:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 15. 14:20

Illegálisnak számít a titkosított platformok lehallgatása az EU-ban

Oroszország azon követelése, hogy a Telegram átadja az üzenetek visszafejtéséhez szükséges titkosítási kulcsokat, sérti a felhasználók magánélethez való jogát – mondta ki az uniós bíróság.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (ECHR) szerint a végponttól végpontig terjedő titkosítás gyengítése aránytalanul nagy kockázatot jelent az emberi jogok szempontjából, és egyértelművé tette, hogy a hátsó kapuk beépítése az egyes üzenetküldő szolgáltatásokba sérti az alapjogokat, így illegálisnak tekinthető az egész Európai Unióban.

A nemzetközi bíróság döntése így ellentmond az Európai Bizottság régóta fontolt javaslatának, miszerint az e-mail- és üzenetküldő-szolgáltatások üzemeltetőinek hátsó ajtót kellene biztosítaniuk a bűnüldöző szervek számára, hogy visszafejthessék az egyes, potenciálisan biztonsági kockázatnak tekinthető személyek üzeneteit. Az ötlet amellett, hogy a kivitelezése technikailag rendkívül problémás lenne, visszaélésekre adna lehetőséget. 

A bíróság fő indoka, hogy "a titkosítás gyengítése hátsó ajtók létrehozásával nyilvánvalóan technikailag lehetővé tenné a személyes elektronikus kommunikáció rutinszerű, általános és válogatás nélküli megfigyelését", ami további visszaélésekre adna lehetőséget, akár a kevésbé indokolt esetekben is.

mob11

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az orosz hírszerző ügynökség, az FSS még 2017-ben kötelezte rá a Telegramot, hogy ossza meg egyes felhasználók titkosított üzeneteit „terrorizmussal kapcsolatos tevékenységek” felderítésének céljából, de egy orosz Telegram-felhasználó azzal vádolta meg az FSS-t, hogy az utasítással megsérti a magánélethez és privát kommunikációhoz való jogát, másrészt kifogásolta a törvényeket, amelyek előírták, hogy az üzenetküldő szolgáltatások hat hónapig tárolják a felhasználók kommunikációját, egy évig megőrizzék metaadataikat, és kérésre adják át a bűnüldöző szerveknek a beszélgetéseik visszafejtéséhez szükséges kulcsokat.

A Telegram szintén nem volt hajlandó együttműködni, másrészt technikailag is lehetetlen volt a titkosítási kulcsokat a hatósági rendelkezésére bocsátani. A szolgáltatás ezután pénzbírságot kapott, sőt az egyik bíróság elrendelte az alkalmazás tiltását Oroszországban, ami a felhasználókat is összefogásra kényszerítette. Az ügy végül az EJEB elé került, és mostanra sikerült döntést hozni a kérdésben. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 02:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.