Szerző: Koi Tamás

2023. december 7. 10:44

Bekapcsolta a Meta a Messenger erős titkosítását

A korábbiakhoz képest sokkal erősebb védvonalat kapott a világ egyik legnépszerűbb azonnali üzenetküldő szolgáltatása, a Meta Messengere.

Hosszú halogatást és technológiai előkészületeket követően végre nagyobb biztonságban lehetnek a felhasználók személyes adatai, elsősorban üzentváltásai a világ legnépszerűbb azonnali üzenetküldő platformján, a Meta Messengerén. A cég szerdán bejelentette, hogy mostantól minden chat és hívás esetében alapértelmezetté teszi a végponti titkosítást, mely mára a hasonló szolgáltatások sztenderd biztonsági védvonalává vált.

Az üzenetváltások titkosítása ezzel együtt nem újdonság a Messenger-felhasználók számára, eddig azonban külön kellett bekapcsolni azt minden egyes partnerrel folytatott beszélgetés során (opt-in). Ez változik meg most úgy, hogy a végponti titkosítás alapértelmezetten be lesz kapcsolva a chatek és hívások esetében egyaránt.

messenger_e2ee_2

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A végponti titkosítással védett üzenetek és hívások esetén az üzenetváltás tartalmát csak a kommunikációban résztvevő két fél (azaz két végpont) láthatja, így a Meta sem tudja azokat visszafejteni, ezzel párhuzamosan a rendvédelmi szervek és szakszolgálatok számára is gyakorlatilag lehetetlenné, de legalábbis jóval bonyolultabbá válik az üzenetek visszafejtése.

A végponti titkosítás beillesztése a Messengerbe a fentiek okán két európai országban is heves tiltakozást váltott ki korábban, így Nagy-Britannia és Spanyolország egyaránt ellenezte a chatüzenetek titkosítását, elsősorban mert az álláspontjuk szerint teret enged a gyermekek elleni szexuális visszaéléseknek.

A végponti titkosítás fokozatosan, a következő napok, hetek során lesz bekapcsolva a Messenger chatek esetében, a többrésztvevős üzenetváltások azonban továbbra is változatlanul maradnak, ahogy az Instagramon keresztül küldött üzenetek is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról