Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. szeptember 28. 13:00

Megvesztegetés miatt fizet az Oracle

Másodszor is megvádolták az Oracle-t a korrupciós gyakorlatokról szóló törvény megsértésével, a cég nem ismerte el, de nem is tagadta a vádakat.

Nagyjából 23 millió dollárt fizet az Oracle, amiért a vádak szerint Törökországban, az Egyesült Arab Emírségekben és Indiában működő egységei több alkalommal is megvesztegették a külföldi tisztviselőket üzletkötéskor, amire cégen belül különítettek el alapot – közölte az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC). Az állítólagos jogsértések 2014 és 2019 között történtek, ez pedig már a második alkalom, hogy a SEC a korrupciós gyakorlatokról szóló törvény (FCPA) megsértésével vádolja az Oracle-t.

A hatóság szerint az Oracle török egységei azért is fizettek a külföldi tisztviselőknek, hogy részt vegyenek technológiai konferenciáikon, ezzel pedig az Oracle irányelveit is megsértették. Egyes alkalmakkor akár a tisztviselő hozzátartozóinak utazási költségeit is állták, illetve családos utakat terveztek nekik.

oracle_lefizetes

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

A texasi székhelyű Oracle beleegyezett a 15 millió dollár büntetés, valamint 7,9 millió dollár kamat kifizetésébe a vád rendezésére, de nem ismerte el, se nem tagadta a jogsértést. Michael Egbert szóvivő közlése szerint a SEC által ismertetett magatartás ellentétes a szoftvercég értékeivel és irányelveivel, és készen áll megtenni a szükséges lépéseket, ha jogsértés gyanúja merül fel.

A szoftvercég 2012-ben már egy kétmillió dolláros bírságot kifizetett a SEC-nek, amikor a hatóság úgy találta, hogy 2005 és 2007 közt az Oracle India több millió dolláros jogosulatlan mellékalapot hozott létre, szintén megvesztegetési célokra.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

sar ügy

1

Az NMHH is figyeli a francia iPhone gate-et

2023. szeptember 29. 11:17

Egyelőre továbbra sincs bizonyíték arra, hogy az iPhone 12 felhasználókat az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzás éri.