Szerző: Koi Tamás

2023. október 9. 11:33

Google Pixel: mennyi az annyi?

Tavaly több mint tízmillió Google Pixel márkájú okostelefon fogyhatott világszerte, ami a keresőcég hardvereladásainak eddigi csúcsát jelentheti.

Múlt héten bemutatkoztak a vadonatúj Google Pixel mobilok, a Pixel 8 és 8 Pro, melyeknél az iparági sztendereket messze túlteljesítő, kiemelkedően hosszú terméktámogatási ciklus az egyik legfőbb vonzerő a szolid teljesítményt nyújtó, megfizethető árú hardver mellett. A Pixelek ugyanakkor egyelőre aligha fogják meghódítani a piacot, mely részben a Google tudatos termékstratégiájának köszönhető, hiszen a cég továbbra is inkább egyfajta androidos referenciaplatformként tekint ezekre a készülékekre.

A Pixelekből ezzel együtt is fokozatosan egyre több fogy az idő előrehaladtával, így az IDC egyik vezető elemzője szerint a Google 2016-tól (a termékvonal megjelenésétől kezdődően) mostanáig 37,9 millió készüléken adott túl, az eladások növekedése pedig az utóbbi években "kétszámjegyű". 

pixel8_3

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Tekintve, hogy közvetlenül a tavalyi széria, a Pixel 7 piacra kerülése előtt az eladások éppen 27 millió példánynál tartottak, ez egy év alatt nagyjából tízmillió új Pixel mobil eladását feltételezi, ami az eddigi legjobb éve lehet a márkának, túlteljesítve ezzel a 2019-es eladási rekordot (akkor 7,2 millió okostelefont értékesített a Google).

A Google értékesítési volumene ezzel együtt is szinte hibahatáron belül marad a globális okostelefon-piacon, ahol a nagyobb szereplők, így a Samsung és az Apple évente több százmillió készüléken adnak túl, érdekesség ugyanakkor, hogy a Pixel eladások éppen akkor tudtak növekedni, mikor a piac egésze egyébként jelentős mértékű visszaesést mutat a korábbi évekhez képest.

A Pixelek ráadásul földrajzilag erősen korlátozott területen, mindmáig összesen csupán 27 országban kaphatók, így a mobilok értelemszerűen hiányoznak többek között a világ egyik legnagyobb okostelefon-piacának tekintett Kínából is, de egyáltalán nincsenek jelen a hivatalos csatornákon a készülékek például Kelet-Európában, a Közel-Keleten vagy Afrikában.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.