Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 16. 11:30

Vizsgálatot indít az EU a Broadcom ellen

Középpontban a VMware szoftverlicenc- és támogatási feltételeinek módosítása, amivel kapcsolatban több csoport is panaszt nyújtott be.

Az Európai Unió vigyázó szemei nem tudnak elsiklani afelett, hogyan alakítja át a Broadcom a VMware működését a felvásárlás után. Miután tavaly év végén pont került az évtized egyik legnagyobb akvizíciójára az IT iparágban, már tudni lehetett, hogy első körben több mint ezer főt érintő elbocsátás várható a strukturális átalakítás mellett, majd az új tulajdonos más téren is vastagon belenyúlt a VMware eddigi működésébe, és megszüntette az örökös licencek értékesítéseit.

Az üzlet engedélyeztetési folyamata egyáltalán nem ment simán, ennek ékes bizonyítéka, hogy a VMware összesen 69 milliárd dollár értékű felvásárlását tavalyelőtt májusban jelentették be a felek, az akvizíció zárásának végdátumát összesen háromszor kellett módosítani, tavaly októberben pedig komolyan felmerült, hogy a tovább éleződő geopolitikai ellentétek miatt Kína megakadályozhatja a tranzakció létrejöttét.

Most sem dőlhetnek azonban hátra a felek, mert a EU trösztellenes szabályozói érdeklődni kezdtek a chipgyártónál a licencelési feltételeket érintő változásokról, miután több üzleti felhasználó és kereskedelmi csoport is panaszt nyújtott be. Az EU versenyjogi végrehajtója egyelőre a vizsgálathoz szükséges információkat kérte be a Broadcomtól, amelynek célja az az amerikai chipgyártó által a VMware felhőalapú számítástechnikai vállalat felvásárlása után végrehajtott változtatások alapos vizsgálata lesz.

broadcom

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az üzleti felhasználók belga szövetsége, a Beltug, valamint a francia Cigref, valamint a Nederland és a VOICE Germany múlt hónapban nyújtottak be panaszt Margrethe Vestagerhez, az uniós versenyjogi ügyekért felelős biztoshoz és a belső piacokért felelős Thierry Bretonhoz. A csoportok közös levele fő problémaként említi a Broadcom politikájában és gyakorlatában eszközölt hirtelen változásokat, köztük a meredeknek tartott áremeléseket, a licenc-feltételek és csomagok újragondolását, a licencek viszonteladásának tilalmát, valamint az örökös licencek biztonsági feltételeit érintő változásokat.

A többek közt az Amazont és 26 más kisebb uniós felhőszolgáltatót tömörítő Cloud Infrastructure Providers in Europe  (CISPE) kereskedelmi szervezet szintén panaszt tett, amiért a Broadcom állítólag egyoldalúan felmondta alapvető virtualizációs szoftverek licencfeltételeit.

A Broadcom hétfőn változtatásokat jelentett be a VMware ügyfelek számára, hogy tompítsa a kritikák élét, többek közt felére csökkentette a VCF (VMware Cloud Foundation) árát a korábbi, öröklicenszes változatához mérve, ami viszont nem érvényes az új, előfizetéses licencekre. Hock Tan, a cég vezetője emellett részletezte a VMware előfizetéses modell felé történő elmozdulását, amely valójában már 2018-ban indult, és amely állítása szerint nem fogja akadályozni az ügyfeleket a meglévő örökös licenceik használatában. A vezető a lépést a VMware szolgáltatási kínálatának modernizálására tett kísérletnek tekinti, miközben próbálnak megoldást találni az Európai Bizottság és az érintett érdekelt felek által felvetett aggályokra.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról