Szerző: Koi Tamás

2024. február 13. 10:43

Az AI-eufória a legértékesebb cégek közé lökte az Nvidiát

Továbbra sincs vége az Nvidia menetelésének, melyet elsősorban a mesterséges intelligencia megoldások iránti óriási kereslet fűt kitartóan. A cég hétfőn beverekedte magát a négy legértékesebb amerikai cég közé és nincs messze tőle, hogy a top3-ba kerüljön.

Hétfőn újabb történelmet írt az Nvidia, mely az amerikai technológiai cégek közül a mesterséges intelligenciára épülő megoldások előretörésének első számú haszonélvezője. A vállalat tőzsdei értéke rövid ideig túlszárnyalta az Amazonét is, amire utoljára 22 éve volt példa, ezzel az Nvidia beverekedte magát a négy legértékesebb amerikai vállalat közé.

A cég papírjaival a hétfő kereskedési napon 734,96 dolláron is kereskedtek, ezzel az AI-feldolgozóegységeket tervező és gyártó vállalat értéke elérte az 1,82 ezer milliárd dollárt, orrhosszal megelőzve az 1,81 ezer milliárdot érő Amazont.

nvidia_grid

Ezzel egyszersmind előzési távolságba került az Alphabet is, mely a hétfői kereskedésben 1,87 ezer milliárd dolláron állt. Ennél csak két cég (az Apple és a Microsoft) értékesebb, igaz, azok már a háromezer milliárdos ligában játszanak részvénypiaci értéküket tekintve.

A technológiai szektor, illetve a felhő és a mesterséges intelligencia fűtötte őrült növekedést jól szemlélteti, hogy 2002-ben, amikor az Nvidia és az Amazon ennyire közel volt egymáshoz, a két vállalat egyenként hatmilliárd dollárt ért.

Az Nvidia kilátásai ezzel együtt az AI-gyorsítóchipek iránti, tartósan fennálló keresletnek köszönhetően továbbra is rendkívül jónak számítanak, vagyis a következő hónapokban várhatóan újabb rekordok fognak majd megdőlni.

Az Nvidia részvényeinek árfolyama jelenleg abszolút rekord növekedési pályán áll, a cég papírjainak értéke egy év alatt 223%-kal nőtt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról