Szerző: Koi Tamás

2024. február 19. 10:07

Komoly bírságot varrhat az Apple nyakába az EU

Heteken belül több százmillió eurós bírság szakadhat az Apple nyakába egy 2019-ben indult ügyben, mely a többször, több fronton támadott "Apple-adó" ellen támasztott kifogást.

Félmilliárd eurós bírságot készül kiszabni egy versenyjogi eljárás végén az Apple-re az Európai Bizottság - írja bennfentes forrásaira hivatkozva vasárnapi kiadásában a Financial Times. Az ügy 2019-ig nyúlik vissza és a sokat vitatott Apple-adót állítja a célkeresztbe, vagyis azt a gyakorlatot, amikor az Apple a saját platformjairól egyrészt nem engedi ki a fejlesztőket, másrészt a különböző pénzügyi tranzakciókért jutalékot szed.

Az Apple-adó ellen öt évvel ezelőtt nyújtott be panaszt az Európai Bizottsághoz a világ legnagyobb online zenestreaming-szolgáltatója, a Spotify, majd a Bizottság az ilyenkor szokásos köröket megfutva 2020-ban hivatalos vizsgálatot indított a cupertinói céggel szemben.

A probléma leginkább akkor volt húsba vágó a Spotify számára, ha a felhasználók az iOS-eszközökre letöltött appon belül váltottak volna az ingyenesről valamelyik előfizetéses modellre. Az App Store szigorú szabályzata ráadásul mindent megtett annak érdekében, hogy az IAP (in-app purchase) rendszert ne kerülhesse meg a platformtulajdonos, így a tartalomszolgáltatók által fejlesztett appok nem tartalmazhattak semmilyen, külső fizetési oldalra mutató vizuális elemet (gombot) vagy hivatkozást.

apple_music

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Spotify az Apple üzletpolitikai döntésének hatására kénytelen volt évekkel ezelőtt kilépni az IAP-rendszer alól, miközben az Apple elindította saját, rivális zenei streamingszolgáltatását, az Apple Music-ot, melynek havi díját ráadásul a konkurenciához mérten állította be - úgy, hogy közben a rivális platformoktól megkövetelte az előfizetési díj után megfizetett 30%-os jutalékot. 

A Spotify beadványához rövidesen más cégek is csatlakoztak, illetve más régiókban is indult kötelezettség előírással zárult vizsgálat a fenti gyakorlattal kapcsolataban.

Részben a fenti gyakorlat általános használatát igyekszik betiltani, illetve jelentős mértékben korlátozni az Európai Unió digitális piacokat szabályozó jogszabályi keretrendszere, a Digital Markets Act (DMA), mely alapján az Apple március 7-től nem számíthat fel többé jutalékot az alkalmazásokon keresztül történő vásárlások után, emellett a jogszabály az előtt is megnyitja az utat, hogy a Spotify konkrét árakat tüntessen fel az alkalmazásában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról