Szerző: Koi Tamás

2024. június 7. 11:41

Amerikai segítséggel jut a ByteDance AI-technológiához

Az amerikai technológiai gyártók - köztük az AI-chipek piacvezető gyártójának számító Nvidia-val - 2022 óta nem szállíthatnak kurrens technológiát kínai cégeknek. A TikTokot üzemeltető ByteDance mégis megtalálta a módját, hogy a TikTok AI-modelljét a legfejlettebb amerikai technológiával tanítsa fel.

Kína gyakorlatilag úgy ahogy van le van tiltva az amerikai csúcstechnológiáról, beleértve az IT-iparág jelenlegi leghangsúlyosabb fejlődési irányát jelentő mesterséges intelligencia megoldások tanításához és működtetéséhez fejlesztett chipek vásárlásától, egyes kínai cégek ugyanakkor - amerikai felhőszolgáltatók segítségével - mégis megtalálták a módját annak, hogy hozzáférjenek a legfejlettebb AI-gyorsítókhoz, illetve az azokat tartalmazó szerverekhez.

Az egyik ilyen entitás, a régóta az amerikai törvényhozás célkeresztjében álló, a helyi nemzetbiztonsági erők gyanúja szerint a kínai pártállamhoz kötődő ByteDance, a zömében fiatalok - illetve mintegy 170 millió amerikai - által használt és közkedvelt TikTok közösségi szolgáltatás üzemeltetője lehet, derül ki a The Information riportjából.

Kereskedelmi embargó alatt állsz? Az Oracle segít a bajban!


A lap szerint a kínai cég úgy hidalja át az Egyesült Államok embargóját, hogy az Nvidia jelenlegi legfejlettebb, H100-as gyorsítóit tartalmazó szervereket nem megvásárolja, hanem azokat helyben, amerikai adatközpontokban bérleti konstrukció keretében használja. A ByteDance ehhez az Oracle-t találta meg elsődleges partnerként.

A módszer ugyan technikailag legálisnak minősül, mégis szembe mehet a hatályos amerikai jogszabályok szellemével, hiszen a ByteDance-t elméletileg semmi nem akadályozza meg abban, hogy az Amerikában, adott esetben amerikai felhasználók viselkedése és adatai alapján feltanított modelleket Kínában is felhasználhassa.

tiktok_virtual_influencer

A ByteDance és az Oracle hosszú évek óta kulcsfontosságú partnereknek számítanak, egy időben - Trump elnöksége alatt - még az is felmerült, hogy a TikTok amerikai érdekeltségét Larry Ellison cége vásárolhatja meg, esetleg más befektetőkkel közösen.

A jelenlegi együttműködés mögött a hivatalos indoklás szerint éppen éppen az a Project Texas névre keresztelt kezdeményezés áll, mely az amerikaiak nemzetbiztonsági kockázatokkal kapcsolatos aggályait volt hivatott eloszlatni, ezt azonban a The Information által megszólaltatott egykori ByteDance alkalmazottak egyszerű kozmetikázásnak nevezték, hozzátéve, hogy a cég amerikai operációja korántsem olyan független a kínai vezetéstől, mint amennyire azt láttatni szeretné.

A riport alapján kijelenthető, hogy a ByteDance mellett más kínai cégek is igyekeznek hasonló módon kiskapukat találni az amerikai szankciós szabályozáson, így az Alibaba és a Tencent is próbál hasonló egyezségekre jutni amerikai felhőszolgáltatókkal, számukra ugyanakkor nehézség, hogy a cégeknek több saját adatközpontjuk is van az Egyesült Államokban, így - elvben - nem szorulnak rá az adatközponti kapacitás bérlésére.

Kösz, de kösz nem


A lap szintén megemlíti, hogy nem minden amerikai felhőszolgáltató olyan készséges a kínaiak megkeresésére, mint az Oracle, így két kisebb, meg nem nevezett vállalat mind a ByteDance, mint a China Telecom közeledésére nemmel felelt.

Az efféle kiskapuk bezárása a kereskedelmi minisztérium kompetenciája, mely már elkészítette azt a szakmai javaslatot, mely a felhőszolgáltatók számára előírja a kliensek szűrését nemzetbiztonsági szempontok alapján, ez ugyanakkor egyelőre heves ellenállást váltott ki több nagy szolgáltatónál, mondván az ezzel járó adminisztratív és egyéb kötelezettségek az üzleti racionalitás szintjén nem teljesíthetők.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról