Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 13. 12:50

Közelít a Telegram a nyereségességhez

Bejöttek a Telegramnak az elmúlt két évben bevezetett monetizációs csatornák, hamarosan nyereségessé válik a cég és a részvénykibocsátás lehetősége is felmerült.

Kezdeti nyilvános részvénykibocsátás lehetősége merült fel a Telegramnál, miután a titkosított üzenetküldő felhasználóinak száma közelít az egymilliárdos mérföldkőhöz. Pavel Durov, a szolgáltatás vezére szerint már akár az idén, vagy jövőre nyereségessé válhat a cég, ami megnyitja a lehetőséget ahhoz, hogy bevezesse részvényeit a tőzsdére. Ugyan több részletet a tőzsdére lépéssel kapcsolatban eddig nem tudni, de Durov megemlítette, hogy a Reddithez hasonlóan szóba jöhet, hogy a legaktívabb felhasználók is vásároljanak a részvényekből.

A Telegramnak 2022-ben sikerült meghaladnia a havi 700 millió aktív felhasználót, ebben az évben vált elérhetővé a szolgáltatás Premium szintje, ami a reklámmentesség mellett plusz funkciókkal csábítja az előfizetőket. Még ezt megelőzően a szolgáltatás saját hirdetési platformot indított, és csatornákban kezdett el hirdetéseket elhelyezni működési költségeinek fedezésére. Idén márciusban a cég bejelentette, hogy a személyes felhasználók előfizetési díj fejében konvertálhatják fiókjukat üzleti fiókokká.

Durov már szintén foglalkozik az AI-ban rejlő lehetőségekkel, nemrég úgy nyilatkozott, hogy a Telegram mesterségesintelligencia-alapú chatbotokat szeretne bevezetni az üzleti felhasználók számára ügyfélszolgálati feladatokhoz. A vállalat azt is tervezi, hogy a sokak által kritizált hiányosabb moderálási rendszer fejlesztéséhez befektetéseket eszközöl az AI-ba.

telegram

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Durov évekig javarészt saját zsebből tartotta fent a szolgáltatást, de még csak nem is mérlegelte másik opcióként a Telegram eladását, mondván: nem akar a WhatsApp nyomdokaiba lépni, a Telegramot a későbbiekben is független alkalmazásként szeretné üzemeltetni. A monetizációs csatornák növelésével együtt a bázis is kellő ütemben hízott, a jelenleg 900 millió havi aktív felhasználós bázis a jelenlegi tempót tartva még az év vége előtt elérheti az egymilliárdot. 

A 2013-ban indultt Telegram alig több mint tízéves, biztonságos és privát felületként a bűnözők is előszeretetettel használják, ezért idő közben potenciális célpontjává vált a bűnüldöző szerveknek és hatóságoknak, például a brit felügyeletnek, amely kötelezővé tette a hatóságok hozzáférésének biztosítását a végpontok közötti titkosított kommunikációhoz. A Meta által birtokolt WhatsApp havi 2 milliárd aktív felhasználóval rendelkezik.

a címlapról