:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 16. 14:24

Korlátozni kezdi az Apple a progresszív webappok használatát

A progresszív webalkalmazások, azaz PWA-k a későbbiekben nem fognak az eddig ismert formában működni az európai iPhone-felhasználók kezdőképernyőjén, az Apple az uniós szabályozásra fogja a lépést.

Az Apple hivatalosan is megerősítette az először bugnak hitt jelenséget: a későbbiekben nem fogja támogatni a kezdőképernyőre tűzött Progressive Web Application (PWA) használatát az iOS 17.4-es verziójától kezdve. A korlátozás csak az Európai Unió tagállamaira vonatkozik, nem véletlenül: az iOS 17.4 második bétája már az EU digitális piacokról szóló törvényének (DMA) való megfelelés érdekében bevezetett módosításokat és kódokat tartalmazza. Az eddigi visszajelzések alapján a felhasználók ugyan továbbra is meg tudják nyitni a kezdőképernyő webalkalmazásait, de azok böngészőablakban, nem pedig önálló alkalmazásként nyílnak meg, és mellőzik a speciális funkciókat, például a push értesítéseket - ezzel pedig pont elveszik a megoldás lényege. 

A PWA, vagyis a Progressive Web Application egy olyan technológia, amivel a webalapú alkalmazások viszonylag könnyen tehetők platformfüggetlenné, a standard webes technológiákkal létrehozott, böngészőben futó appok nem csak a böngészőben, hanem – főként mobil – eszközökre telepített alkalmazásként is tudnak futni. Így nem szükséges külön appbolt a telepítésükhöz sem, a natív alkalmazásokhoz viszonyítva pedig kisebb a karbantartási igényük. Az egyes webalkalmazások ikonja kitűzhető a telefonok kezdőképernyőjére is, akár csak egy natív applikáció ikonja.

pwa

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cupertinói cég szerint a felhasználóknak kis szelete tűz ki a kezdőképernyőre webalkalmazásokat, így a változás viszonylag keveseket érint, és a DMA-nak való megfelelés érdekében kellett a lépéshez folyamodnia. A lépést kritizáló fejlesztők szerint a Home Screentől való eltiltással jelentősen romlik a felhasználói élmény, és a PWA-k versenyképessége csökken a natív alkalmazásokkal szemben. (A natív alkalmazások egyébként 2022-ben 1,1 billió dollár bevételt generáltak az App Store-ban.)

Az Apple indoklása szerint a kezdőképernyőn megjelenő alkalmazások iOS alatt a WebKittől és annak biztonsági architektúrájától függenek. Az alternatív böngészőmotorok támogatására vonatkozó DMA-követelmény megköveteli az integráció szétválasztását, és olyan kód létrehozását, amely lehetővé teszi, hogy a kezdőképernyő-alkalmazások biztonságosan kommunikáljanak több böngészőmotorral. Mivel az alternatív böngészőmotorokkal együtt új integrációs architektúrát is kellene kialakítani, az Apple inkább az egyszerűbb utat választja.

Március 7-től kötelezően alkalmazandóvá válik az Európai Unió digitális piacok kereteit meghatározó rendelete, a Digital Markets Act (DMA), mely számos, nagy elérésű platformszolgáltatás számára határoz majd meg szigorúbb működési normákat.  A szabályozás egy sor kötelezettséget és korlátozást ír elő a kapuőrök számára, így az Apple-nek több megkötést kell feloldania a rendszerben, melyek a DMA-ban foglalt kötelezettségekkel ellentétesek, beleértve az alternatív alkalmazás-letöltési források teljes tiltását. Az Európai Gazdasági Térségben (EGT) alkalmazásokat terjesztő iOS-fejlesztők lehetőségei kiszélesednek, onnantól kezdve, hogy az appok alternatív alkalmazáspiacokról is beszerezhetők lesznek, ehhez új API-kat, keretrendszereket és eszközöket kapnak.

Lehetővé válik továbbá a WebKittől eltérő böngészőmotorok használata, így megnyílik az út az alternatív böngészők előtt is, így a Chrome és a Firefox új verzió már Chromium, illetve Gecko alapokon kerülhetnek a készülékekre. Ezen felül az Apple megnyitja az iPhone-ok NFC-s hardverplatformját a külső fizetési szolgáltatók számára. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 08:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.