat első komolyabb befektetése a kelet-európai régió távközlési piacán.

Az abu-dzabi székhelyű, magát "globális technológiai cégcsoportként" definiáló társaság egyébként szinte napra pontosan a Yettel márka bevezetésével egy időben jelentette be új márkaidentitását, melynek részeként az Etisalat mellett, illetve helyett a jövőben az "e&" márkanevet fogja használni.

A most bejelentett ügylet a várakozások szerint a szükséges hatósági jóváhagyásokat követően még idén lezárulhat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 10:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.