:

Szerző: Koi Tamás

2024. február 13. 10:43

Az AI-eufória a legértékesebb cégek közé lökte az Nvidiát

Továbbra sincs vége az Nvidia menetelésének, melyet elsősorban a mesterséges intelligencia megoldások iránti óriási kereslet fűt kitartóan. A cég hétfőn beverekedte magát a négy legértékesebb amerikai cég közé és nincs messze tőle, hogy a top3-ba kerüljön.

Hétfőn újabb történelmet írt az Nvidia, mely az amerikai technológiai cégek közül a mesterséges intelligenciára épülő megoldások előretörésének első számú haszonélvezője. A vállalat tőzsdei értéke rövid ideig túlszárnyalta az Amazonét is, amire utoljára 22 éve volt példa, ezzel az Nvidia beverekedte magát a négy legértékesebb amerikai vállalat közé.

A cég papírjaival a hétfő kereskedési napon 734,96 dolláron is kereskedtek, ezzel az AI-feldolgozóegységeket tervező és gyártó vállalat értéke elérte az 1,82 ezer milliárd dollárt, orrhosszal megelőzve az 1,81 ezer milliárdot érő Amazont.

nvidia_grid

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ezzel egyszersmind előzési távolságba került az Alphabet is, mely a hétfői kereskedésben 1,87 ezer milliárd dolláron állt. Ennél csak két cég (az Apple és a Microsoft) értékesebb, igaz, azok már a háromezer milliárdos ligában játszanak részvénypiaci értéküket tekintve.

A technológiai szektor, illetve a felhő és a mesterséges intelligencia fűtötte őrült növekedést jól szemlélteti, hogy 2002-ben, amikor az Nvidia és az Amazon ennyire közel volt egymáshoz, a két vállalat egyenként hatmilliárd dollárt ért.

Az Nvidia kilátásai ezzel együtt az AI-gyorsítóchipek iránti, tartósan fennálló keresletnek köszönhetően továbbra is rendkívül jónak számítanak, vagyis a következő hónapokban várhatóan újabb rekordok fognak majd megdőlni.

Az Nvidia részvényeinek árfolyama jelenleg abszolút rekord növekedési pályán áll, a cég papírjainak értéke egy év alatt 223%-kal nőtt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 18:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.