Szerző: Koi Tamás

2024. február 13. 10:43

Az AI-eufória a legértékesebb cégek közé lökte az Nvidiát

Továbbra sincs vége az Nvidia menetelésének, melyet elsősorban a mesterséges intelligencia megoldások iránti óriási kereslet fűt kitartóan. A cég hétfőn beverekedte magát a négy legértékesebb amerikai cég közé és nincs messze tőle, hogy a top3-ba kerüljön.

Hétfőn újabb történelmet írt az Nvidia, mely az amerikai technológiai cégek közül a mesterséges intelligenciára épülő megoldások előretörésének első számú haszonélvezője. A vállalat tőzsdei értéke rövid ideig túlszárnyalta az Amazonét is, amire utoljára 22 éve volt példa, ezzel az Nvidia beverekedte magát a négy legértékesebb amerikai vállalat közé.

A cég papírjaival a hétfő kereskedési napon 734,96 dolláron is kereskedtek, ezzel az AI-feldolgozóegységeket tervező és gyártó vállalat értéke elérte az 1,82 ezer milliárd dollárt, orrhosszal megelőzve az 1,81 ezer milliárdot érő Amazont.

nvidia_grid

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Ezzel egyszersmind előzési távolságba került az Alphabet is, mely a hétfői kereskedésben 1,87 ezer milliárd dolláron állt. Ennél csak két cég (az Apple és a Microsoft) értékesebb, igaz, azok már a háromezer milliárdos ligában játszanak részvénypiaci értéküket tekintve.

A technológiai szektor, illetve a felhő és a mesterséges intelligencia fűtötte őrült növekedést jól szemlélteti, hogy 2002-ben, amikor az Nvidia és az Amazon ennyire közel volt egymáshoz, a két vállalat egyenként hatmilliárd dollárt ért.

Az Nvidia kilátásai ezzel együtt az AI-gyorsítóchipek iránti, tartósan fennálló keresletnek köszönhetően továbbra is rendkívül jónak számítanak, vagyis a következő hónapokban várhatóan újabb rekordok fognak majd megdőlni.

Az Nvidia részvényeinek árfolyama jelenleg abszolút rekord növekedési pályán áll, a cég papírjainak értéke egy év alatt 223%-kal nőtt.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról