Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. szeptember 28. 13:00

Megvesztegetés miatt fizet az Oracle

Másodszor is megvádolták az Oracle-t a korrupciós gyakorlatokról szóló törvény megsértésével, a cég nem ismerte el, de nem is tagadta a vádakat.

Nagyjából 23 millió dollárt fizet az Oracle, amiért a vádak szerint Törökországban, az Egyesült Arab Emírségekben és Indiában működő egységei több alkalommal is megvesztegették a külföldi tisztviselőket üzletkötéskor, amire cégen belül különítettek el alapot – közölte az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC). Az állítólagos jogsértések 2014 és 2019 között történtek, ez pedig már a második alkalom, hogy a SEC a korrupciós gyakorlatokról szóló törvény (FCPA) megsértésével vádolja az Oracle-t.

A hatóság szerint az Oracle török egységei azért is fizettek a külföldi tisztviselőknek, hogy részt vegyenek technológiai konferenciáikon, ezzel pedig az Oracle irányelveit is megsértették. Egyes alkalmakkor akár a tisztviselő hozzátartozóinak utazási költségeit is állták, illetve családos utakat terveztek nekik.

oracle_lefizetes

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A texasi székhelyű Oracle beleegyezett a 15 millió dollár büntetés, valamint 7,9 millió dollár kamat kifizetésébe a vád rendezésére, de nem ismerte el, se nem tagadta a jogsértést. Michael Egbert szóvivő közlése szerint a SEC által ismertetett magatartás ellentétes a szoftvercég értékeivel és irányelveivel, és készen áll megtenni a szükséges lépéseket, ha jogsértés gyanúja merül fel.

A szoftvercég 2012-ben már egy kétmillió dolláros bírságot kifizetett a SEC-nek, amikor a hatóság úgy találta, hogy 2005 és 2007 közt az Oracle India több millió dolláros jogosulatlan mellékalapot hozott létre, szintén megvesztegetési célokra.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.