Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 21. 10:33

Hazánkban is indulhat a Google Pixel mobilok forgalmazása

Ha minden igaz, akkor a Google Pixel 8a lehet az első készülék a sorozatból, amit már nem szürke import révén szerezhetnek be majd a magyarok.

2022-ben több mint tízmillió Google márkájú okostelefon fogyhatott világszerte, ami a keresőcég hardvereladásainak eddigi csúcsát jelentheti – írtuk tavaly év végén. A Pixelek ugyanakkor egyelőre nehezen fogják meghódítani a piacot, mely részben a Google tudatos termékstratégiájának köszönhető, hiszen a cég továbbra is inkább egyfajta androidos referenciaplatformként tekint ezekre a készülékekre.

A Pixelek ráadásul földrajzilag erősen korlátozott területen, eddig összesen csupán 27 országban kaphatók, így a mobilok értelemszerűen hiányoznak többek között a világ egyik legnagyobb okostelefon-piacának tekintett Kínából is, de egyáltalán nincsenek jelen a hivatalos csatornákon a készülékek például Kelet-Európában, a Közel-Keleten vagy Afrikában.

Ez változhat meg a jövőben az Android Authority szerint: az előkészített virtuális garanciajegyek alapján a soron következő Pixel 8a az eddigiek mellett további 10 piacon is elérhető lesz, Magyarország mellett Csehországban, Észtországban, Finnországban, Litvániában, Lettországban, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában is elindulhat a modell hivatalos forgalmazása.

pixel8_3

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Persze ezt még nem lehet hivatalosnak tekinteni, de ahogy az Android Authority is megjegyzi: amelyik piac számára előkészítik a garanciapapírokat, azok készüléket is kapnak, így nagy rá az esély. Ez azt jelentené, hogy a magyar vásárlóknak végre nem kellene a szürke importra hagyatkozniuk, és egyben lemondaniuk a hivatalos szervíztámogatásról.

A Pixelekből a korlátozott elérhetőség ellenére is egyre több fogy az idő előrehaladtával, az IDC egyik vezető elemzője szerint a Google 2016-tól (a termékvonal megjelenésétől kezdődően) tavaly év végéig már több mint 37,9 millió készüléken adott túl, az eladások növekedése pedig az utóbbi években "kétszámjegyű". 

A Google értékesítési volumene ezzel együtt is szinte hibahatáron belül marad a globális okostelefon-piacon, ahol a nagyobb szereplők, így a Samsung és az Apple évente több százmillió készüléken adnak túl, érdekesség ugyanakkor, hogy a Pixel eladások éppen akkor tudtak növekedni, mikor a piac egésze egyébként jelentős mértékű visszaesést mutat a korábbi évekhez képest, ezt az alkalmat használhatja ki a keresőcég a terjeszkedésre.

Abból kiindulva sem lenne meglepő, hogy a Pixel 8 és a Pixel 8 Pro jóárasított kiadása, a Google Pixel 8a újabb piacokra terjeszkedne, hogy a Google valójában már az ősszel debütált készülékekkel is messzebb lépett, és bevett pár szomszédos országot a forgalmazásba, köztük Ausztriát.

Az eddigi szivárgások alapján a Pixel 8a már az elődhöz képest fejlettebb, 120 Hz-es képfrissítésű kijelzővel érkezik, míg a panel 6,1 hüvelykes mérete marad, a maximális 1400 nites fényerővel. A jelek szerint idén is a 64 MP-es Sony IMX787 kameraszenzor kerülhet a hátoldalra, belül pedig a Tensor G3 processzor dolgozik majd, ami a Pixel 8 és Pixel 8 Prót is hajtja. Újdonságot jelent majd a DisplayPort-támogatás. A hivatalos bejelentésre és további részletekre a május 14-én kezdődő Google I/O konferencián lehet számítani.

a címlapról