:

Szerző: Koi Tamás

2023. november 23. 09:27

Kínában dőlt el a VMware sorsa

A Broadcom sikerrel lezárta szerdán a VMware akvizícióját az után, hogy a 69 milliárd dolláros üzletre utolsóként a kínai versenyhatóságok is rábólintottak.

Hosszú hónapokig tartó húza-vonát követően tegnap pont került az évtized egyik legnagyobb akvizíciójára az IT iparágban: a Broadcom lezárhatta a VMware felvásárlását, miután az összes illetékes hatóság áldását adta a tranzakcióra. Az amerikai chipgyártó ezzel jelentős mértékben kiterjesztheti szoftveres megoldásokból álló portfólióját elsősorban a virtualizációs megoldások szegmensében, ahol a VMware tradicionálisan erős pozíciókkal rendelkezett.

Az Activision Blizzard és a Microsoft között kötött felvásárlási megállapodást követően a második legnagyobb iparági tranzakció sorsa sokáig kérdéses volt az erős szabályozói ellenállás miatt, dacára annak, hogy a Broadcom és a VMware alapvetően eltérő profilú cégek - termékeik ugyanakkor bizonyos területeken (jellemzően az adatközpontokban használ hálózati kártyák esetében) meghatározó piaci jelenlétet képviselnek.

vmware_cube

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Hogy az engedélyeztetési folyamat mennyire nem ment simán, arra ékes bizonyíték, hogy a VMware összesen 69 milliárd dollár értékű felvásárlását tavaly májusban jelentették be a felek, az akvizíció zárásának végdátumát összesen háromszor kellett módosítani, októberben pedig komolyan felmerült, hogy a tovább éleződő geopolitikai ellentétek miatt Kína megakadályozhatja a tranzakció létrejöttét.

Ez végül nem következett be, a kínai hatóságok gyakorlatilag az utolsó pillanatban, a november 26-i végső határidő előtt rábólintottak a két cég egyesülésére, ami elemzők szerint elsősorban annak köszönhető, hogy a kínai és az amerikai elnök november elején békülékenyebb hangvételű tárgyalásokat folytatott egymással.

Az ügylet jóváhagyása egyébként sem az EU-ban, sem Nagy-Britanniában nem ment simán, ám meghatározott önkéntes vállalásoknak köszönhetően mindkét régióban zöld lámpát kapott végül az üzlet. Arról nem áll rendelkezésre egyelőre információ, hogy a kínai szakhatóság kért-e ilyen plusz vállalást a felektől.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 20:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.