:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 4. 10:40

Engedményeket tett az Apple a webalkalmazások tiltásáról

A cupertinói szoftvercég látszólag visszahátrál a pár hete bejelentett változástól, melynek értelmében megszüntette volna a progresszív webappok kezdőképernyőre tűzését az iPhone-okon. A nem WebKitet használó böngészők gyártói számára azonban továbbra sem lesz lehetséges a futtatásuk.

Az Apple pár hete erősítette meg, hogy a progresszív webalkalmazások, azaz PWA-k a későbbiekben nem fognak az eddig ismert formában működni az európai iPhone-felhasználók kezdőképernyőjén az iOS 17.4-es verziójától kezdve. A cég biztonsági kockázatokkal magyarázta a döntést, és azzal, hogy a rosszindulatú webalkalmazások könnyebben férhetnek hozzá érzékenyebb adatokhoz és a készülék kamerájához. Az iPhone-gyártó emellett az uniós digitális piacokról szóló törvény (DMA) előírásainak való megfeleltetéssel magyarázta a változást.

A korlátozást csak az Európai Unió tagállamain belül tervezte bevezetni az Apple, de a fejlesztők negatív véleményeinek mérlegelése után úgy döntött, hogy mégsem szünteti meg a funkcionalitást, tehát az iOS 17.4 nyilvános verziójából nem kell majd hiányolni a progresszív alkalmazásokat a Home Screenről sem. Fontos megjegyezni, hogy ez csak a WebKitet és annak biztonsági architektúráját használó webalkalmazásokra vonatkozik – tehát a harmadik felek böngészői, például a Google Chrome vagy Firefox esetében nem lesz lehetőség a futtatásukra.

progweb

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A PWA, vagyis a Progressive Web Application egy olyan technológia, amivel a webalapú alkalmazások viszonylag könnyen tehetők platformfüggetlenné, a standard webes technológiákkal létrehozott, böngészőben futó appok nem csak a böngészőben, hanem – főként mobil – eszközökre telepített alkalmazásként is tudnak futni. Így nem szükséges külön appbolt a telepítésükhöz sem. Az egyes webalkalmazások ikonja kitűzhető a telefonok kezdőképernyőjére is, akár csak egy natív applikáció ikonja. A natív webappok fejlesztői ráadásul elkerülhetik az App Store 30 százalékos jutalékának megfizetését a digitális vásárlások után, amit a natív appok esetében beszed a cég.

Az Apple a támogatás megszűnésének bejelentésekor úgy nyilatkozott, hogy a PWA-k elterjedtsége annyira alacsony, hogy a lépésnek nem lesz látható hatása, de a fejlesztők mellett a szabályozók is aggodalommal nézték a változást. Az Open Web Advocacy csoport egy Tim Cooknak címzett nyílt levélben kérte a progresszív webappokat érintő változás visszavonását, amit ötezernél több szervezet és magánszemély írt alá, köztük a Mastodon platform üzemeltetői.

Az Európai Bizottság szóvivője hozzátette, hogy az Apple nyilatkozatával ellenben a webappok eltávolítása a kezdőképernyőről nem lenne kötelező a cég számára, és a DMA előírásai sem indokolják. Három európai parlamenti képviselő szerint a változtatás inkább „sértené a DMA szellemiségét”. Az Apple lényegében továbbra is a saját kezében tartja és korlátozhatja a webalkalmazások működését és annak funkcióit, vélhetően azért, hogy a fejlesztők számára ne legyen túlságosan vonzó az alkalmazások webalkalmazássá alakítása.

Március 7-től kötelezően alkalmazandóvá válik az Európai Unió digitális piacok kereteit meghatározó rendelete, a Digital Markets Act (DMA), mely számos, nagy elérésű platformszolgáltatás számára határoz majd meg szigorúbb működési normákat.  A szabályozás egy sor kötelezettséget és korlátozást ír elő a kapuőrök számára, így az Apple-nek több megkötést kell feloldania a rendszerben, melyek a DMA-ban foglalt kötelezettségekkel ellentétesek, beleértve az alternatív alkalmazás-letöltési források teljes tiltását. Az Európai Gazdasági Térségben (EGT) alkalmazásokat terjesztő iOS-fejlesztők lehetőségei kiszélesednek, onnantól kezdve, hogy az appok alternatív alkalmazáspiacokról is beszerezhetők lesznek, ehhez új API-kat, keretrendszereket és eszközöket kapnak, a módosítások az iOS 17.4-es verziójával érkeznek meg a felhasználókhoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 08:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.