Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 20. 09:00

Indiába viszi a Google a Pixel mobilok gyártását

India mára a világ legnépesebb országaként egyszerre jelent óriási felvevőpiacot, emellett gyártás diverzifikálási lehetőséget a technológia gyártók számára, az Apple után a Google is komolyabb terveket sző az ázsiai országban.

Újabb szereplővel bővül az Ázsia felé forduló nagy technológiai cégek sora: a Google képviselője bejelentette, hogy a keresőóriás Indiában is elindítja az okostelefonok gyártását, már ott fog készülni a jövőre érkező Pixel 9 modell. Rick Osterloh, az eszközökért és szolgáltatásokért felelős vezető alelnök közleménye szerint a Google nemzetközi és helyi szereplőkkel együttműködésben valósítja meg az okostelefonok gyártását – ám arról, hogy mennyi a legyártani tervezett mennyiség, vagy mely városokban találhatók az üzemek, egyelőre nem közölt részleteket. A Google Indiát kulcsfontosságú piacnak tekinti terjeszkedés szempontjából, hiszen rendkívül magas az Android-ökoszisztémát választó felhasználók száma.

India ma már egyértelműen a globális IT-gyártók egyik legnagyobb felvevőpiacának számít pusztán már csak az óriási populációnak köszönhetően. Bár a gazdaság állapota egyelőre nehezen összevethető a kínaival, lényeges különbség a két ország között, hogy a politikai vezetés Indiában tárt karokkal fogadja a legtöbb nyugati technológiát és szolgáltatást, emellett a kormányzat igyekszik komoly hangsúlyt fektetni arra is, hogy egyre több gyártótevékenységet vonzzon az országba.

indiagoogle

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Counterpoint piackutató szerint a globális vállalatok Indiát tekintik következő, növekedési lehetőségeket magában rejtő piacnak, köztük az Apple-t, ami áprilisban nyitotta meg az első hivatalos Apple üzlet az indiai Mumbaiban, két napra rá pedig a második Delhiben. Az Apple és más, hasonló szegmensben működő cégek számára a gyártás diverzifikálása az utóbbi években elemi érdekké vált, amit Kína és az Egyesült Államok egyre feszültebbé váló viszonya, valamint Kína Tajvan-politikája, illetve a kínai vezetés koronavírus-járvánnyal kapcsolatos, még tavaly is tapasztalható zéró tolerancia intézkedéseiből fakadó hátrányok egyszerre indokolnak. A világ egyik legnagyobb memóriachip-gyártója, az amerikai Micron Technology szintén nemrég jelentette be első félvezetőgyárát az országban.

Csak a globális okostelefon-piacot tekintve India jelenleg a második legnagyobb felvevőpiaca ezeknek a készülékeknek - az összes globális értékesítés mintegy 12%-át adja az ország jelenleg az IDC piackutató számai szerint. Az indiai piac jellegzetessége ugyanakkor továbbra is az alacsony vásárlóerő, melynek köszönhetően a prémium szegmensbe tartozó készülékek távolról sem fogynak olyan mennyiségben, mint más, gazdagabb régiókban.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról