:

Szerző: Koi Tamás

2024. február 19. 12:30

Százmilliárd dollárból születhet új Nvidia-rivális

Új riválist kíván állítani az Nvidiának a mesterséges intelligencia számításokhoz használt megoldások piacán a japán SoftBank elnöke.

Százmilliárd dollárért hozna létre egy új, kifejezetten az Nvidia-nak szánt versenytársat a mesterséges intelligencia modellekhez használt nagy teljesítményű célprocesszorok piacán a SoftBank alapító-elnöke, Szon Maszajosi - írja riportjában a Bloomberg.

A Project Izanagi nevet viselő kezdeményezés az egyelőre meglehetősen képlékeny tervek szerint a SoftBank többségi tulajdonában lévő Arm-mal karöltve dolgozna együtt a jövő AI-processzorainak fejlesztésében és gyártásában.

A projekt indulásáról és a finanszírozás pontos hátteréről egyelőre nem áll rendelkezésre konkrét információ, mindössze annyi, hogy Szon elképzelései szerint az új céget 100 milliárd dollárból alapítanák, melyből 30 milliárdot a SoftBank, 70 milliárdot pedig közel-keleti befektetők állnának.

softbank_son

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az óriási összeg dacára az Nvidia-val versenyre kelni ebben a szegmensben korántsem lesz triviális, jóllehet a Project Izanagi számára előnyt jelenthet, hogy a tulajdonosoknak ott van a zsebükben az Arm, mely az Nvidia egyik legnagyobb partnere egyben, illetve az utóbbi időben a céget éppen az AI-hype katapultálta rekord magasságokba.

Az Arm-ot néhány évvel ezelőtt még maga az Nvidia vásárolta volna fel 40 milliárd dollárért, ám az erős szabályozói ellenállás miatt a cég végül elengedte ezt a tervet - akkor a legtöbb régióban éppen azt kifogásolták a versenyjogi hatóságok, hogy az Arm bekebelezésével az Nvidia erősebb piaci dominanciát építhetne ki magának, kiszorítva a versenytársakat.

A brit processzorarchitektúra-tervező végül a meghiúsult felvásárlás után tavaly szeptemberben tőzsdére ment, ahol a részvények nagyjából 10%-a forog most éppen most éppen 128 dolláron, ami több mint duplája a bevezetéskori árfolyamnak

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 15:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.