:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 21. 10:33

Hazánkban is indulhat a Google Pixel mobilok forgalmazása

Ha minden igaz, akkor a Google Pixel 8a lehet az első készülék a sorozatból, amit már nem szürke import révén szerezhetnek be majd a magyarok.

2022-ben több mint tízmillió Google márkájú okostelefon fogyhatott világszerte, ami a keresőcég hardvereladásainak eddigi csúcsát jelentheti – írtuk tavaly év végén. A Pixelek ugyanakkor egyelőre nehezen fogják meghódítani a piacot, mely részben a Google tudatos termékstratégiájának köszönhető, hiszen a cég továbbra is inkább egyfajta androidos referenciaplatformként tekint ezekre a készülékekre.

A Pixelek ráadásul földrajzilag erősen korlátozott területen, eddig összesen csupán 27 országban kaphatók, így a mobilok értelemszerűen hiányoznak többek között a világ egyik legnagyobb okostelefon-piacának tekintett Kínából is, de egyáltalán nincsenek jelen a hivatalos csatornákon a készülékek például Kelet-Európában, a Közel-Keleten vagy Afrikában.

Ez változhat meg a jövőben az Android Authority szerint: az előkészített virtuális garanciajegyek alapján a soron következő Pixel 8a az eddigiek mellett további 10 piacon is elérhető lesz, Magyarország mellett Csehországban, Észtországban, Finnországban, Litvániában, Lettországban, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában is elindulhat a modell hivatalos forgalmazása.

pixel8_3

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Persze ezt még nem lehet hivatalosnak tekinteni, de ahogy az Android Authority is megjegyzi: amelyik piac számára előkészítik a garanciapapírokat, azok készüléket is kapnak, így nagy rá az esély. Ez azt jelentené, hogy a magyar vásárlóknak végre nem kellene a szürke importra hagyatkozniuk, és egyben lemondaniuk a hivatalos szervíztámogatásról.

A Pixelekből a korlátozott elérhetőség ellenére is egyre több fogy az idő előrehaladtával, az IDC egyik vezető elemzője szerint a Google 2016-tól (a termékvonal megjelenésétől kezdődően) tavaly év végéig már több mint 37,9 millió készüléken adott túl, az eladások növekedése pedig az utóbbi években "kétszámjegyű". 

A Google értékesítési volumene ezzel együtt is szinte hibahatáron belül marad a globális okostelefon-piacon, ahol a nagyobb szereplők, így a Samsung és az Apple évente több százmillió készüléken adnak túl, érdekesség ugyanakkor, hogy a Pixel eladások éppen akkor tudtak növekedni, mikor a piac egésze egyébként jelentős mértékű visszaesést mutat a korábbi évekhez képest, ezt az alkalmat használhatja ki a keresőcég a terjeszkedésre.

Abból kiindulva sem lenne meglepő, hogy a Pixel 8 és a Pixel 8 Pro jóárasított kiadása, a Google Pixel 8a újabb piacokra terjeszkedne, hogy a Google valójában már az ősszel debütált készülékekkel is messzebb lépett, és bevett pár szomszédos országot a forgalmazásba, köztük Ausztriát.

Az eddigi szivárgások alapján a Pixel 8a már az elődhöz képest fejlettebb, 120 Hz-es képfrissítésű kijelzővel érkezik, míg a panel 6,1 hüvelykes mérete marad, a maximális 1400 nites fényerővel. A jelek szerint idén is a 64 MP-es Sony IMX787 kameraszenzor kerülhet a hátoldalra, belül pedig a Tensor G3 processzor dolgozik majd, ami a Pixel 8 és Pixel 8 Prót is hajtja. Újdonságot jelent majd a DisplayPort-támogatás. A hivatalos bejelentésre és további részletekre a május 14-én kezdődő Google I/O konferencián lehet számítani.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 21:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.