Szerző: Koi Tamás

2024. február 19. 12:30

Százmilliárd dollárból születhet új Nvidia-rivális

Új riválist kíván állítani az Nvidiának a mesterséges intelligencia számításokhoz használt megoldások piacán a japán SoftBank elnöke.

Százmilliárd dollárért hozna létre egy új, kifejezetten az Nvidia-nak szánt versenytársat a mesterséges intelligencia modellekhez használt nagy teljesítményű célprocesszorok piacán a SoftBank alapító-elnöke, Szon Maszajosi - írja riportjában a Bloomberg.

A Project Izanagi nevet viselő kezdeményezés az egyelőre meglehetősen képlékeny tervek szerint a SoftBank többségi tulajdonában lévő Arm-mal karöltve dolgozna együtt a jövő AI-processzorainak fejlesztésében és gyártásában.

A projekt indulásáról és a finanszírozás pontos hátteréről egyelőre nem áll rendelkezésre konkrét információ, mindössze annyi, hogy Szon elképzelései szerint az új céget 100 milliárd dollárból alapítanák, melyből 30 milliárdot a SoftBank, 70 milliárdot pedig közel-keleti befektetők állnának.

softbank_son

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az óriási összeg dacára az Nvidia-val versenyre kelni ebben a szegmensben korántsem lesz triviális, jóllehet a Project Izanagi számára előnyt jelenthet, hogy a tulajdonosoknak ott van a zsebükben az Arm, mely az Nvidia egyik legnagyobb partnere egyben, illetve az utóbbi időben a céget éppen az AI-hype katapultálta rekord magasságokba.

Az Arm-ot néhány évvel ezelőtt még maga az Nvidia vásárolta volna fel 40 milliárd dollárért, ám az erős szabályozói ellenállás miatt a cég végül elengedte ezt a tervet - akkor a legtöbb régióban éppen azt kifogásolták a versenyjogi hatóságok, hogy az Arm bekebelezésével az Nvidia erősebb piaci dominanciát építhetne ki magának, kiszorítva a versenytársakat.

A brit processzorarchitektúra-tervező végül a meghiúsult felvásárlás után tavaly szeptemberben tőzsdére ment, ahol a részvények nagyjából 10%-a forog most éppen most éppen 128 dolláron, ami több mint duplája a bevezetéskori árfolyamnak

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról